Affär för 676 miljoner – Zlatan drabbas negativt

För att Årsta ska kunna fortsätta utvecklas ska två stora fastigheter rivas. Den ena innehåller Zlatan Ibrahimovics enda padelhall i Stockholmsområdet.

Annons

Utvecklingen av fastigheterna Postgården 2 och 4 i Årsta, i södra Stockholm, kommer allt närmare sin omvandling från lager- och industriområde till bostadsområde. I en internaffär inom Stockholm stad överlåter nu S:t Erik Markutveckling de båda tomträtterna till Exploateringskontoret för 676 miljoner kronor. Fastigheterna utgör Årstafältsprojektets sjunde utbyggnadsetapp.

Köpeskillingen är för övrigt 111 miljoner kronor lägre, motsvarande 20 procent högre, än när det kommunala bolaget köpte de båda fastigheterna 2015 från familjen Martin Oldmark (delägare till Martin & Servera). Prisskillnaden motiverar Exploateringskontoret bland annat med att marknaden för industrifastigheter varit väldigt stark. FV har för övrigt sett många exempel på betydligt högre uppgångar än så, på kortare tid.

Huvudsakliga hyresgäster i Postgården 2 och 4 är Martin & Servera och Fruktimporten. Utöver dem finns ett par mindre hyresgäster, samt några andrahandshyresgäster. Martin & Servera, som är den största hyresgästen, har idag kvar sitt huvudkontor i byggnaden på Postgården 2, men hyr i övrigt ut lagerlokalerna i andra hand.

En av de större hyresgästerna är Padel Zenter Årsta AB där Zlatan Ibrahimovic är största ägare. Fastighetsvärlden kunde i oktober 2017 avslöja fotbollstjärnans satsning på en padelhall där, som snart därefter blev hans första Padel Zenter (idag finns det totalt fem sådana inomhushallar, och det är en på gång i Sollentuna och även en i Milano). Men snart tvingas Ibrahimovics satsning i Årsta lägga ner – vilket funnits med i förutsättningarna hela tiden. I den stora förhyrningen i Årsta finns nio banor – som var Stockholm största när den öppnade.

Befintliga hyresgäster i fastigheterna har hyresavtal som löper till april respektive oktober 2023. Uppsägningstid är ett år, vilket innebär att hyresgästerna ska sägas upp i april respektive oktober 2022 för att inte hyresavtalen ska förlängas. Utbyggnad av gator, bostäder och kontor inom Årstafältet, etapp 7 kommer enligt tidplanen att pågå mellan 2029 och 2035. Genomförandet av den sjunde etappen är en viktig pusselbit då delar av en park där ska fungera som översvämningsyta. Utan den går det inte att bygga etapp 2, 3 och 5 som planerat.

Padel Zenter har utöver anläggningen i Årsta även padelhallar i Jönköping, Skövde, Örebro och Uppsala. Ägarna vill även bygga en anläggning i Silverdal i södra Sollentuna. Bolaget är även igång med en investering utomlands, i padeltokiga Italien, i Milano.

Årstafältsprojektets avgränsning och etappindelning. Etapp sju, som innehåller fastigheterna Postgården 2 och 4, markerat i blått.

Fler Nyheter från förstasidan

Sagax i nytt miljardköp

Långa hyresavtal del av storaffär.

Köper för 1,7 procent på Östermalm

Affär ett stenkast från Humlegården.

Köper vid Stureplan

Näringslivsprofiler gör ytterligare ett förvärv.

Aktien rasar 20 % efter kreditgivarens pantrealisation

Motgångarna fortsätter – nu har banken sålt merparten av Engelberts aktier i Oscar Properties.

Index säljer för 1,5 miljarder

Rekordsäljer en hyresrättsfastighet. 444 lägenheter i vattennära område.

Atrium Ljungberg hyr ut 10.000 kvm i Hagastaden

Gör stor uthyrning i projektfastighet.

Topplista

Största uthyrningarna av kontor 2024

Fastighetsvärlden listar här de största uthyrningarna av kontorslokaler i Sverige som rapporterats under 2024, inklusive rådgivare till partnerna.

Revelop säkrar 2,4 mdr för ny fond – gjort miljardköp

Genomfört två förvärv om totalt 70.000 kvm lokaler.

RE Equity Omsorg nära köp för 800 mkr

Målet är att inom två år nå ett bestånd på 3 miljarder kronor.

Efter Castellums bakslag – nu kan planen lyfta igen

En av bolagets största fastigheter kan få ny användning – och även ny ägare.

Prisad rådgivare på nytt jobb – lämnat Engelbert

Blir ansvarig för 130 hyresavtal.

Bildspecial: Så ser det ut i Alectas nya kontor

Stort fastighetsbolag har satsat på sitt kontor för både medarbetare och kundernas skull. FV har besökt de nya lokalerna.

Toppolitiker vill riva Friday’s i Kungsträdgården

Den kanske mest kontroversiella byggnaden i Stockholms city uppmärksammas igen.

Tillbaka till förstasidan