Scanprop Development i konkurs

Scanprop Development, som ingår i Scanprop-koncernen som bland annat äger Sätra Centrum och varit inblandade i projekt vid Telefonplan, har på egen begäran försatts i konkurs. Samtidigt pågår ett rättsfall där ägare och vd stämts för bedrägeri.

Annons

Stockholmsbaserade private equity-bolaget Scanprop grundades 2011 och har haft inriktning mot fastighetsutveckling av främst kommersiella fastigheter men även egen fastighetsförvaltning. Nu har bolaget Scanprop Development, på egen begäran, försatts i konkurs då det är på obestånd och inte längre kan betala sina skulder.

I konkursansökan till Stockholms tingsrätt står det att fler bolag i koncernen kommer att försättas i konkurs framöver. Men enligt ägaren av bolaget kommer så inte att ske och det är endast Scanprop Development som kommer att försättas i konkurs för att på så sätt sänka koncernens over-head kostnader.

Ett av Scanprop-koncernens dotterbolag förvärvade 2016 Sätra Centrum från Leif-Ivan Karlssons bolag Örnbergets fastighetsförvaltning AB. Där har det funnits planer för utveckling av fastigheten Högsätra 10 i samband med planerna för ombyggnation av Sätra Centrum vars detaljplan förväntats godkännas i kommunfullmäktige under sommaren 2024. Förvärvet skedde som ett samarbete mellan dotterbolaget tillsammans med ett annat bolag.

Mellan de två bolagen uppstod det senare en rättstvist där den andra parten ansåg att Scanprops dotterbolag  begått flera avtalsbrott, dels genom att ha vilselett bolaget vid ingående av själva avtalet, dels genom att ha upptagit mer lån än vad som fastställts. Den tvisten avslutades i en skiljedom till dotterbolagets favör.

Det andra bolaget har därefter valt att stämma ägaren till dotterbolaget på ett större miljonbelopp för vad de anser vara ett ”skadeståndsgrundande bedrägeri” på samma grunder. Den processen är pågående.

Utöver Sätra Centrum har Scanprop varit inblandade i projekt för bostäder och hotell vid Telefonplan, däribland The Brick, i Stockholm där man senare, efter avslutat detaljplanarbete, sålt vidare majoriteten av fastigheterna till ALM Equity. Scanprop har även förvärvat fastigheten Allmogekulturen 5 på 31.216 kvm 2020 och skogsfastigheten Gårdsby Tofta 11:35 i Växjö 2022 av SBB. Bolaget äger även fler fastigheter i Växjö.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln stod det att den pågående stämningen riktades mot ett dotterbolag och inte ägaren av bolaget. Även uppgiften om att flera bolag i koncernen kommer att försättas i konkurs har förtydligats med genmäle från Scanprop om att så inte kommer ske.

Fler Nyheter från förstasidan

20-miljardersbolag öppnar för notering

FV berättar att Stockholmsbörsen kan få påfyllning.

Vasakronan stoppar plan på stor rivning

”Det var ett modigt beslut som vi är stolta över och som har visat sig vara mer rätt för varje dag som går”.

Jubel: Sänker räntan

Beskedet som stor del av fastighetsbranschen väntat på. Läs flera kommentarer. Första sänkningen på 3.018 dagar.

Storägare har dumpat hela sitt innehav i SLP

Tidigare storägare och medgrundaren avser stanna kvar i styrelsen.

Sagax i nytt miljardköp

Långa hyresavtal del av storaffär.

Förvärvar för 1,7 procent på Östermalm

Affär ett stenkast från Humlegården.

Köper vid Stureplan

Näringslivsprofiler gör ytterligare ett förvärv.

Aktien rasar 20 % efter kreditgivarens pantrealisation

Motgångarna fortsätter – nu har banken sålt merparten av Engelberts aktier i Oscar Properties.

Index säljer för 1,5 miljarder

Rekordsäljer en hyresrättsfastighet. 444 lägenheter i vattennära område.

Atrium Ljungberg hyr ut 10.000 kvm i Hagastaden

Gör stor uthyrning i projektfastighet.

Topplista

Största uthyrningarna av kontor 2024

Fastighetsvärlden listar här de största uthyrningarna av kontorslokaler i Sverige som rapporterats under 2024, inklusive rådgivare till partnerna.

Revelop säkrar 2,4 mdr för ny fond – gjort miljardköp

Genomfört två förvärv om totalt 70.000 kvm lokaler.

RE Equity Omsorg nära köp för 800 mkr

Målet är att inom två år nå ett bestånd på 3 miljarder kronor.

Tillbaka till förstasidan