Hotell går bra – just nu

Hotellbranschen har återhämtat sig från pandemiåren och utvecklingen är återigen på plus trots höga räntor och inflation. Men framtiden för branschen är fylld av osäkerhet och snart kan kundernas pengar ta slut.

Annons

Under Fastighetsvärldens seminarium Hotell & Fastigheter 2023 på Grand Hotel den 11 oktober konstaterades det att hotellbranschen har återhämtat sig efter pandemin. Utvecklingen nu ligger återigen på normalnivå även om utvecklingen inte pekar lika skarpt uppåt som 2019. Att räntorna och inflationen ökar samtidigt som hushållens köpkraft sjunker har ännu inte påverkat marknaden.

– Med extremt kraftiga räntehöjningar och en inflation som vi inte sett på 30 år är frågan varför hushållen håller emot? Det handlar om besparingar från pandemin med en omfördelning från sällanköpsvaror till bibehållen livskvalitet. Exempel byter man inte bil vart tredje år utan var sjätte år. Det i kombination med trögrörliga beteenden och starkt offentligt stöd gör att vi inte ser en nedgång just nu, säger Thomas Jakobsson, chefsekonom på Visita och fortsätter:

– Men pengarna tar förr eller senare slut och när vi frågar företagen säger de att vi kommer att se att det kommer att minska.

På kort sikt tror Thomas Jakobsson att det kommer bli en lägre efterfrågan på hotellrum både för affärskunder och privata kunder när exportindustrin saktar och arbetslösheten ökar. Men i det korta perspektivet finns det även ljuspunkter där inflationen ser ut att ha toppat och att räntorna snart kan komma att göra det med.

– Det som oroar mig mest är protektionism vilket kommer öka inflationstrycket och trycket på höga räntor. Även klimatförändringarna och de skador som följer med dem är oroande, säger han.

Hans Åke Petersson, vd Annordia ser något ljusare på marknaden och presenterade under seminariet femårsprognoser för hotellmarknaden i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Under perioden 2013-2022 ökade antalet hotellrum i Stockholm med 5400 rum totalt men som det ser ut nu kommer det inte tillkomma lika många de kommande fem åren.

– Ungefär 600 till 700 nya hotellrum per år är ett bra smörjmedel för att marknaden ska fungera. Men vi ser ungefär plus 230 rum per år de kommande fem åren och det är klart att det påverkar marknaden för Stockholms kommun, säger Hans Åke Petersson.

Prognosen för Göteborg, som tidigare sett stark tillväxt inom segmentet konferensgäster, ser bra ut med 1900 bekräftade rum de kommande fem åren. Det är ungefär 375 rum per år.

I Malmö ökade volymerna rejält under perioden 2013-2019 men under kommande år ser det ut att ta stopp då endast 150 nya rum beräknas tillkomma. Under prognosperioden 2022-2027 innebär det att beläggningsgraden förmodligen för första gången kommer att överstiga 70 procent samtidigt som de låga snittpriserna, som varit ett problem för Malmö, kommer att öka.

