Nytt sprakande rekord om affärstempot håller

Transaktionsvolymen på den svenska fastighetsmarknaden uppgick till hela 152 miljarder under årets tre första kvartal, vilket innebär att 2019 kan bli den högsta noteringen alternativ näst högsta någonsin. Det summerar Savills i en ny rapport. Omsättningen kan landa på över 200 miljarder kronor.

Peter Wiman.
Visa faktaruta

Omsättningen är hela 37 procent högre än samma period föregående år och de senaste tolv månaderna har fastigheter till ett värde om 202 miljarder omsatts.

Intresset för fastighetsinvesteringar fortsätter att vara mycket högt, konstaterar Savills. De utländska köparna svarade för närmare 40 procent av transaktionsvolymen motsvarande cirka 58 miljarder, vilket ligger i linje med de volymer som noterades åren innan finanskrisen 2008. De svenska investerarna är därmed inne på det tredje året i rad där man är nettosäljare.

Storaffärerna har dominerat årets tre första kvartal och hela 35 affärer med ett underliggande fastighetsvärde över en miljard har genomförts. Detta är tio fler jämfört med helåret 2018 och tre fler en helåret 2016, som var det år då den högsta volymen noterades. Den genomsnittliga affärsvolymen under 2019 uppgår till hela 400 miljoner, vilket är den högsta noteringen någonsin. Hela två tredjedelar av transaktionsvolymen avser portföljtransaktioner.

– Trots ett avsvalnande konjunkturläge, så är intresset för fastighetsinvesteringar urstarkt. Räntorna har fallit de senaste månaderna och det ter sig alltmer osannolikt att Riksbanken höjer räntan på kort sikt, vilket därmed skapar ett fortsatt gynnsamt läge för fastighetsinvesteringar, säger Peter Wiman, analyschef på Savills.

Hyresbostäder är fortsatt eftertraktade och 2019 kommer bli ett rekordår för investeringar i bostäder då hela 52 miljarder omsatt under årets första nio månader vilket är endast en miljard mindre än den tidigare högsta årsnoteringen. Värt att notera att allt fler bostadsprojekt säljs innan färdigställande och projekt till ett värde om tio miljarder har omsatts hittills i år.

– Ett ökat intresse har noterats från utländska investerare med låg riskprofil som söker säkra investeringar och söker i en ökad utsträckning nyproducerade hyresbostäder, säger Peter Wiman, Analyschef på Savills.

Omsättningen avseende lager-, logistik- och industrifastigheter summerar till strax under 25 miljarder, vilket innebär en rekordnotering för segmentet under 2019 då tidigare rekordnivå om 24 miljarder redan passerats. För renodlade logistikfastigheter uppgår omsättningen till strax över 13 miljarder, vilket även det är en ny rekordnivå.

– Intresset för kontors- och logistikfastigheter är fortsatt urstarkt. Intressant nog har vi de senaste månaderna sett ett ökat intresse för handelsfastigheter, men inte på samma avkastningsnivåer som noterades åren innan finanskrisen, kommenterar Niklas Zuckerman, transaktionschef Savills.

Den 24 oktober arrangerar Fastighetsvärlden ett stort seminarium om logistik-, lager och industrifastigheter. Fokus under dagen är marknadsutveckling, transaktioner och investeringsläge. Bland talarna finns bl.a. Jens Engwall, VD Nyfosa, Jan Persson, VD Kilenkrysset och Peter Wiman, analyschef Savills. Läs mer här.

Några grafer ur Savills rapport:

 

Fler Nyheter från förstasidan

Familjen ökar sin dominans via nytt köp

Fick en ny chans efter att ha bommat affären i fjol.

El conquistador förvärvar för hela 1,6 miljard

Ökar ytterligare i favoritlandet. Affären omfattar 172.000 kvadratmeter uthyrningsbar area.

Superplanerna i Göteborg har havererat – djup oenighet

Bakslag för U-R-W:s planerade satsning på 10 miljarder. ”Pausar arenafrågan tills vidare”.

FFE:s toppmöte i Åre igång

Vid niotiden drog Föreningen Fastighetsekonomernas årliga konferens i Åre igång. FV rapporterar löpande därifrån.

Castellums resultat ned kraftigt – för helåret 2019

Men utdelningen höjs per aktie – för 22:a året i rad.

Balders bolag ändrar metod: Värderar upp 5 miljarder

Läs om vad som ligger bakom den kraftiga uppskrivningen.

Går emot trenden – myndighet blir kvar i city till 2024

Betalar 27 miljoner årligen i hyra – mitt i Stockholms kommersiella centrum.

Säljer jättefastigheten utanför Stockholm till Landia

Stort budintresse för den nästan 16.000 kvm stora fastigheten.

Antalet riksintressen ska minska

Bostadsminister Per Bolund berättar om orsaken.

Lämnar Skanska – blir Sverigechef på NCC

NCC gör sin tredje chefsrekrytering från Skanska – inom loppet av bara några månader.

Köper för halv miljard av SBB nära S:t Eriksplan

Möjlig projektfastighet. ”Ser goda möjligheter till att utveckla den till en samhällsfastighet”.

Johan Franzén lämnar Catena – presenteras av konkurrenten

Hoppar av ledningstjänsten redan den 1 april för att inleda nytt chefsuppdrag.

Vill köpa loss klenoden – men har väntat på svar i tre år

Statens Fastighetsverk gör tummen upp till försäljningen. Men avgörande beslut har fastnat i Finansdepartementet – i över 3 år. ”Beslutsimpotens”.

Areim stänger fond om 7 mdr

Therese Rattik berättar vilka typer av fastigheter som finns på den nya fondens investeringsradar. FV berättar vad som ingår i de olika fonderna.

Tillbaka till förstasidan