Balder köper ”Bovistahus” för 2 miljarder

Förvärvar Bovista – ”Arbetat 5 år med affären”. Balder har avtalat om att förvärva Bovista Invest AB till ett åsatt fastighetsvärde om cirka 2 miljarder kronor. Bovista är en bostadskoncern som äger och förvaltar 4.300 lägenheter på i huvudsak sju orter. Transaktionen är en off market-affär.

Säljare är Glitnir Bank Luxemburg som förvärvat Bovista Invest AB från Centerplan Nordic A/S (i konkurs) under våren 2012, se länk till höger.

Göteborg och Västerås utgör tillsammans cirka 60 procent av det åsatta värdet samt över 50 procent av antalet lägenheter i affären. Den uthyrningsbara ytan uppgår till cirka 370.000 kvm.

Erik Selin.
Erik Selin.

– Jag har jobbat i nästan exakt fem år med att genomföra affären. Det är nytt rekord för mig när det gäller att arbeta med en transaktion, säger Erik Selin, VD och storägare i Balder, till Fastighetsvärlden.

Fastigheterna i Göteborg finns i Bergsjön (805 lägenheter) och Västra Frölunda (550). I Västerås finns fastigheterna i Gideonsberg (274) och Viksäng (540). Stora bestånd finns även i Arboga (554), Uddevalla (203), Finspång 684) och Trollhättan (322). Dessutom ingår mindre bestånd i till exempel Landskrona, Jönköping, Norrköping och Skövde. För Fastighetsvärlden uppger  Erik Selin att vakansgraden i beståndet är cirka 3 procent.

När det gäller kommande investeringar i beståndet, som till stora delar kan beskrivas vara miljonprogramshus, säger han:

– Det är till vissa delar ett bestånd som en tid haft ett eftersatt underhåll. Men sedan något år har det ägt rum större investeringar i underhåll och det pågår fortfarande. Vi kommer att få fortsätta det arbetet.

– Men det finns även mark för att kunna bygga nytt och även det kommer att bidra till bättre miljöer i flera områden. På flera ställen är det ganska glest mellan husen och vi har sedan tidigare talat om att satsa mer på nyproduktion och i detta beståndet finns flera sådana möjligheter, säger Erik Selin till Fastighetsvärlden.

För att kunna finansiera förvärvet har Balders styrelse beslutat att öka aktiekapitalet med högst 3.500.000 kronor genom nyemission av högst 3.500.000 preferensaktier till en teckningskurs om 329 kronor per preferensaktie. Under förutsättning att emissionen tecknas till fullo tillförs Balder totalt cirka 1.152 miljoner kronor, före emissionskostnader.

Det är andra förvärvet Balder gör från samma ”säljare”. Vid årsskiftet 2011/2012 köpte bolaget bostadsfastigheter om 45.000 kvm på Hisingen i Göteborg för 280 miljoner. Då var det Centerplan som stod som säljare. (läs mer i länken ovan till höger)

Balder har tidigare kommunicerat en önskan om att vidmakthålla en så lika fördelning som möjligt mellan bostäder och kommersiella fastigheter. Balder kommer efter förvärvet att uppnå en fördelning som motsvarar 53 procent kommersiellt och 47 procent bostäder, jämfört med 57 procent kommersiellt och 43 procent bostäder per 30 juni 2013.

Balders fastighetsbestånd per 30 juni 2013 omfattade totalt 431 fastigheter med en uthyrbar yta om cirka 1.572.000 kvm och ett redovisat värde om 23,6 miljarder kronor. Av det redovisade värdet var 34 procent av fastighetsbeståndet beläget i region Stockholm och 31 procent beläget i region Göteborg/Väst.

Läs en analys av Balder i magasinet Fastighetsvärlden Nr 9/2013 som utkom i mitten av september.

Fastighetsvärlden Idag 2013-09-20

Missa inte! Mälarmarknaden 2020: Nytt läge för fastigheter

Tisdag 20 okt 2020 Västerås.
Klicka här för mer info!

Fler Nyheter från förstasidan

Negativt beslut mot ett Oscar Properties i nöd

Hundratals miljoner på spel. Fastighetsvärlden avslöjar om det senaste kring det pressade bolaget. OP ändrar nu strategi.

Trio kan få bygga polishus om 25.000 kvm i Göteborg

Besegrat förslaget från jätten Vasakronan.

Genesta bygger ut och hyr ut

Går igång med stort projekt om 13.000 kvm i CBD-nära läge.

Efter misslyckad satsning – nu tar succékedja över

Tecknat kontrakt nära Stureplan efter att tidigare satsning inte lyft.

Arnhult om läget: ”Det lär få stora negativa effekter”

Blandad oro och optimism från vd:n och den tidigare stjärnanalytikern.

Värvar Monica Fallenius

Lämnar Atrium Ljungberg.

”Olika nyanser av nattsvart”

Nya siffror från Stockholms Handelskammare och SCB. Se listor.

65 procent av det beviljade hyresstödet går till NK

Lista över vilka fastighetsägare och hyresgäster som fått stöd hittills.

Svenska bröder säljer för 400 mkr i Hamburg

38 procent över värderingen från årsskiftet. Köpt i en portföljaffär 2017. Läs om hur beståndet ser ut idag.

Uppgift: Björkegren mördades och dumpades i Nynäshamn

Investerade tungt i fastigheter och hade en förmögenhet på 2,5 miljarder kronor.

Ånäs om att kunderna hittat åter – och om en ny satsning

Atrium Ljungbergs vd om ett händelserikt första halvår.

10 experter om hoten och möjligheterna med Amazon

FV summerar vad ett antal experter tror.

Han blir ny chef för Stordalens fastighetsbolag

Blir ansvarig för ett bestånd som är värt cirka 22 miljarder kronor.

Affär för 2 miljarder inom tullarna

40.000 kvm lokaler ingår i den stora transaktionen.

Tillbaka till förstasidan