Albin Wessman och Adam Dahlberg, Adam/Albin, medverkade. De berättade om hur gastronomi och design lyfter upplevelsen. De berättade även om hur allt fler fastighetsägare kontaktar dem, inte minst efter succén med Solen i Slakthusområdet.
Carin Kindbom, VD och koncernchef Svenska Mässan Gothia Towers. Hon berättade att de allt oftare får frågan ”Är Sverige säkert? Hon berättade även att den ekonomiska situationen medfört att det är ”lägre snittnotor på restaurangerna”. Svenska Mässan i Göteborg äger totalt 180.000 kvm lokaler och har sig själv som hyresgäst på allt. I tre höghus finns 1.200 hotellrum, fem restauranger och man har stora mötesytor. Fastighetsbeståndet är värderas till 5,6 miljarder kronor. Bolaget planer även för 140 meter höga +One.
Robert Bronett, partner Junsele Wilderness. Han berättade om lyxhotellet man ska bygga i Junsele, där man får ett av Marriotts lyxigaste varumärken på fasaden.
Kristine Holtås, Chef interiörarkitektur vid Citybox Hotels. Kedjan öppnar snart sitt första hotell i Sverige, vid Slussen. Det nya hotellet kommer merparten ha så kallade mörka rum.
Sandro Catenacci, vd och grundare Nobis. Han sa att koncernen för tillfället har fokus på det man har – och att man nobbat några expansionsmöjligheter de senaste åren. Han tycker att hotellpriserna bör upp 10–15 procent.
Mia Karlsson, VD på Höga Kusten Destinationsutveckling, berättade att man fick en rejält skjuts i verksamheten under pandemin. Sedan 2010 har antalet kommersiella gästnätter ökat med 80 procent. Nu vill man ha fler bäddar till området för att kunna möta efterfrågan.
David Halldén, vd Elite Hotels. Han berättade att antalet gäster inom leisure passerat näringslivsbesökarna. Han berättade även om några av bolagets projekt.
Katarina Graffman, doktor kulturantropologi, forskare och författare. Hon talade bland annat kring ”revenge spending” och ”revenge tourism” som en följd av covid. Hon slog även fast ”Vi tror att rollen som konsument är något vi kan kliva in och ur ut”.
Andreas von Hedenberg, VD CA Fastigheter. Bolaget söker en operatör till sitt häftiga hotellprojekt i en av gasklockorna i Norra Djurgårdsstaden, Stockholm.
Fredric Landell, CPO Strawberry. Han berättade att bolaget har 24 signade hotell i pipeline. Efter att nyligen öppnat stora Draken i Göteborg laddar man nu för ytterligare ett hotell i Göteborg – det i Karlatornet. Där ska det bli 300 rum i en sidobyggnad och tolv sviter på 67:e våningen. Allt ska öppna under tredje kvartalet 2024.

Fler Nyheter från förstasidan

Bildextra: Så blir Jernhusens nya ”återbruks-HK”

Det händer mer än någonsin inom bolaget. Nu flyttar man även sitt huvudkontor – och gör en storsatsning på hållbarhet. FV har besökt de nya lokalerna.

Konkursat bolag återuppstår

”Vi är oerhört entusiastiska över möjligheterna som detta medför”.

Metropole, The Node, Ellipsen, Sergel

Avicii-kapital in i satsning på coworking

Berättar för FV om satsningen och att bolaget i gengäld ska sätta fart på kultursatsning i hjärtat av Stockholm.

Fick sparken som vd – går till skandalomsusat bolag

Flera höga tjänstemän har lämnat bolaget på kort tid.

Inleder ny stor satsning – värvar två från konkurrent

Stort konsultbolag gör inbrytning inom nytt segment. FV berättar om framtidsplanerna.

LKF Lund 1000 bostäder

Vill bygga 1.000 bostäder i Lund

Stort stadsutvecklingsprojekt i norra Lund. Samarbete med flera aktörer.

Norra Sundskajen, Malmö

Bilder: Så kan Ön byggas ut med 250 bostäder

Riksbyggen vill tillsammans med Sundprojekt bygga 250 bostäder i elva nya bostadshus  på Ön.

Stänger hos Hufvudstaden bredvid NK

Två stora butikslokaler snart tomställda mitt i Stockholm.

Sagax räddar kvar större hyresgäst

Förlänger och totalrenoverar. Varit hyresgäst i snart 20 år.

Gjorde klassiker med namnbyte före konkurs

Känd bostadsutvecklare fann villig ”köpare” – bolaget i konkurs några få månader senare.

Projekt

Så blir AL:s nya Mälarterrassen

Atrium Ljungbergs projekt mitt i Slussen ska knyta ihop Söder. Den 6 juni invigs omgivningen.

Här byggstartas 400 – med toppolitiker

Wallenstam lockade Magdalena Andersson till invigning.

Klart: Dom i hovrätten mot fd Baldertoppar – ändrar

Alla elva överklagade tingsrättens dom. Nu har en lätt oenig Svea hovrätt meddelat sin dom. 1.453 dagar efter att toppduon anhölls.

Tillbaka till förstasidan