Genesta säkrar 1,5 miljard i första stängningen

Genesta säkrar 152 miljoner euro, motsvarande 1,5 miljarder kronor, i första stängningen av fonden GNRE Core Plus Open-ended.

Annons
David Neil.
Visa faktaruta

Den nya fonden investerar i flera fastighetssektorer i Norden med ett tydligt fokus på huvudstadsregionerna.

Fonden ska investera i fastigheter med stabilt kassaflöde i attraktiva lägen som har förbättringspotential genom aktiv förvaltning.

Den har ambitiösa ESG-mål som inkluderar 5-stjärnor av GRESB (Global Real Estate Sustainability Benchmark) och kraftig reduktion av koldioxidutsläpp.

Bolagets vd, David Neil, berättar för FV att fonden har en ganska låg belåning, cirka 40 procent – därför motsvarar 1.5 miljarder i kapital cirka 2.5 miljarder i förvärvskapacitet initialt. Fonden kommer att ta in ytterligare kapital i takt med att befintligt kapital investeras.

– Det finns inget tak utan så länge som vi tycker att det finns intressanta möjligheter kommer fonden fortsätta att växa. Vi ser framför oss att den ska ha en volym om minst sex till sju miljarder kronor i eget kapital på sikt, säger David Neil.

Han berättar att fokus kommer att vara på fastigheter med stabila kassaflöden inom segmenten logistik, bostäder, kontor och handel. Mycket kommer vara kopplat till ESG.

– Just nu ser vi många intressanta möjligheter kring storstadsregionerna inom logistik och bostäder. Fondens första investering kommer att göras i Sverige, och vi tittar just nu flera andra intressanta investeringar på den svenska marknaden. Det ligger i fondens natur att vi kan göra mycket långsiktiga investeringar, och detta ger ökad möjlighet att fånga stora trender.

– En öppen fond inom core plus-strategin är perfekt för oss. Vi tar med vår breda erfarenhet från value add-fastigheter och kommer leverera en hög risk-justerad avkastning till våra investerare. Samtidig säkrar vi en nivå av likviditet för våra investerare som inte är möjlig med stängda fonder.

SPK Pension Tjänstepensionsförening och Credit Suisse Asset Management är huvudinvesterare i fonden. Båda har varit aktivt engagerade i att strukturera fondens investeringsstrategi, samt att forma fonden till att bli optimal för institutionella investerare.

Fler Nyheter från förstasidan

Sagax i nytt miljardköp

Långa hyresavtal del av storaffär.

Köper för 1,7 procent på Östermalm

Affär ett stenkast från Humlegården.

Köper vid Stureplan

Näringslivsprofiler gör ytterligare ett förvärv.

Aktien rasar 20 % efter kreditgivarens pantrealisation

Motgångarna fortsätter – nu har banken sålt merparten av Engelberts aktier i Oscar Properties.

Index säljer för 1,5 miljarder

Rekordsäljer en hyresrättsfastighet. 444 lägenheter i vattennära område.

Atrium Ljungberg hyr ut 10.000 kvm i Hagastaden

Gör stor uthyrning i projektfastighet.

Topplista

Största uthyrningarna av kontor 2024

Fastighetsvärlden listar här de största uthyrningarna av kontorslokaler i Sverige som rapporterats under 2024, inklusive rådgivare till partnerna.

Revelop säkrar 2,4 mdr för ny fond – gjort miljardköp

Genomfört två förvärv om totalt 70.000 kvm lokaler.

RE Equity Omsorg nära köp för 800 mkr

Målet är att inom två år nå ett bestånd på 3 miljarder kronor.

Efter Castellums bakslag – nu kan planen lyfta igen

En av bolagets största fastigheter kan få ny användning – och även ny ägare.

Prisad rådgivare på nytt jobb – lämnat Engelbert

Blir ansvarig för 130 hyresavtal.

Bildspecial: Så ser det ut i Alectas nya kontor

Stort fastighetsbolag har satsat på sitt kontor för både medarbetare och kundernas skull. FV har besökt de nya lokalerna.

Toppolitiker vill riva Friday’s i Kungsträdgården

Den kanske mest kontroversiella byggnaden i Stockholms city uppmärksammas igen.

Tillbaka till förstasidan