Porträtt

Tillbaka i fokus för ny era

RUTINERAD. Han är inte skolad i fastighetsbranschen, men han har ideligen varit med om att möjliggöra affärer och nya strukturer bland fastighetsbolag. Nu ska han säkerställa att Fabege åter lägger i en ny växel som Stockholms största stadsdelsutvecklare.

Stefan Dahlbo

Född:
1959 i Helsingborg.

Bor:
Danderyd.

Utbildning:
Civilekonom från Handelshögskolan i Stockholm.

Karriär:
Arbetat på en rad ledande bedattningar inom den finansiella sektorn.

Aktuell:
Ny vd på Fabege.

Om branschen:
Fylld av möjligheter för den som är idérik och viljestark.

 

Karriären i korthet

1983: Tar examen från Handelshögskolan i Stockholm och får jobb omgående.

1986: Börjar på Alfred Berg och bygger upp en avdelning inriktad på utländska aktier.

1991: Rekryteras till H&Q för att bygga upp deras kapital och fondförvaltning.

1995: Blir vd för H&Q AB.

2000: Utses till vice vd för Investment AB Öresund.

2007: Tar över som vd för Investment AB Öresund.

2010: Går in som tf vd för HQ AB.

2016: Tillträder som vd för Byggmästare Anders J Ahlström Holding AB.

2019: Tillträder som vd för Fabege.

Visa faktaruta

(Texten är ursprungligen publicerad i magasinet Fastighetsvärlden nr 10/2019)

Game set and match till Stefan Dahlbo efter en makalös upphämtning. Ja, den tennisintresserade Dahlbo var säkert borträknad från framtida toppjobb av de flesta när rubrikerna kring den stora HQ-affären och det rättsliga efterspelet var som mest braskande. Det var snarare game over som gällde.

Dahlbo bet ihop, men fick kämpa i över fem år för att komma tillbaka, rentvådd.

– Den tiden var bisarr, det fanns så mycket spekulationer och så mycket grundlösa påståenden att det blev en riktig soppa. Men jag tycker att boken HQ Gate väl skildrar det. Till skillnad från mycket annat som skrivits kan den som vill även ta del av källmaterial direkt, det finns publicerat på nätet, säger Dahlbo som sedan drygt en månad tillbaka har tagit över som vd i Fabege.

Att rekrytera en tidigare styrelseledamot till jobbet som vd för ett börsnoterat fastighetsbolag är inte vanligt, men det händer då och då. När Stefan Dahlbo nu blev vd för Fabege var det mer än tolv år sedan han satt i styrelsen. Dahlbo och bolaget har dock en ännu längre historia tillsammans. Man kan nästan säga att han var med och skapade det moderna Fabege genom ett antal bolagsaffärer för snart två decennier sedan.

Han känner således bolaget bra, och viktigt var säkert även att flera av huvudägarna kände sig mycket trygga med att ta in honom som vd efter Christian Hermelin som lett bolaget med stor framgång under drygt ett decennium.

– Jag träffade Erik Paulsson i mitten av 90-talet, och mycket av det jag kan om fastigheter har jag lärt mig genom Erik. Något annat han också lärde mig var hur man är en förebild för andra genom sitt eget agerande, från att plocka upp skräp man ser under ett besök i en fastighet, visa uppskattning för personalen, till att vara en pålitlig affärspartner där ett handslag gäller.

Nu när han är vd för ett stort fastighetsbolag med stadsutvecklingsfokus har på något sätt cirkeln slutits med de drömmar han hade som liten. Hemma på pojkrummet i Slottshöjden i Helsingborg satt den elvaåriga pojken Stefan gärna och ritade hus efter hus. Arkitekt var något han drömde om att bli, eller forskare inom kemi – för det verkade spännande.

Det var kanske inte så underligt att tankarna gick åt arkitekthållet eftersom hans morfar var byggmästare och huset de bodde i var ett av dem han byggt. Även Stefan Dahlbos far jobbade inom fastigheter så den branschen låg nära till hands.

– Men det blev varken fastigheter eller kemi, efter militärtjänsten i Flottan satsade jag på ekonomi. Det kändes som att jag på så vis slapp bestämma mig på riktigt redan från början. Dessutom var jag redan då intresserad av makroekonomi och näringsliv.

Han påbörjade studierna med ett halvår i Lund men valde sedan att fortsätta ekonomistudierna på Handelshögskolan i Stockholm. Några år in på 80-talet inledde han sedan yrkeslivet som ekonom vid Industrifinans leasingsupport.

