Jurn Hoeksema, COO och medlem URW Executive Board

URW intresserat av södra Stockholm

Unibail-Rodamco-Westfield är intresserat av att utveckla ett stort projekt i södra Stockholm. Men i så fall kommer det inte likna de övriga tre som man har i huvudstadsområdet. När det gäller bolagets projektplan i Göteborg konstaterar Jurn Hoeksema, COO, för FV att det är i ”återvinningsboxen”.

Annons

Unibail-Rodamco-Westfield (URW) är en av världens största ägare och utvecklare av handelsplatser. I Sverige äger bolaget Mall of Scandinavia, Täby Centrum och Nacka Forum, varav de två förstnämnda har fått ”kvalitetsstämpeln” Westfield.

Jurn Hoeksema, COO och medlem URW Executive Board, medverkade vid Fastighetsvärldens seminarium Köpcentrum & Butiker där han bland annat talade om hur bolagets bestånd håller på att förändras.

– Förr handlade det endast om köpcentrum för vår del. Nu handlar det om blandfastigheter där handel ofta är en mindre del, men fortfarande väldigt viktigt sådan. För oss handlar det om att blanda handel, med bostäder, kontor och annat.

Som exempel tar han URW:s megaprojekt på Hafencity i Hamburg där bolaget investerar hela 1,6 miljarder euro (nästan 20 miljarder) som är på väg att resultera i 350.000 kvm blandstad – där är endast 80000 kvm retailytor. Resten är bland annat bostäder och kontor. Liknande ser det ut i Köpenhamn där man bygger ut 50.000 kvm, men där en bråkdel blir ny handel.

– 91 procent av projekten vi driver nu är tydliga mixfastigheter.

Även retaildelarna hos URW har snabbt förändrats.

– Vi har även ett stort fokus på mat och dryck sedan flera år. Det är viktigt med ett bra matutbud, men man måste vara noga när man väljer operatör, de måste kunna ge den kvalitet som de utlovar. Jag och mina kollegor spenderar mycket tid med detta för att se till att det blir rätt, säger Jurn Hoeksema.

URW har sålt ett antal handelsanläggningar i Sverige de senaste åren för att numera fokusera på de tre stora.

– Vi ska se till att vi är i de bästa lägena.

I Stockholm finns URW i tre geografiska lägen, norr (Solna), nordöst (Täby) och öst (Nacka).

FV: Kan det bli en storsatsning i syd från fastighetsjätten?

– Det är inte uteslutet. Vi är intresserade och för diskussioner med olika kommuner. Det har vi gjort i flera år, och numera jobbar vi med vårt nya koncept med mixfastigheter. Vi utesluter inte heller olika typer av samarbeten.

FV: Är det aktuellt att låta även Nacka Forum bli ett Westfield?

– På sikt kanske. Inte idag. Men det händer väldigt mycket i närheten, med tillkomsten av tunnelbanan, det byggs bostäder och det planeras för kontor. Plus att vi har våra egna projektplaner. Vi får se om några år vad som händer när platsen har utvecklats ytterligare.

Ett stort stadsutvecklingsprojekt som URW lanserade 2017/18 är det i Göteborg, invid mässan där bland annat Scandinavium finns idag. Hela arenaområdet har hamnat i politiska långbänkar och få fastighetsutvecklare som deltar i diverse konsortier vet vad som händer. URW:s konceptidé i Göteborg, som vid tillfället innebar en investering på runt 10 miljarder kronor, förkastades av många politiker som ett nytt köpcentrum som skulle hotas existensen för Nordstan, även om bolaget var tydligt från början med att man inte avsåg att ”bygga ett nytt Mall of Scandinavia”.

FV: Har ni lagt era projektplaner i Göteborg i papperskorgen?

– Nej, absolut inte. Möjligen i återvinningsboxen. Vi är intresserade av Göteborg och platsen. Men idag skulle vi göra något annat än vad vi presenterade då, med tydlig mixblandning och något mindre. Det ska förstås vara bra handel, bra eventutbud och mat, men mycket annat, säger Jurn Hoeksema.

Från scenen under Fastighetsvärldens seminarium Köpcentrum & Butiker, i Vinterträdgården, avslutade Jurn Hoeksema med ett budskap, som om det uppfylls, enligt honom skulle bidra till att Sverige blir mer attraktivt för nya kedjor.

– Anslut er till euron.

URW:s storsatsning Überseequartier i Hafencity i Hamburg – ett expempel på den stadsutveckling bolaget för numera, med mixat innehåll. Hade MoS i Solna byggts idag hade bolaget sannolikt även ägt kontorsytorna ovanför köpcentret.
Investeringen i Hamburg är på cirka 20 miljarder kronor.

Fler Nyheter från förstasidan

Arena i svårt område åter på tapeten

Kan placeras på fastighet med flera stora projekt på gång.

Älvsjö, P.A.C.E, ny stadsdel.

Vill skapa ny stadsdel i Älvsjö – helt byggd i trä

Förslag: Kvartersstad i klassisk stil. 5.000 bostäder och 10.000 arbetsplatser.

Förvaltarens första stora nya sedan 80-talet

”Trots ett omvärldsläge som gör att många byggen står still tar vi ansvar och fortsätter att utveckla”.

Kritik mot landshövdingen

Anklagas för att vilja styra frågor inom byggnation och exploatering.

Topp lämnar Skanska

Slutar efter 18 år. FV berättar om nya jobbet. Danielsson: ”Jag önskar honom all lycka till i framtiden”.

Barings säljer snabbt till Kappahl för 600 miljoner

Säljer lyckat innehav – men vill egentligen köpa mer. Dubbelsmäll för annat fastighetsbolag.

Vectura förvärvar byggrätter om 50.000 kvm

Fortsätter att hålla ett rejält högt affärstempo.

Fastator tar nedskrivning på 69 miljoner

Läs om turerna och den aktuella fastigheten – i kanonläge på Södermalm.

Sparbössan köper grannhus på Östermalm

Omfattar 2.800 kvm kontor och fransk bistro med vinbar i gatuplan.

Så stora är bolagen på sociala medier

Balder, Castellum och Vasakronan är störst av fastighetsbolagen på sociala medier. Men är det viktigt att synas i sociala kanaler?

Rapport: Läge och moderna kontor lockar allt mer

Balans mellan utbud och efterfrågan i Stockholms CBD. Vakansgraden fortsätter stiga på de flesta delmarknader.

“Lyssna på marknaden och på oss fastighetsägare”

Branschen samlades på FV:s seminarium Fastighetsdagen Uppsala.

Byggnaden som vann Kasper Salin-priset

Träbygge fick åtråvärt arkitektpris.

Tillbaka till förstasidan