Metropole gör nischad coworking

Coworking-aktören Metropole har smugit in lite längs sidlinjen. Första anläggningen öppnade i januari 2020, precis innan pandemin satte fart över världen. Snart fyra år senare har företaget sex anläggningar, byggda på egen kassa om totalt 3.180 kvm.

Annons

Metropole släpper app

I december släpper Metropole en app dedikerad för frilansare. Via appen ska både medlemmarna på Metropole och externa frilansare kunna hitta nya uppdrag, matcha med olika kreatörer och vara en del i Metropole’s nätverk även digitalt.

”Vi vill finnas på fler platser i flera olika sammanhang. Vi gör det här för att bygga ett starkt media-community som sträcker sig långt utanför Sveriges gränser”, säger Michel Fannoun, vd på Metropole

Visa faktaruta

Metropole är nischad coworking. Bakom står Michel Fannoun och Jimmy Åkerfors, både med en bakgrund inom musikbranschen, vilket gör att det kanske inte är så konstigt att de har satsat på att bygga coworking för tech- och mediaindustrin. Företaget erbjuder podcaststudio, livestreamstudio, ljudstudio och utrustning och mediateknik, bland annat.

Och kunderna får själva välja hur de vill inreda lokalerna. Vissa rum i anläggningen vid Zinkensdamm är följaktligen helt målade i svart. Ett företag spraymålade exempelvis hela rummet rosa. Metropole anpassar dessutom alla lokaler utifrån kreatörernas behov; det kan handla om att ljudisolera eller att flytta en dörr. Men kvadratmetrarna är inte allt för företaget.

– Metropole är mer än lokaler. Vi har ingen ambition att bli ett nytt Covendum eller The Work – vi vill bygga ett media community, med hubbar strategiskt utplacerade för att kunna koppla ihop kreatörer och partners, och på sikt även förbättra frilansklimatet, säger Michel Fannoun, vd på Metropole.

Metropole, Stockholm, coworking
Lokalerna vid Zinkensdamm är främst källarlokaler.

Många av de kreatörer och frilansare som hyr in sig i företagets anläggningar gör olika sorters produktioner för SVT. Bland annat sitter företaget bakom jinglarna för Bollibompa vid Zinkensdamm. En av deras absolut första hyresgäster var Bad Flamingo, filmproduktionsbolaget med grundarna Camilla Läckberg, Alexander Karim och Baker Karim. Bröderna Karim hade hört talas om Metropole på en fest på Gotland, och ringde därefter för att fråga efter en ledig lokal.

– Vi har jobbat hårt, men fått mycket uppskattning. Folk sökte sig till Metropole tidigt, och det har blivit en dominoeffekt. Grannarna skapar synergier och möjligheter, säger Michel Fannoun.

– Man pratar ofta om att det ska bli synergier när företag eller frilansare sitter tillsammans, men det brukar inte bli så. Ofta är det där mest snack. Här tänker man på riktigt utanför boxen, säger Cesar Sierra, partner.

Enligt Jimmy Åkerfors, COO i företaget, finns det ett klart behov av Metropole, och man har en kölista för kreatörer som vill in.

Anläggningen vid Brännkyrkagatan 76 är i två våningar och har en lokalyta om 330 kvm.

Vi backar bandet. Michel Fannoun och Jimmy Åkerfors möttes när den senare arbetade på förlaget Star Lab som musikproducent där Michel blev signad. Jimmy Åkerfors har en historia från musikhögskolan och arbete inom en rad olika musikstudior. Michel Fannoun slog igenom på Lilla Melodifestivalen 2006.

– Jag var med samma år som Benjamin Ingrosso vann. Han sjöng Hej Sofia och jag rappade iklädd en grön Gina Tricot-dräkt med en massa bling på. Jag var tolv år och ascool, säger han.