–Jag blev tillfrågad om ett jobb som chef för en liten enhet med 7–8 personer, och alla de hade dessutom sökt jobbet som jag fick, småskrattar Dahlbo vid minnet.

Jobbet var utvecklande men vid den här tiden var aktiemarknaden i stark utveckling och ganska snart blev han överlockad till Jacobson & Ponsbach, en av de då ledande fondkommissionärerna, för att syssla med bland annat corporate finance.

– Det var relativt basala uppdrag jag ansvarade för. Det handlade bland annat om att sitta och skriva prospekt, och nivån på dessa var en helt annan, det vill säga mycket lägre, än vad som gäller i dag. Men där var jag med och tog ett fastighetsbolag till börsen, Fastighets AB Bohus. Ett uppdrag vi inte behövde slåss för att få, de hade samma ägare som Jacobson & Ponsbach, investmentbolaget Säfveån.

Ett nytt jobb på Alfred Berg lockade sedan.

– Vi satsade stenhårt och byggde på kort tid upp en omfattande verksamhet avseende analys och rådgivning av utländska aktier och blev störst på det i Sverige. När sedan valutaavregleringen kom 1989 blev det ännu mer fart.

Sedan kom möjligheten som därefter påverkade Stefan Dahlbos karriär i över två decennier.

– På Jacobson & Ponsbach hade jag träffat Jonas Wahlström och han hade under ett par år arbetat på Carnegie, men hade 1990 tillsammans med bland annat Mats Qviberg gått över till Sven Hagströmer Fondkommission. Efter att 1991 blivit introducerad till Mats och Sven tackade jag ja till att bli ansvarig för att bygga upp kapital- och fondförvaltningen inom H&Q.

Hagströmer & Qviberg satsade i ett tidigt skede på fonder och de första åren var det i den marknaden som Stefan Dahlbo arbetade. Det både startades egna fonder och förvärvades fonder.

– Det var en robust verksamhet vi byggde med bra performance och vi var tidiga med emerging markets. Verksamheten finns ju kvar även i dag, det utgör en stor del av Carnegie Fonder, säger Stefan Dahlbo.

Som en av de ledande inom HQ-sfären blev Stefan Dahlbo under en mycket dynamisk tid i slutet av 90-talet och början av 2000-talet del i en intensiv strukturförändring inom både den finansiella marknaden och fastighetsmarknaden. Han lämnade H&Q 2000 som vd i samband med att bolaget delades upp i HQ.SE och Hagströmer & Qviberg. HQ.SE är i dag Avanza. Stefan Dahlbo började då arbeta på Investment AB Öresund som vice vd, och blev senare vd.

I samband med ett antal affärer i fastighetsbranschen blev han bland annat styrelseledamot i Wihlborgs, Fabege och Klövern. I det sistnämnda hade han ordförandeklubban till 2011 och var med från början då bolaget skapades ur det tidigare it-företaget Adcore med sina underskottsavdrag. En mängd apportaffärer genomfördes, och sedan en stor strukturaffär med Fabege där Kistabeståndet bytte ägare.

Men för nära tio år sedan rämnade marken under honom. Kollapsen för HQ Bank påverkade honom i allra högsta grad. Några månader innan Finansinspektionen drog bankens oktroj hade han temporärt lämnat sin post som vd för Öresund för att försöka reda upp situationen i banken.

Han blev inte bara av med jobbet utan även indragen i en åtta år lång rättslig ökenvandring.

Från att ha haft kalendern fulltecknad så stod han plötsligt utan jobb, men han är tacksam över att så många hörde av sig och ville ge sin support på något sätt.

– Jag blev överraskad och mycket tacksam över dem som hörde av sig. Många kanske drar sig för att ringa och tror att de stör när någon hamnat i en svår situation, men så är det inte. De stör inte alls.

Två av dem som hörde av sig var Thomas Billing och Viveca ”Vicky” Ax:son Johnson på Nordstjernan. De erbjöd honom både ett kontor att arbeta från och uppdrag.

– Jag är mycket tacksam för vad de gjorde. Det gav mig nya stimulerande uppgifter och jag kunde även ta andra uppdrag, bland annat kom jag att verka i Profis investerarråd.

Fabeges huvudkontor ligger i Arenastaden och Stefan Dahlbo kan överblicka de fortsatt stora projektmöjligheterna direkt utanför dörren.

