Porträtt

Dras till det outforskade

Att kasta sig ut i det okända har blivit en vana för Sharam Rahi. Komikern och kaféägaren tvekade inte en sekund när Erik Selin gav honom möjligheten att prova på fastighetsbranschen. Det visade sig vara ett smart drag. I dag är han vice vd för Sveriges största börsnoterade fastighetsbolag.

Sharam Rahi

Född:
1973 i Teheran, Iran.

Bor:
Göteborg.

Utbildning:
Grundskola.

Karriär:
Har arbetat i servicebutik, som komiker, kaféägare och fastighetsförvaltare.

Aktuell:
Vice vd på Balder.

Om fastighetsbranschen:
”Det är en viktig bransch med mycket kapital. Sedan jag började har den gått framåt på ett modernt sätt och blivit både öppnare och roligare.”

Karriären i korthet
1990: Startar en servicebutik.
1992: Affärs- och lokalmäklare.
1995: Kaféägare.
1996: Stand up-komiker.
1999: Fastighetsförvaltare åt Erik Selin.
2000: Leder programmet Mustafas show i SVT.
2005: Vice vd i Balder.

Visa faktaruta

Busvisslingarna avlöser varandra och applåderna rungar i lokalen. Året är 1996 och Sharam Rahi har precis genomfört sitt första framträdande som komiker på stand up-klubben Harrys
i Göteborg.

Det är hans bror som lyckats övertala arrangören att ge Sharam Rahi fem minuter i rampljuset. När arrangören motvilligt gick med på det veckan före var han noga med att påpeka för Sharam Rahi att han måste vara beredd att kliva av direkt om det skulle gå dåligt: ”Du får inte döda stämningen”, varnade han.

Nu står samma man där och gestikulerar entusiastiskt åt Sharam Rahi att fortsätta men han har bara förberett de fem minuter som utlovats. När han kliver av scenen pirrar det i hela kroppen.

– Det finns inget bättre än ett lyckat gig och hundratals människor som applåderar åt en. Man får en sådan energi. Ibland försöker jag få mina kollegor här att applådera åt mig men de är inte intresserade, säger Sharam Rahi.

Kontrasten mellan en stimmig kroglokal och miljön där han sitter nu hade knappast kunnat vara större.

Hörnrummet på tionde våningen i Balders huvudkontor i Göteborg har utsikt över Gamla Ullevi. Rummet är avskalat och ljust med undantag för en färgsprakande Greg Miller-tavla som står uppställd på ett staffli i ena hörnet.

Med en storlek på två gånger två meter drar tavlan blickarna till sig. Sharam Rahi berättar att han köpte den efter att ha sett en tavla av konstnären på ett hotell i New York.

Men hur hamnade då han själv här som vice vd på fastighetsbolaget Balder?

Det kan till viss del förklaras av slumpen – och till viss del av hans vilja att hela tiden utmana sig själv genom att testa nya saker.

För egentligen var vägen utstakad för en karriär som just komiker. Det där giget på stand up-klubben i Göteborg ledde nämligen till en rad uppdrag – och så småningom även till ett eget program i Sveriges Television.

I tv-showen Mustafa grillade Sharam Rahi kända svenskar och gav sig ut för att ta reda på saker om det svenska samhället som varför Arne Weise brukade sitta ensam på julafton och varför det kallas cirkel när man studerar.

Intresset för skådespeleri hade han redan som barn.

– Jag har alltid varit intresserad av teater. Jag höll på med amatörteater i Iran och var klassens clown. Men jag fick lägga ner det när jag kom till Sverige. När du inte kan svenska är det svårt att hålla på med teater.

Men när han väl hade lärt sig språket klev han alltså ändå upp på en scen – och då använde han sina tidigare svårigheter för att roa publiken.

– När jag kom till Sverige skrattade folk ofta när jag sa fel. Jag tänkte att det kanske skulle gå att använda som komiker, och det gjorde det.

Sharam Rahi avskydde Göteborg när han först flyttade dit. Nu älskar han staden. Från kontoret har han utsikt över Gamla Ullevi.