På förlaget lärde de två känna varandra, gick vidare till en musikstudio i Solna och hittade senare anläggningen vid Zinkensdamm på Blocket, på Brännkyrkagatan 103b i Olov Lindgrens fastighet Tapeten 6.

– Vi hade pratat om att öppna något för uthyrning inom den här nischen ett tag, men det var när vi såg lokalerna vid Zinken som polletten föll ner.

Övertygelsen om att de skulle lyckas fylla upp stället fanns där. Tajmingen var dock inte hundra, skulle det visa sig.

– Det är tack vare att vi själva kommer från en bakgrund inom musik och det kreativa som gjorde det möjligt för oss att göra Zinkensdamm till en attraktiv plats. Men, vi flyttade in strax före pandemin och för oss var det ju oerhört viktigt att fylla upp det här stället med tanke på att det var en stor satsning. Strax efter står Stefan Löfvén i tv och säger att man ska stanna hemma. ”Välkommen till Stockholms bästa mötesplats.” Det blev en väldig uppförsbacke, säger Michel Fannoun.

Men det gick vägen, trots pandemin. Nu sitter grundarna med hela sex anläggningar.

Tre finns på Brännkyrkagatan vid Zinkensdamm, varav den ena ligger i en brf-fastighet som genomgår en stamrenovering och därför inte kan användas för tillfället.

Det finns ytterligare två på Södermalm, en i fastigheten Göta Ark 18 på Medborgarplatsen, som ägs av Balder, där Metropole hyr in sig hos en annan coworking-aktör The Works.

– Vi blev inbjudna av Stay Around som de hette då. Det visar ganska bra att vi inte ser oss som konkurrenter utan av att vi vill nå en mer nischad målgrupp, säger Michel Fannoun.

Anläggning nummer sex finns på Tjärhovsgatan 34 som ägs av en stiftelse. I lokalerna om 600 kvm sitter spelutvecklingsbolaget Modoyo och lokalerna är exklusiva för bolaget. Bolaget satt tidigare i lokalerna om 300 kvm som just nu stamrenoveras.

– Vi har följt dem genom åren. Bolaget började på 10 kvadratmeter hos oss och nu har det 600 kvm. Vi hoppas att vi får fortsätta följa med på deras resa när det växer ännu mer, säger Michel Fannoun.

Teamet på Metropole: Från vänster: Alexander Hedberg som arbetar med appen, Tony Malm, investeringschef, Frida Larsen, Artist Support Manager, Jimmy Åkerfors, COO och Michel Fannoun, vd.

Metropole har också, kanske konstigt nog, en anläggning i Zagreb i Kroatien, trots att ingen av de två grundarna har någon bakgrund därifrån. En vän till dem, tillika Metropoles investeringschef Tony Malm, tog med en vän som bor i Zagreb till deras första anläggning som såg potential för att öppna en anläggning i Kroatien.

– Vi pratade om det och tänkte ”varför inte?”. Men, det är ett stort steg att expandera utomlands – man tar ju inte bara bussen till Kroatien direkt. Här handlade det om att hitta rätt person för att driva den här typen av verksamhet och rätt lokal. Med Sinisa Reliç hittade vi både rätt person och rätt lokal.

Första gången Jimmy Åkerfors och Michel Fannoun var i Kroatien var i oktober förra året. Och i december 2022 öppnade deras kroatiska filial. Metropole är inte främmande för att expandera till fler ställen utomlands, eller i Sverige för den delen.

– Jag tror inte att vi har mättat marknaden i Stockholm ännu. Men mycket handlar om rätt placering. Vi har fyra aktiva ställen på Söder, men vi har inget i Vasastan eller på Kungsholmen och det har efterfrågats, säger Jimmy Åkerfors.

– Det finns definitivt potential att utöka i Stockholm och i flera delar av Sverige. Allt bottnar i rätt lokaler och rätt samarbeten. Vi ser tio strategiskt utvalda platser i Europa framför oss. Den digitala satsningen vi gör nu (se faktaruta) kommer att betyda mycket. Jag brukar skämta om att vi i dag har fem pizzerior och att vi ska bli Pizza Hut en dag, säger Michel Fannoun.