Ett annat andningshål var tennisen. Det är ett intresse som han burit med sig från uppväxten i Helsingborg där sporten var enkel att utöva på närliggande banor. Racketen användes flitigt, och i tävlingssammanhang upp till junioråldern, men därefter blev det motionsspel. Han var dock fortsatt engagerad i sporten genom att vara funktionär, bland annat vid tävlingar i Båstad, och blev även aktiv som tränare och klubbledare. När Svenska Tennisförbundet skulle utse ny ordförande 2007 föll valet på Dahlbo, och han satt kvar på den posten till 2015 och är numera hedersordförande.

– Det har varit väldigt givande år och det är roligt att försöka ge tillbaka till idrotten.

För tre år sedan fick han frågan om han kunde bli vd för det First North-noterade bolaget Byggmästare Anders J Ahlström Holding. Det var riskkapitalisten Mikael Ahlström som 2013 förvärvat ett bestånd vid Albyberget i Botkyrka och som nu behövde en ny vd. Även här slöts historien på något vis, eftersom även Mikael Ahlström kommer från Helsingborg och en byggmästarsläkt. Hans farfar och Dahlbos morfar bedrev konkurrerande rörelser i Helsingborg under första hälften av 1900-talet.

– Vi hade en idé om att utveckla det beståndet samt komplettera det med ytterligare förvärv och var med och fightades om flera andra bestånd men kom aldrig över något mer.

I stället rustade vi upp och tog fram planer för hur det befintliga beståndet kunde utvecklas.

Men bostadsmarknaden var fortsatt het och andra visade intresse för Albyberget.

– D.Carnegie & Co (nuvarande Hembla) gjorde flera framstötar som vi stod emot, men till sist la de ett bud som vi ansåg att aktieägarna borde få ta ställning till på en bolagsstämma – och det blev försäljning våren 2018. Vi gjorde då om bolaget till ett investmentbolag.

Att han nu åter klivit upp till vd-posten i ett riktigt stort bolag är han mycket glad över, men han poängterar också att det är ett mer moget bolag än dem han tidigare styrt.

– Det här är ett mycket välfungerande företag, vi har mycket kompetent personal som kan mer om stadsutveckling, fastigheter och verksamheten än jag. För mig handlar det mer om att skapa förutsättningar för dem att kunna fortsätta att göra ett bra jobb. Att ge dem förtroende och vara uppmärksam, att ställa rätt frågor så vi tillsammans fortsätter att vara ledande på det vi sysslar med.

Med ett minst sagt omfattande kontaktnät inom svenskt näringsliv är det mer än troligt att många nya möjliga storhyresgäster finns i hans kalender och det visar sig att han redan har ”fuskat” i den branschen tidigare.

– Det gäller att lyssna mycket och att dela med sig av den informationen till rätt personer. Det hände mer än en gång att jag vid middagssamtal snappade upp att olika företag var intresserade av nya lokaler. Ett samtal till Erik Paulsson på vägen hem eller dagen efter ledde flera gånger till bra uthyrningar.

”Det är dags för södra Stockholm nu”

Som vd för ett börsnoterat bolag ingår naturligtvis även att kommunicera finansiell utveckling med marknaden och om några veckor ska han presentera sin första delårsrapport för Fabege. Med sin erfarenhet från Investment AB Öresund, HQ och Byggmästaren är han bekväm med situationen.

– Vår utmaning för stunden är att vi har lite mindre i genomförandefasen men har säcken välfylld med projekt för framtiden. Men analytikerna har överlag bra koll på sådant, så det lär inte komma som någon överraskning.

Bolagets satsning på Flemingsberg möts inte enbart av hurrarop. Många tror inte riktigt på potentialen. Vad säger du till dem?

– I och med arbetet med bostadsbeståndet på Albyberget fick jag direkt inblick i de utmaningar som finns i söderförort men också de möjligheter som det finns.

– Det behöver göras mycket, men kommunerna på den södra sidan är mycket utvecklingsbenägna och arbetar nu mycket aktivt för att förbättra förutsättningarna för näringslivet. Vår satsning i Flemingsberg i Huddinge tror jag mycket på, alldeles i närheten ligger Södertörns högskola, Karolinska Huddinge, polis och rättsväsende.

– Lika rätt som det var att fokusera på axeln Stockholm-Arlanda för 15-20 år sedan, lika rätt är den här satsningen. Det är dags för södra Stockholm nu.

Känner du de flesta som jobbar i Fabege till namnet nu?

– Ha, ha, nej inte riktigt. Men jag hade tur med att endast några dagar efter att jag började hade vi en sedan länge inplanerad företagskonferens och det var ju perfekt både för mig och personalen att på ett bra sätt lära känna varandra.

