Tillbyggnationen syns längst ner i mitten. Överst till höger syns Götaplatsen. Illustration: Barozzi Veiga

Bildextra: Så blir Göteborgs nya konstmuseum

Arkitektbyrån Barozzi Veiga vinner arkitekttävlingen för om- och tillbyggnaden av konstmuseet vid Götaplatsen i Göteborg. Tillbyggnaden på museets baksida blir 12 meter bred och 79 meter lång. Prislappen beräknas landa på 800 miljoner kronor.

Annons

Arkitekterna Barozzi Veiga med kontor i Zürich och Barcelona är kända världsarkitekter, med bland annat flera uppdrag för museer runt om i världen. Exempelvis har de ritat om-, till- och nybyggnader för Art Institute of Chicago, för Bünder Kunst museum i Chur och för judiska museet i Bryssel. Göteborgs konstmuseums om- och tillbyggnad blir deras första projekt i Sverige.

I det vinnande förslaget ”Ansikte mot ansikte” har Barozzi Veiga samarbetat med Stockholmsbaserade arkitektkontoret Hermansson Hiller Lundberg. En av de största utmaningarna, enligt arkitekterna, var att komponera en ensemble som är lyhörd för platsens specifika egenskaper, som tillför mervärde till den befintliga byggnaden och som, ur en stadsmässig synvinkel, löser förhållandet mellan museet och det närliggande småskaliga bostadsområdet.

– Den nya volymen ska uppfattas som ett komplement till den historiska byggnaden, men också som ett element med egen karaktär som utmärker sig genom sin geometriska kontrast till den befintliga naturen. Genom att lyfta fram de karakteristiska klipporna och integrera dem i fasadernas komposition blir tillbyggnaden rotad på platsen och framstår som en halvt nedgrävd sockel som sticker upp ur marken, säger arkitektteamet Barozzi Veiga.

Bakgrunden till arkitekttävlingen är att museet, som fyllde 100 förra året, är i behov av att byggas om och till. I dag uppfyller lokalerna endast delvis internationella krav på klimat, tillgänglighet, säkerhet och arbetsmiljö. Detta påverkar möjligheterna att hålla samma höga klass på verksamheten och bevara konstsamlingarna på bästa sätt. Den nya tillbyggnaden, som kommer att uppföras på baksidan, innebär att museet får dubbelt så mycket ytor att visa konst. Tidigare stängda ytor i huset kommer att bli publika och huvudentrén byggs om för bättre tillgänglighet och anpassas för fler besökare.

– Om- och tillbyggnaden av Göteborgs konstmuseum är en milstolpe i museets historia och den största kulturpolitiska satsningen som planeras i Göteborg. Det framtida konstmuseet kommer att stärka Göteborg som destination och bidra till en mer attraktiv stad och region med ett starkt och levande kulturliv. Detta blir århundradets konsthändelse i Göteborg, säger Anna Rosengren, direktör för Göteborgs Stads kulturförvaltning.

Något som utmärker det vinnande förslaget är att det är en förhållandevis liten byggnad på platsen. Tillbyggnaden är gestaltad i gult tegel som resten av museet och de båda byggnaderna binds ihop med en ljusgård. Ett grepp som juryn framhöll som en stor styrka är att de nya utställningsrummen förlagts på samma plan som skulpturhallen i den befintliga byggnaden, och på så sätt skapar tydlighet och en lätthet för besökarna att orientera sig.

– Att arkitektteamet utmanade förstudiens större synliga byggnadskropp visar på stor förståelse för situationen, och därigenom är de också det tävlingsbidrag som tar störst hänsyn till den befintliga byggnaden, den känsliga kulturmiljön och de närliggande bostadskvarteren. Göteborgs konstmuseum är inte vilken byggnad som helst. Det känns tryggt att kunna lämna det här ärofyllda uppdraget till ett team med så internationellt erfarna museiarkitekter. Och som dessutom tagit sig an utmaningen med sådan skicklighet, säger Kajsa Wide.

Att arkitekttävlingen nu är avslutad innebär inte att ritningarna är färdiga utan snarare att det nu finns en genomarbetad skiss som behöver bearbetas, utvecklas och finslipas. Detta arbete gör arkitekterna tillsammans med Higab och verksamhetsrepresentanter under vår och höst 2024, parallellt med att förslaget arbetas in i den nya detaljplan som håller på att tas fram.

Enligt nuvarande tidplan kommer Göteborgs konstmuseum stänga inför om- och tillbyggnaden 2027, och återöppna 2031.

Så här ser Götaplatsen ut idag. Foto: Higab
Den nya tillbyggnaden ska uppföras på baksidan av det befintliga museet. Visionsbild: Barozzi Veiga.
Visionsbild: Barozzi Veiga.
Visionsbild: Barozzi Veiga.
Illustration: Barozzi Veiga
Visionsbild: Barozzi Veiga.

Fler Nyheter från förstasidan

20-miljardersbolag öppnar för notering

FV berättar att Stockholmsbörsen kan få påfyllning.

Vasakronan stoppar plan på stor rivning

”Det var ett modigt beslut som vi är stolta över och som har visat sig vara mer rätt för varje dag som går”.

Jubel: Sänker räntan

Beskedet som stor del av fastighetsbranschen väntat på. Läs flera kommentarer. Första sänkningen på 3.018 dagar.

Storägare har dumpat hela sitt innehav i SLP

Tidigare storägare och medgrundaren avser stanna kvar i styrelsen.

Sagax i nytt miljardköp

Långa hyresavtal del av storaffär.

Förvärvar för 1,7 procent på Östermalm

Affär ett stenkast från Humlegården.

Köper vid Stureplan

Näringslivsprofiler gör ytterligare ett förvärv.

Aktien rasar 20 % efter kreditgivarens pantrealisation

Motgångarna fortsätter – nu har banken sålt merparten av Engelberts aktier i Oscar Properties.

Index säljer för 1,5 miljarder

Rekordsäljer en hyresrättsfastighet. 444 lägenheter i vattennära område.

Atrium Ljungberg hyr ut 10.000 kvm i Hagastaden

Gör stor uthyrning i projektfastighet.

Topplista

Största uthyrningarna av kontor 2024

Fastighetsvärlden listar här de största uthyrningarna av kontorslokaler i Sverige som rapporterats under 2024, inklusive rådgivare till partnerna.

Revelop säkrar 2,4 mdr för ny fond – gjort miljardköp

Genomfört två förvärv om totalt 70.000 kvm lokaler.

RE Equity Omsorg nära köp för 800 mkr

Målet är att inom två år nå ett bestånd på 3 miljarder kronor.

Tillbaka till förstasidan