För att kunna växa – hittills har alla anläggningar byggts med pengar ur egen kassa – har företaget precis genomfört en kapitalanskaffning, men ännu är resultatet inte offentligt.

Målet är att få in 2–5 miljoner kronor, som ska användas för att utöka teamet och förbereda företaget för nästa steg i en expansion.

Oavsett antal miljoner är det viktigt för Metropole att utöka med eftertänksamhet. Steg för steg, men med mer kapital kan företaget förstås ta större kliv – expandera och hitta fler lokaler som, enligt Jimmy Åkerfors, inte behöver vara de topplokaler som andra företag letar efter. För deras kundgrupp fotografer och kolorister är exempelvis inte fönster nödvändigt.

– Vi har en solid manual för att expandera och vi står på en stabil grund. Så – alla fastighetsägare – vi har möjlighet att gå in och ta hand om ytor som inte är så attraktiva och som ni har svårt att hyra ut, säger han.

Metropole.
I Metropoles anläggningar finns möbler från The Sofa Store, som på så sätt använder lokalerna som showroom för sina möbler. Metropoles partnern Cesar Sierra är grundare till The Sofa Store.

 

Metropoles sex anläggningar – totalt 3.180 kvm.

1.000 kvm på Brännkyrkagatan 103b i fastigheten Tapeten 6 som ägs av Olov Lindgren.

300 kvm på Brännkyrkagatan 80 i en brf-fastighet, Haren 1.

330 kvm på Brännkyrkagatan 76  i fastigheten Haren 4 som ägs av Svenska Bostäder.

350 kvm på Medborgarplatsen 25 i fastigheten Göta Ark 18 som ägs av Balder.

600 kvm på Tjärhovsgatan 34 i fastigheten Rudan Mindre 14 som ägs av en stiftelse.

600 kvm på Ulica Ivana Banjavčića 22 i Zagreb, Kroatien som ägs av Vamaco M.V d.o.o.

Fler Nyheter från förstasidan

Sagax i nytt miljardköp

Långa hyresavtal del av storaffär.

Köper för 1,7 procent på Östermalm

Affär ett stenkast från Humlegården.

Köper vid Stureplan

Näringslivsprofiler gör ytterligare ett förvärv.

Aktien rasar 20 % efter kreditgivarens pantrealisation

Motgångarna fortsätter – nu har banken sålt merparten av Engelberts aktier i Oscar Properties.

Index säljer för 1,5 miljarder

Rekordsäljer en hyresrättsfastighet. 444 lägenheter i vattennära område.

Atrium Ljungberg hyr ut 10.000 kvm i Hagastaden

Gör stor uthyrning i projektfastighet.

Topplista

Största uthyrningarna av kontor 2024

Fastighetsvärlden listar här de största uthyrningarna av kontorslokaler i Sverige som rapporterats under 2024, inklusive rådgivare till partnerna.

Revelop säkrar 2,4 mdr för ny fond – gjort miljardköp

Genomfört två förvärv om totalt 70.000 kvm lokaler.

RE Equity Omsorg nära köp för 800 mkr

Målet är att inom två år nå ett bestånd på 3 miljarder kronor.

Efter Castellums bakslag – nu kan planen lyfta igen

En av bolagets största fastigheter kan få ny användning – och även ny ägare.

Prisad rådgivare på nytt jobb – lämnat Engelbert

Blir ansvarig för 130 hyresavtal.

Bildspecial: Så ser det ut i Alectas nya kontor

Stort fastighetsbolag har satsat på sitt kontor för både medarbetare och kundernas skull. FV har besökt de nya lokalerna.

Toppolitiker vill riva Friday’s i Kungsträdgården

Den kanske mest kontroversiella byggnaden i Stockholms city uppmärksammas igen.

Tillbaka till förstasidan