Nytt sprakande rekord om affärstempot håller

Transaktionsvolymen på den svenska fastighetsmarknaden uppgick till hela 152 miljarder under årets tre första kvartal, vilket innebär att 2019 kan bli den högsta noteringen alternativ näst högsta någonsin. Det summerar Savills i en ny rapport. Omsättningen kan landa på över 200 miljarder kronor.

Peter Wiman.
Visa faktaruta

Omsättningen är hela 37 procent högre än samma period föregående år och de senaste tolv månaderna har fastigheter till ett värde om 202 miljarder omsatts.

Intresset för fastighetsinvesteringar fortsätter att vara mycket högt, konstaterar Savills. De utländska köparna svarade för närmare 40 procent av transaktionsvolymen motsvarande cirka 58 miljarder, vilket ligger i linje med de volymer som noterades åren innan finanskrisen 2008. De svenska investerarna är därmed inne på det tredje året i rad där man är nettosäljare.

Storaffärerna har dominerat årets tre första kvartal och hela 35 affärer med ett underliggande fastighetsvärde över en miljard har genomförts. Detta är tio fler jämfört med helåret 2018 och tre fler en helåret 2016, som var det år då den högsta volymen noterades. Den genomsnittliga affärsvolymen under 2019 uppgår till hela 400 miljoner, vilket är den högsta noteringen någonsin. Hela två tredjedelar av transaktionsvolymen avser portföljtransaktioner.

– Trots ett avsvalnande konjunkturläge, så är intresset för fastighetsinvesteringar urstarkt. Räntorna har fallit de senaste månaderna och det ter sig alltmer osannolikt att Riksbanken höjer räntan på kort sikt, vilket därmed skapar ett fortsatt gynnsamt läge för fastighetsinvesteringar, säger Peter Wiman, analyschef på Savills.

Hyresbostäder är fortsatt eftertraktade och 2019 kommer bli ett rekordår för investeringar i bostäder då hela 52 miljarder omsatt under årets första nio månader vilket är endast en miljard mindre än den tidigare högsta årsnoteringen. Värt att notera att allt fler bostadsprojekt säljs innan färdigställande och projekt till ett värde om tio miljarder har omsatts hittills i år.

– Ett ökat intresse har noterats från utländska investerare med låg riskprofil som söker säkra investeringar och söker i en ökad utsträckning nyproducerade hyresbostäder, säger Peter Wiman, Analyschef på Savills.

Omsättningen avseende lager-, logistik- och industrifastigheter summerar till strax under 25 miljarder, vilket innebär en rekordnotering för segmentet under 2019 då tidigare rekordnivå om 24 miljarder redan passerats. För renodlade logistikfastigheter uppgår omsättningen till strax över 13 miljarder, vilket även det är en ny rekordnivå.

– Intresset för kontors- och logistikfastigheter är fortsatt urstarkt. Intressant nog har vi de senaste månaderna sett ett ökat intresse för handelsfastigheter, men inte på samma avkastningsnivåer som noterades åren innan finanskrisen, kommenterar Niklas Zuckerman, transaktionschef Savills.

Den 24 oktober arrangerar Fastighetsvärlden ett stort seminarium om logistik-, lager och industrifastigheter. Fokus under dagen är marknadsutveckling, transaktioner och investeringsläge. Bland talarna finns bl.a. Jens Engwall, VD Nyfosa, Jan Persson, VD Kilenkrysset och Peter Wiman, analyschef Savills. Läs mer här.

Några grafer ur Savills rapport:

 

Missa inte! Uppsalamarknaden 2020 – årets stora mötesplats om marknad, investeringsläge och stadsutveckling i Uppsala med omnejd

25 september 2020, Uppsala.
Klicka här för mer info!

Fler Nyheter från förstasidan

Fabege köper ”pusselbit” för 760 mkr

Går vidare med sin stora framtidssatsning söder om Stockholm.

Regio dubblar i Göteborg via storaffär med Nyfosa

Tar över stora fastigheter med låg uthyrningsgrad

Dubblar sitt skånska bostadsbestånd

Förvärvar fem bostadsfastigheter i Landskrona från lokal investerare.

Nyfosa i affär för 2,1 miljarder

Förbereder försäljning av logistik till internationella aktörer.

Redaktionens 10 heta tips för sommarläsning

Omskakande nyheter, rejäla fiaskon och underbara lösningar. FV:s redaktion lyfter här fram 10 läsvärda artiklar från första halvåret.

SBB utvecklar nytt polishus i Örnsköldsvik

Har sedan tidigare myndigheten som hyresgäst i annan fastighet i staden.

Miljardaffär framflyttad

Affären kommunicerades före årsskiftet men tillträdet i april blev inte av.

Lidl lämnar Fastpartner – klart med ny hyresgäst

En annan aktör med norrortsfokus ser möjligheter i förortscentrumet.

Corem utökar i Jönköping

Förvärvar två moderna lager- och logistikanläggningar för 140 mkr.

NP3 i affärer för 203 miljoner

Fortsätter att utsöka sitt bestånd i Karlstad.

Internationell aktör redo sälja enda innehavet i Sverige

Gruppen är stor internationellt inom bland annat studentbostäder.

Spännande nyrekryteringar hos Alecta

Nya chefer för att fortsätta bygga på det svenska beståndet.

Tar matglad era slut med pandemin?

”Kan alla vinna på mat? Det är lite svårt”.

EQT siktar på ännu mer logistikfastigheter

Gjorde en rivstart förra sommaren och har fortsatt öka snabbt på utvalda orter

Tillbaka till förstasidan