Du har varit med och byggt upp flera betydande verksamheter från grunden. Ser du dig själv som entreprenör?

– Jag trodde länge att jag var det, men jag är snarare intraprenör. Jag är bra att inom existerande bolag utveckla nya verksamheter. Nya egna idéer eller kreativ applicering av andras idéer för att få fart på det område som jag är satt att leda. I det ligger att låta medarbetarna få stort ansvar.

Fler Porträtt

Porträtt

Vill bli störst

Utmanare. Sofia Ljungdahl är ny på jobbet mitt under brinnande pandemi. Uppdraget är tydligt utpekat: Obos ska utmana bostadsjättarna på allvar – i de största svenska städerna.

Porträtt

Spejar efter nya lösningar

Lagspelare. Maria Lidström har stor erfarenhet av komplexa projekt. Men det är inte tekniken som sporrar henne i jobbet. Det är att tillsammans med medarbetare och samarbetspartners finna de bästa lösningarna.

Porträtt

Planerar för nästa steg

Hans skapelse Slättö har kommit en bra bit på vägen, men Johan Karlsson siktar högre. Läs FV:s långa porträttintervju.

Porträtt

”Det här är vad vi har tränat för”

Riskkoll. Niams vd Fredrik Jonsson ansvarar för många miljarder från några av världens största pensionsfonder. Han anser att egenskaper är viktigare än kunskap, tror inte på quick fix-lösningar eller spådomar för att hantera kriser och ogillar överförenkling. Är Niam förberett för att hantera coronakrisen?

Porträtt

Dubbla utmaningar

Beslutsam. Han är röd. Och han är rödblå. När det kommer till populärvetenskaplig personlighetstyp och fotbollssupporterskap, vill säga. Han är också en ledare som för till­fället sitter på dubbla vd-stolar – basandes över 38 000 bostäder. FV träffar Per Ekelund mitt i karriärens mest hektiska läge.

Porträtt

Allt från flyg till badhus

Det ryms allt från badhus till flygplan inom Tagehus investeringar. Men det är fastigheterna som är i fokus när Johan Ljungberg styr tredje generationens företagsbygge in i framtiden.

Robert Fonovich
Porträtt

Han gjorde det oväntade

Vände skutan. Låt dig inte luras av Robert Fonovich timida tjänstemannaframtoning. Det finns en annan växel att peta in då och då. Den behövdes – inte minst när han 2015 blev chef för ett skakigt Catella.

Porträtt

Jättens nya utmaningar

Stor intervju med Johanna Skogestig ur magasinet Fastighetsvärlden: Vad väntar efter tio års värdeuppgång. Butiksdöden. Lönsamhet i hållbarhetssatsning Sin ledarstil.

Porträtt

”Jag gillar långsiktighet”

Aktieägarna jublar. Ulrika Hallengren har fått en fin start på nya jobbet som vd på Wihlborgs. Men resan mot toppen har varit lång och kantats av både leråkrar och stom­entreprenader.

Porträtt

”Jag har aldrig gjort en minusaffär”

Snabbköparen Joachim Kuylenstierna om tiden för revansch. Lång intervju ur magasinet Fastighetsvärlden nr 7/8.

Porträtt

Gripande läsning: Tillbaka i hetluften

Sjukdomsbeskedet fick Andreas Rutili att släppa chefsjobbet på Magnolia Bostad – bara några månader före börsintroduktionen. Nu är han tillbaka i branschen med utmanarbolaget Vincero.

Porträtt

”Det kan leda till en krasch för dem”

Analytisk. Han valde fastighetsmarknaden framför en it-bransch i startgroparna och han har varit involverad i Sveriges största fastighetstransaktion. Men det är framför allt på Skandia Fastigheter som Åke Pettersson har gjort avtryck. Möt bolagets nya vd.

Porträtt

Tar det till en ny nivå

Hotellguru. Ett är säkert, Hans Åke Petersson älskar hotell. Han har varit involverad i många nysatsningar och letar nyfiket efter nya idéer och trender. Nu växlar han upp verksamheten i rådgivningsföretaget Annordia.

Porträtt

Tuffa grepp ger nystart

TURNAROUND. Nu har Tomas Carlsson städat i tre kvartal och dragit fram den ena surdegen efter den andra. Nyligen gav styrelsen dessutom aktieägarna en råsop med halverad utdelning. Men han är övertygad om att NCC kommer att bli bättre för var dag som går.

Tillbaka till förstasidan