Sharam Rahi var 14 år när han kom till Sverige 1987. Hans mamma tog med sig honom och hans lillebror och flydde från kriget som då pågick mellan Iran och grannlandet Irak.

– Min mamma är en av de starkaste kvinnorna i världen. Hon lämnade allt för att starta ett nytt liv för oss.

Sharam Rahis pappa kom senare men hade svårt att anpassa sig till det nya livet så han flyttade tillbaka till Iran efter en tid.

– När du flyr till ett annat land och bara har med dig kläderna du har på dig blir du helt identitetslös. Jag tror att det blir svårare att hantera ju äldre du är.

Efter att ha slussats runt på olika boenden i ett år, fick modern och de två sönerna till slut uppehållstillstånd och en bostad i Storfors i Värmland.

Sharam Rahi började genast jobba på ett kafé och i en butik. Det gjorde att han så småningom kunde köpa familjens första fordon: en moped, vilket underlättade livet rejält för familjen.

– Men Storfors är väldigt litet och jag var väldigt annorlunda. Jag visste inte hur jag skulle acklimatisera mig. Jag blev nästan dålig.

Efter ett år hade han fått nog.

Han hittade en svenska-kurs i Täby och reste till Stockholm. Där hyrde han ett rum och pluggade svenska i 1,5 år.

– Men mamma tyckte att det var för jobbigt att vara utan sitt barn så hon och min bror flyttade till Göteborg och tvingade mig att flytta hit. Jag hatade det i början. Det kändes så litet i jämförelse med Stockholm. Men i dag är jag väldigt glad för det. Jag älskar Göteborg.

I sin nya hemstad började Sharam Rahi så småningom jobba som affärsmäklare, och det var då han för första gången kom i kontakt med fastighetsbranschen.

– Jag träffade en del fastighetsägare i jobbet, och som 20-åring blev jag väldigt imponerad av att de hade så fina kostymer och flotta kontor. Jag tänkte att det där vill jag göra. Men som med mycket annat som jag har kastat mig in i genom åren sa mina kompisar: ”Det där är inget för oss, det är för svenskar” så jag släppte de tankarna.

Efter att ha varit mäklare i några år valde han i stället att byta bana och köpte ett kafé på Vasagatan 42 i Göteborg. Fastigheten ägdes av Erik Selin.

Sharam Rahi träffade honom i samband med köpet och de kom genast bra överens.

Eftersom Erik Selin hade sitt kontor i samma byggnad kom han därefter ofta förbi kaféet.

– Åren gick och vi träffades nästan varje dag. När vi lärde känna varandra bättre berättade jag att jag gärna skulle jobba med fastigheter. Så en dag kom Erik förbi och sa att han hade ett case där vi skulle kunna jobba ihop.

Erik Selin syftade på ett stort bostadsbestånd som han precis hade köpt, och där Sharam Rahi skulle få i uppdrag att sköta förvaltningen.

Innan de tog i hand hade de varsitt villkor.

”Jag visste ingenting så jag gjorde som när jag köpte baguetter. Jag tog in offerter och valde ut den bästa kvaliteten till det billigaste priset.”

– Jag sa: ”Jag kommer inte att kunna allt från början men jag kan inte ha en chef, du får inte chefa över mig.” Han svarade: ”Det är taget men då har jag också ett villkor och det är att vi inte ska skiljas som ovänner om det inte funkar.”

Med de orden fick Sharam Rahi ansvar över sina första 728 lägenheter. Problemet var att han inte kunde något om fastighetsskötsel.

Han frågade sin nya affärspartner vad han behövde göra och fick svaret att han skulle klippa gräset och ta hand om hyresgästerna.

– Jag visste ingenting så jag gjorde som när jag köpte baguetter. Jag tog in offerter och valde ut den bästa kvaliteten till det billigaste priset. Eftersom jag inte hade några fastrar eller morbröder i branschen var det fritt fram att pruta stenhårt.

Själv tycker han att det gick ganska bra redan från början, utifrån förutsättningarna, men han konstaterar att en professionell bedömare kanske skulle vara av en annan åsikt.

Efter ett tag kände Sharam Rahi emellertid att han hade några jobb för mycket.

