Christina Hambäck.

Hambäck blir ny vd för Qarlbo Property

Christina Hambäck blir ny vd för Qarlbo Property – det bolag som ägs av Conni Jonsson och som på kort tid byggt upp ett betydande fastighetsinnehav, främst inom tullarna i Stockholm. Beståndet värderas till 3 miljarder kronor, enligt FV:s bedömning.

Kärt barn har många namn… Pop House Property, 3E Property. Sedan ett tag har fastighetsbeståndet dock hamnat under Qarlbo, där fastigheter är ett av sex segment som bolaget investerar i.

Christina Hambäck har mer än 20 års erfarenhet med bakgrund från en rad aktörer på fastighets- och investeringsmarknaden och har haft ledande befattningar sedan 2011.  Idag är Christina Hambäck ansvarig för strategi, projektutveckling och transaktioner på Ica Fastigheter.

– För oss med fastigheter och projekt inom flera spännande områden är det värdefullt att få tillgång till Christinas breda kompetens och erfarenheter. Vi ser fram emot att få arbeta med Christina som också kommer att bidra med energi och engagemang, säger Mats Hederos, styrelseordförande i Qarlbo Property sedan drygt ett år tillbaka och tidigare bland annat vd i AMF Fastigheter.

Qarlbo Property har ambitionen att växa genom förvärv och projektutveckling. Bolaget äger och utvecklar fastigheter för kultur-, nöjes-, restaurang- och hotellverksamhet på Djurgården i Stockholm. I portföljen finns även bostadsfastigheter i Stockholm och fastigheter för seniorboende.

– Det ska bli väldigt roligt och stimulerande att få bidra till Qarlbo Properties tillväxtresa. Det är ett litet spännande bolag med en intressant mix av fastigheter och kommande projekt. Jag hoppas kunna bidra med mitt engagemang och med min erfarenhet, säger Christina Hambäck.

Christina Hambäck tillträder som vd för Qarlbo Property senast under våren 2024.

Hambäck är därmed ytterligare en ledande person som på kort tid lämnar Ica Fastigheter, Nyligen lämnade Anna Nyberg vd-stolen. Hon ersätts där av Jan-Erik Hellman.

Beståndet i Qarlbo Property består idag av fyra fastigheter på Djurgården som riktar sig mot nöje och hotell, två bostadshus i bästa läge på Östermalm och en projektfastighet i Sigtuna samt tre hotellfastigheter i Italien.

När det gäller fastighetsbeståndet på Djurgården är Björn Ulvaeus 25-procentig ägare, enligt Fastighetsvärldens källor, medan resten ägs helt och hållet av Conni Jonsson.

Qarlbos ”nöjesbestånd” på Djurgården består fastigheterna som innehåller Cirkus (marken ägs av Statens Fastighetsverk), Hotell Hasselbacken,  Abba-museet/Pop House Hotel och Backstage Hotel.

När det gäller flerbostadshus ingår Bajonetten 7 på Strandvägen 57 som inköptes 2022 och Havssvaljet 14 på Storgatan 4 som förvärvades 2020. De båda summerar cirka 7.500 kvm.

För drygt ett år sedan köptes Stora Brännbo i Sigtuna. Visionen är att tillsammans med Silver Life skapa en trygg och attraktiv boendemiljö för seniorer. Bakom Silver Life finns förutom Conni Jonsson även Leif Östling. Det efter att grundaren Peje Elofsson sålt sitt ägande.

I Italien finns tre hotell i Porto Ercole som ligger i södra Toscana och som innehåller totalt 100 rum.

Fastighetsbeståndet värderas till runt 3 miljarder kronor, enligt Fastighetsvärldens bedömning.

På förvärvsradarn finns såväl flerbostadshus som fastigheter inom hospitality.

Efter projektutveckling vid tre av fastigheterna på Djurgården har bolaget även jobbat fram en plan för att lyfta Hasselbacken, bland annat genom att addera cirka 80 rum till dagens 113. Men bland annat länsstyrelsen har nobbat byggplanerna, efter att Stockholms stad sagt ja, vilket tvingat projektet åter till ritbordet. Bland annat har den kända Bellmanseken hamnat i skottgluggen.

Qarlbo har även två betydande förhyrningar.

I Femte Hötorgsskrapan, som ägs av AMF Fastigheter, hyr man sedan några år 7.500 kvm i källarplanen och i de lägre vånings. Längst ner finns ett stort spelcenter och en stor scen. Ovan jord finns restauranger och Space Community, en ny typ av co-working som riktar sig mot den digitala underhållningsindustrin (om totalt 2.500 kvm lokaler).

Den andra stora förhyrningen finns i den ena av Bobergs stora Gasklockor på Djurgården. Den fastigheten ägs av Stockholm stad och där planeras för en scen med 1.700 sittplatser, en storlek som det, förutom just Cirkus (marginellt mindre), råder brist på i Stockholmsområdet.

Fler Nyheter från förstasidan

Microsoft köper fastighet för 320 miljoner

Planerar stor satsning.

Nära köpa för 270 miljoner

Icke bindande avtal för tio fastigheter.

Matjätte köper restaurangkedja i Stockholm

Har i dag sex enheter om 4.959 km. Restaurangkonceptet efterfrågas av fastighetsägare. Vill växa i Sverige.

Brunswick säljer sin andel i Hemmaplan till Bonnier

Förvärvat i områden som som präglas av socioekonomiska utmaningar.

2023 års vinnare i Sweden Green Building Awards

10 vinnare utsedda.

Förvärvar med potential på Ekerö

Söker ytterligare nya affärsmöjligheter.

Granitors multikvarter i Malmö fylls och växer

Ny målgrupp för andra etappen. Se flera bilder.

Affär för 340 mkr – har varit med sedan Odd Molly

Nybyggd logistikfastighet byter ägare.

Hyllie Terrass: Foto: Viktor Holm

Skanska avyttrar Hyllie Terrass för 730 miljoner

Femte affären till nya bolaget. Summerar drygt 5 miljarder kronor.

Savills IM säljer logistikportfölj

En total uthyrningsbar area om 93.000 kvm. FV berättar om fastigheterna som ingår – bland annat en av Sveriges största.

Förvärvar tre från SBB

FV listar avyttringarna som summerar till 1,3 miljarder kronor.

Internationell matjätte öppnar i Mall of Scandinavia

Har ytterligare sju restauranger i Sverige på gång under 2023 och 2024.

Cibus rekryterar vd

Nya vd:n har bakgrund hos Vasakronan, Ica Fastigheter och Catella. Berättar för FV om nya jobbet.

Tillbaka till förstasidan