Fastighetsägarna till de blödande tech-bolagen

Klarna, Kry, Trustly, Storytel. Antalet techbolag som tvingas dra i nödbromsen växer för varje dag. ”De hyllade entreprenörerna går nu sin tuffaste match hittills”, skriver Andreas Cervenka i AB. FV berättar vilka fastighetsägare som kan drabbas. I flera fall har likande bolag även stora förhyrningar hos coworkingaktörer.

Annons

Klarna har tidigare berättat att personalstyrkan ska minskas med tio procent, motsvarande cirka 700 jobb.

Flera bolag har länge redovisat stora för förluster länge.

”När räntorna stiger har investerare upptäckt att enorma förluster kanske inte är ett framgångsrecept trots allt”, skriver Cervenka.

Vilka är då fastighetsägarna som har hyreskontrakt med de aktuella bolagen i Sverige.

Klarna: Har ett mycket stort hyreskontrakt med Skandia Fastigheter på Sveavägen 44. Bolagens resa tillsammans började 2012 när ett hyresavtal om 9.000 kvm tecknades. Därefter har ytan utökats vid flera tillfällen till att nu gälla runt 20.000 kvm, enligt uppgifter till FV. Men Klarna har fler förhyrningar än så. FV kan berätta att bolaget har ytterligare en stor förhyrning hos Skandia Fastigheter, på runt 7.000 kvm på Ringvägen 100 vid Skanstull. Dessutom finns ett större kontrakt på Convendums anläggning på Gävlegatan i Hagastaden, som gäller ungefär hundra arbetsplatser. Fastigheten där ägs av Castellum (tidigare Kungsleden)

Kry: Sommaren 2019 tecknade Kry och Bonnier Fastigheter ett hyresavtal om 4.000 kvm i Bonnierhuset på Torsgatan. Bolaget flyttade då från mindre lokaler som man hyrt av samma fastighetsbolag på Sveavägen. Kry har, enligt en tidigare uppgift, även en förhyrning på Regeringsgatan i en fastighet som ägs av AMF Fastigheter.

Trustly: 2018 hyrde Fabege ut 3.100 kvm lokaler till i fastigheten Apotekaren 22 på Rådmansgatan. Inflyttning ägde rum i slutet av 2019 och avtalet var på fem år. Trustly har tillgång till en egen takterrass och en luftig ljusgård.

Storytel: Har en förhyrning på Tryckerigatan 4 på Riddarholmen, i fastigheten Gråmunkeholmen 4 som ägs av AFA Fastigheter. Bolaget har även en förhyrning hos Wihlborgs i kontorshuset Node (Nya Vattentornet 2) i Lund. Storytel har även ett kontor i Umeå.

Uppgifterna ovan grundar sig i första hand på Fastighetsvärldens arkiv. Uppgifterna kan därefter har förändrats.

I hetluften har ofta även Spotify varit. Bolaget har en stor förhyrning av AMF Fastigheter i Urban Escape, ovanför gallerian och i en egen byggnad i kvarteret.   Det kontraktet avser hela cirka 20.000 kvm. Spotify har även en förhyrning i fastigheten Barnängen 6 på Södermalm. Ett kontrakt om 3.700 kvm tecknades 2019. Den fastigheten såldes 2021 till Blackstone. Spotify hyr även cirka 11.000 kvm lokaler av Probitas i Jarlahuset på Birger Jarlsgatan.

Fastighetsvärlden kan även konstatera att många bolag inom liknande branscher har valt att teckna avtal med coworkingaktörer – för att kunna vara flexibla inför sina tillväxtplaner.

Fler Nyheter från förstasidan

Sagax i nytt miljardköp

Långa hyresavtal del av storaffär.

Köper för 1,7 procent på Östermalm

Affär ett stenkast från Humlegården.

Köper vid Stureplan

Näringslivsprofiler gör ytterligare ett förvärv.

Aktien rasar 20 % efter kreditgivarens pantrealisation

Motgångarna fortsätter – nu har banken sålt merparten av Engelberts aktier i Oscar Properties.

Index säljer för 1,5 miljarder

Rekordsäljer en hyresrättsfastighet. 444 lägenheter i vattennära område.

Atrium Ljungberg hyr ut 10.000 kvm i Hagastaden

Gör stor uthyrning i projektfastighet.

Topplista

Största uthyrningarna av kontor 2024

Fastighetsvärlden listar här de största uthyrningarna av kontorslokaler i Sverige som rapporterats under 2024, inklusive rådgivare till partnerna.

Revelop säkrar 2,4 mdr för ny fond – gjort miljardköp

Genomfört två förvärv om totalt 70.000 kvm lokaler.

RE Equity Omsorg nära köp för 800 mkr

Målet är att inom två år nå ett bestånd på 3 miljarder kronor.

Efter Castellums bakslag – nu kan planen lyfta igen

En av bolagets största fastigheter kan få ny användning – och även ny ägare.

Prisad rådgivare på nytt jobb – lämnat Engelbert

Blir ansvarig för 130 hyresavtal.

Bildspecial: Så ser det ut i Alectas nya kontor

Stort fastighetsbolag har satsat på sitt kontor för både medarbetare och kundernas skull. FV har besökt de nya lokalerna.

Toppolitiker vill riva Friday’s i Kungsträdgården

Den kanske mest kontroversiella byggnaden i Stockholms city uppmärksammas igen.

Tillbaka till förstasidan