För samtidigt som han jobbade som fastighetsförvaltare höll han på med stand up och skulle spela in den där tv-showen.

– Det var roligt med showen i SVT men också väldigt ansträngande. Jag hade jour som förvaltare samtidigt som vi spelade in och så hade jag kaféet och hade just blivit pappa. Det var en period när jag inte kunde sova liggande för jag var hela tiden på väg någonstans.

Han insåg att det inte var hållbart – och beslutade efter en del grubblande att sluta som komiker.

– Det var ett tufft beslut. Men samtidigt kändes det bra att kunna sluta på topp.

Strax efter det grundade han och Erik Selin Balder ihop. I dag är fastighetsbolaget börsnoterat, det är det fjärde största i Sverige och äger fastigheter värda 104 miljarder.

2013 blev affärskompanjonerna tillsammans utnämnda till Årets finansprofiler i Göteborg. Arbetsfördelningen är tydlig:

– Erik sköter finanser, transaktioner och ekonomi. Jag gör resten.

Sharam Rahi konstaterar att de både har likheter och olikheter.

– Vi är olika på så sätt att han är tänkaren och jag är utföraren. Men vi är också lika på många sätt, i allt från att ingen av oss tycker om lök till att ingen av oss är särskilt mycket för att sitta i långa möten eller planera. Det viktigaste är att vi gör något och inte sitter och tänker för länge.

Vid sidan av arbetet är de goda vänner.

– På så sätt är det inget arbete. Vi är bara glada att vi kan umgås. Ibland går det flera veckor när vi inte ses för att någon är ute och reser och ibland kan vi höras på helgen och prata om vår baby Balder i två timmar.

Sharam Rahi hoppas att Balder en dag ska kunna köpa tillbaka fastigheten som sammanförde de två affärkompanjonerna.

– Det är så mycket känslor inblandade.

Trots Balders storlek jobbar de fortfarande efter samma princip som från starten.

– Vi strävar efter att ha en hög kvalitet samtidigt som varje krona är viktig. Vi jobbar fortfarande som att Balder är ett litet bolag. Jag tror att det är en trygghet för medarbetarna att vi fortsätter att arbeta på samma sätt.

Att vara rädd om resurserna är något som sitter djupt rotat i Sharam Rahi.

– Att slösa gör ont. Det kommer från min uppfostran. Min pappa sa till mig att inte låta vattnet rinna medan man borstar tänderna. Nu säger jag det till mina barn. Det är respektlöst att slösa. Det är alltid någon som har jobbat hårt för att skapa det du konsumerar. Dessutom är det naturresurser. Min pappa brukar fortfarande säga till mig ibland: ”Du slösar väl inte nu när det går bra för dig?”

Balder har nyligen köpt centrumen i miljonprogrammen Hallonbergen och Rissne av Sund­bybergs kommun – och har där stora utvecklingsplaner. Hur kommer det sig att ni börjat satsa på stadsutveckling?

– Det var ett ben vi saknade så vi startade upp det för några år sedan. Det är väldigt spännande men det kräver mycket tålamod, och det har inte jag så mycket av. Därför har jag kollegor som har det som sin styrka.

Hur ser Balders framtidsplaner ut?

– Vi brukar inte säga att vi ska öka värdet med x kronor per år för vi tycker att det bara skapar stress. I stället försöker vi göra det bästa varje dag, vilket också är en utmaning. Jag har en idé som jag börjat arbeta med i mitt huvud om hur det ska bli ännu bättre att jobba på Balder och hur vi får en ännu bättre laganda. Det är vad jag fokuserar på just nu.

Vad är din uppfattning om fastighetsmarknaden i Göteborg just nu?

– Den är stark. Här finns duktiga aktörer och ett gott samtal inom fastighetssfären. Det känns väldigt positivt.

Vad är det du gillar med fastigheter?

