HSB i delseger i tomträttsfrågan

Göteborgs Stad har gått med på uppgörelse och drar tillbaka oskäliga höjningar av tomträttsavgälder. Det står klart efter en ny dom från Mark- och miljööverdomstolen. Uppgörelsen gäller 980 bostadsrättsinnehavare.

Annons

– En delseger i kampen för rättvisa och ekonomiskt hållbara tomträttsavgälder i Göteborg, säger HSB Göteborgs vd, Lars Göran Andersson.

Frågan om oskäliga tomträttsavgälder för bostadsrättsföreningar i Göteborg har varit en boendepolitisk stötesten de senaste åren, och ett stort orosmoment för de 50 000 göteborgare som berörs av höjningarna. HSB Göteborg har idag ett 50-tal föreningar som står på mark upplåtna med tomträtt, och har länge jobbat för att få till en förändring. Fyra stora bostadsrättsföreningar har tillsammans med HSB Göteborg tagit frågan om oskäliga tomträttsavgälder till Mark- och miljööverdomstolen – och fått rätt.

Göteborgs Stad har gått med på en uppgörelse och drar tillbaka de oskäliga höjningarna för de fyra bostadsrättsföreningarnas tomträttsavtal, samt för en av HSB Göteborgs hyresfastigheter. I uppgörelsen har Göteborgs stad beräknat om avgälden mot en avgäldsränta om 1 procent. Sammanlagt 980 bostadsrätter och ett antal hyresrätter berörs av förlikningen.

– Det har nåtts en efterlängtad delseger i kampen för rättvisa och ekonomiskt hållbara tomträttsavgälder i Göteborg! Samtidigt riskerar fortfarande tusentals göteborgare att drabbas av chockhöjda avgifter, och det är givetvis oroande. Förlikningen förändrar med andra ord inte det faktum att det behövs en ny modell för beräkning av tomträttsavgälder. Nu hoppas vi på handlingskraft från stadens sida, säger Lars Göran Andersson.

Uppgörelsen resulterar i en avsevärt lägre nivå för avgälden än den som kommunen först krävde. De berörda föreningarna får en högre tomträttsavgäld jämfört med innan den räknades om, men en halverad avgift jämfört med vad staden först yrkade på.

– Nu är det dags att Göteborgs stad ger alla bostadsrättsföreningar upplåtna med tomträtt möjlighet till ett tryggt och långsiktigt boende genom att erbjuda mer rimliga nivåer. Annars kommer det leda till att allt fler bestrider avgälden, med kostsamma domstolstvister som följd. Redan idag ligger ett 60-tal tomträttsmål där Göteborgs stad är part hos Mark- och miljödomstolen. Det är tydligt att HSBs medlemmar drabbas hårt av höjningarna, och vi kan inte längre sitta på händerna och hoppas på stadens goda vilja, säger Lars Göran Andersson.

Fler Nyheter från förstasidan

Sagax i nytt miljardköp

Långa hyresavtal del av storaffär.

Köper för 1,7 procent på Östermalm

Affär ett stenkast från Humlegården.

Köper vid Stureplan

Näringslivsprofiler gör ytterligare ett förvärv.

Aktien rasar 20 % efter kreditgivarens pantrealisation

Motgångarna fortsätter – nu har banken sålt merparten av Engelberts aktier i Oscar Properties.

Index säljer för 1,5 miljarder

Rekordsäljer en hyresrättsfastighet. 444 lägenheter i vattennära område.

Atrium Ljungberg hyr ut 10.000 kvm i Hagastaden

Gör stor uthyrning i projektfastighet.

Topplista

Största uthyrningarna av kontor 2024

Fastighetsvärlden listar här de största uthyrningarna av kontorslokaler i Sverige som rapporterats under 2024, inklusive rådgivare till partnerna.

Revelop säkrar 2,4 mdr för ny fond – gjort miljardköp

Genomfört två förvärv om totalt 70.000 kvm lokaler.

RE Equity Omsorg nära köp för 800 mkr

Målet är att inom två år nå ett bestånd på 3 miljarder kronor.

Efter Castellums bakslag – nu kan planen lyfta igen

En av bolagets största fastigheter kan få ny användning – och även ny ägare.

Prisad rådgivare på nytt jobb – lämnat Engelbert

Blir ansvarig för 130 hyresavtal.

Bildspecial: Så ser det ut i Alectas nya kontor

Stort fastighetsbolag har satsat på sitt kontor för både medarbetare och kundernas skull. FV har besökt de nya lokalerna.

Toppolitiker vill riva Friday’s i Kungsträdgården

Den kanske mest kontroversiella byggnaden i Stockholms city uppmärksammas igen.

Tillbaka till förstasidan