Växande möjligheter i mörka utrymmen

I bergutrymmen och i gamla cisterner. Där ingen, eller få, tidigare har tittat in finns det gott om ytor som kan användas för att skapa allt från padelhallar till skyttebanor, gym och inomhusodlingar. Endast fantasin sätter gränsen för vad de mörka och underjordiska utrymmena kan ge.

Annons

(Artikeln publicerades ursprungligen i Fastighetsvärldens specialmagasin Innovation, nr 7/2023)

Bergagkungens sal från Peer Gynt är kanske inte det första man tänker på när man kliver in i ett parkeringshus. Men efter att ha vandrat omkring i det 37 000 kvadratmeter stora Bergrumsgaraget vid Liljeholmskajen i några minuter så är det nästan så att man kan ana tonerna av Grieg i luften. Här hittar man allt från odlingar till skyttebanor.

Det har hänt mycket på platsen sedan 2016 då Green Park, en del av fastighetskoncernen Green Group, förvärvade fastigheten från JM. I huvudsak finns här ett stort garage, vilket är Green Parks primära verksamhet, men ett kreativt och omfattande arbete har gjorts för att kunna utveckla ytor för flera andra verksamheter. Som till exempel en padelhall.

Sju meter upp i taket ovanför körfältet ner till ett lägre plan av garaget hänger hallen på ett tillbyggt bjälklager. Från början sökte hyresgästerna egentligen efter replokaler hos Green Park men i samtal mellan parterna kom Jesper Ericsson, partner på Green Group, på idén om att bygga hallen i taket.

Det är genom arbetet med garage och 3D-fastigheter som Green Group, och Jesper Ericsson, fick upp ögonen för alla de mörka och outnyttjade ytorna som finns runt omkring oss.

– Vi ser ett outvecklat affärssegment i de här utrymmena. Att bara förtäta uppåt och åt sidorna är inte alltid optimalt när man kan arbeta nedåt i utrymmen som redan finns, säger han.

Jesper Ericsson pratar med passion om de mörka utrymmena och deras potential i ombildning av 3D-fastigheter. Enligt honom är Stockholm att likna vid en schweizerost där det i dag finns mängder med outnyttjad potential i centrala lägen.

– Det finns områden som är sju gånger sju meter under Hötorget stora och det finns verksamheter som skulle dö för att använda dem. Då måste man kanske hjälpa staden att kunna använda dem. och jag skulle vara beredd att använda egna pengar och konsulter för att få till en nödvändig fastighetsbildning. Det är min dröm att kunna använda sådana här ytor för mer hållbara verksamheter som också ger mer liv åt stadsbilden, säger han.

Just nu jobbar även Green Group på att utveckla ett ”mörkt hotell” på Östermalm. Ett liknande hotell satsar även norska Citybox Hotels på vid Slussen.

Bergrumsgaraget ägdes ursprungligen av Vin & Sprit som på 1960-talet sprängde ut fem 150 meter långa och 20 meter höga bergrum som inhyste stora cisterner för förvaring av vin som anlände med båt från Europa. Dessa finns fortfarande kvar och står i dag outnyttjade. Men det finns planer även för dem. Där det en gång flödade franska viner kan det kanske bli allt från klättercentrum till bodyflight. Eller fridykning.

– Problemet är att de här inte är byggda efter dagens normer så det krävs en stor investering i en öppning och en tunnel för nödutrymning. Det är en stor initial kostnad, säger Jesper Ericsson.

Men den kostnaden skulle bara vara en bråkdel av den kostnad som ett nytt fridykningscenter skulle kosta.

Intill cisternerna finns det även långa gångar där det tidigare stod stora tankar, och här planeras det nu för skyttebanor med inriktning mot inskjutning av jaktvapen. Det är en uppgift jägare måste utföra varje år, och i Stockholm ligger närmaste inskjutningsbana ute vid Arlanda. Den aktör som är intresserad av att förverkliga idén på både skyttebana och potentiellt intilliggande butik driver redan i dag en liten medlemsklubb i lokalerna med tillhörande skyttebana för jaktintresserade.

Långt inne i bergrummet ligger Näras stadsodling där det just nu odlas bland annat grönkål, sallad och diverse örter som sedan säljs vidare.

Kanske mest uppmärksammat av de projekt som huserar i garaget i Liljeholmen är den vertikalodling som sedan ett år producerat örter och sallad till butiker och restauranger i Stockholmsområdet. Det är bolaget Nära, som är en del av fastighetsbolaget Pelarhuset, som gått från experiment till att i dag producera cirka 10.000 påsar om 65 gram grönt i veckan. Förutom att odling kan pågå året om helt utan besprutning finns det även andra hållbarhetsaspekter där värme från odlingen återanvänds och på sikta kan även varmvatten komma att produceras till intilliggande bostäder.

– När elen blir dyrare blir den dyrare för alla. Vi har en alternativ användning för energin på samma sätt som själva odlingen är en alternativ användning av ytan här nere, säger Alexander Björkman, förvärvsansvarig på Pelarhuset och en av initiativtagarna till odlingen.

Förutom de gamla oanvända ytorna har Green Park sedan övertagandet arbetat med att effektivisera parkeringen och fortfarande hålla p-normen med hjälp av kameralösningar och mobilitetstjänster. På så vis har man kunnat frigöra ytor för bland annat Näras odling. Just nu arbetar Green Park med att förbereda ytor för vad som är tänkt att kanske bli något slags crossfitverksamhet eller ett gym. Eller något helt annat.

– Har vi ytor över så kan vi ju hitta något som ger mer intäktsmässigt. Då har vi lärt oss att använda den här typen av mark, och att kunna konvertera den till andra sorters ytor. Förutom boende så kan de flesta verksamheter i stort finnas under mark och då är det värt att undersöka de möjligheterna, säger Jesper Ericsson.

Fler Nyheter från förstasidan

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Doldis ska bygga bostäder i Slakthusområdet

Har ägt den friköpta fastigheten i mer än 40 år – nu blir det bostäder och kontor.

Köp på Kungsholmen för 70 mkr

Köper 32 lägenheter från privat ägare.

Gärahovs Bygg i konkurs

Anställda i ledande position kommer polisanmälas.

Norman och Dragicevic lämnar OP – slutet nära?

Styrelseordföranden, och fd finansmarknadsministern, kastar in handduken.

Oscar Properties krävs på omedelbar betalning

Måste betala 884 miljoner plus ränta – tills idag fredag.

Axfast spelar Monopol på östra Kungsgatan

FV summerar Axfasts stora förvärv längs den välkända gatan.

Castellum säljer för en miljard

Avyttrar tio fastigheter om 65.000 kvm lokaler. FV berättar om de aktuella fastigheterna.

Podcast: Om lyckat solcellsinitiativ & klimatfrågan

Maria Perzon från Castellum gästar senaste avsnittet för att prata om bland annat ett lyckat solcellsinitativ och tron på ökad biologisk mångfald.

Areim bakom jätteköp för hela 5 miljarder

Läs om strategin framåt.

K-Fastigheter i mål med dansk miljardförsäljning

Genomför affär för 1,1 miljarder kronor.

Axfast köper dubbelt vid Hötorget

Miljardaffär i centrala Stockholm. Två fastigheter byter ägare i transaktion.

Kuylenstiernas misstänkta utpressare gripna

En känd kvinnlig brottsling och en advokat har gripits.

Tillbaka till förstasidan