– Fastigheter kan vara väldigt vackra. Det är också fantastiskt hur en fastighets karaktär kan förändras beroende på vem som är hyresgäst. Jag tycker mycket om att förhandla om hyreskontrakt. Ena dagen träffar man lokalhandlaren på torget och nästa dag ett börsnoterat bolag. Jag tycker också om kluriga fall, och gillar när någon kollega ringer och säger Sharam, vi har kört fast, kan du titta på det här? Eftersom jag inte är någon typisk inskolad fastighetsgubbe kan jag ibland se saker ur ett annat perspektiv.

Kaféägare, komiker, fastighetsägare. Du verkar inte vara rädd för att prova nya saker eller att misslyckas. Hur kommer det sig?

– Min mamma lämnade allt för vår skull, det fanns ingen returbiljett. Jag vill göra henne stolt. Det är lite pirrigt att göra något helt nytt men jag tror att det är bra att se nya saker, och man lär sig att tycka om det pirret. Det blir en vana och till slut en del av ens personlighet.

Fler Porträtt

Porträtt

Samhällsbyggare utan långbänkar

FRAMÅT. Inte ens när Johanna Frelin som ny tv-chef såg sig själv på löpsedlarna blev hon avskräckt. Hon visste redan att det var just chef hon ville vara. Nu leder hon Riksbyggen med fokus på hållbarhet och digitalisering, och helst vill hon att allt ska hända så snabbt som möjligt.

Porträtt

Fokus på det bästa

Hufvudstadens nya vd Anders Nygren i en lång FV-intervju.

Porträtt

Helgläsning: Varumärket i fonden

NREP-grundaren Rickard S Dahlberg i stor intervju.

Porträtt

Offensivt, kaxigt och rosa

Croisettes vd Per Svensson vill snabbt framåt. Antalet anställda har fördubblats årligen och nu siktar han mot börsen.

Porträtt

Tryck i affärerna

Han är boktryckarlärlingen från Karlshamn som nått tre miljarder i fastighetsvärde. Doldisen Stefan Lindström gör ett allt större avtryck i branschen efter uppmärksammade köp.

Porträtt

Söker handelns vinnare

Framåt. När andra investerare flydde från handelsfastigheter gick Jan Björks Redito in och storköpte utvalda delar. Nu ger sig bolaget in i flera nya investeringar.
Porträtt

Caroline Arehults akademiska utmaning

För knappt två år sedan kom kallduschen, budet som innebar att hennes jobb försvann. Nu har Caroline Arehult funnit en ny utmaning som Akademiska Hus nya vd.

Porträtt

Långläsning: Gasen i botten

Det är alltid rallytempo. Ivar Tollefsen har byggt upp Heimstaden till 275 miljarder kronor. Men vem är han? Läs FV stora intervju från 2007. Alla galna äventyr Synen på svenskar  ”Ingen respekt och all respekt”.

Porträtt

Bygger tillit – i koja som slott

Kameleont. Från Mexico City till kontoret på Östermalm – via norra Botkyrka, Handels och London. Nils Styfs krokiga resa in i branschen har gett honom en ovärderlig superkraft.

Porträtt

Fångar idén i flykten

Otålig. Varför vänta till i morgon, låt oss göra det i dag. Med den devisen fortsätter Johan Ericsson att vara med och bygga fastighetsbolag.

Porträtt

Bygger nytt i högt tempo

Elias Georgiadis växte upp i miljonprogrammet och började jobba på ställningarna. Nu har han med sig Erik Selin och Mats Qviberg på ett expansivt bolagsbygge.

Porträtt

Långläsning: Den gröna vägen fram

Enkelt. Sedan Johan Knaust var med och grundade K2A har bolaget växt i stabil takt med sitt tydliga koncept: Miljövänliga hyresrätter byggda i trä.

Porträtt

Från utkant till centrum

Stabil. Från korvkiosken på idrottsplatsen till fastighetsbranchens epicentrum. Corems vd Eva Landén har gjort den resan. Nu ska hon leda bolaget in i ett nytt decennium.

Porträtt

Får fart i motvinden

Nybyggare. Allt kändes rätt. Namnet på det nya företaget var catchy, rekryteringarna hade löpt på bra och uppdragsportföljen hade fyllts på i god takt. Nu skulle ingenting gå fel.

Tillbaka till förstasidan