Vectura köper i Sundsvall – utvecklar nytt huvudkontor

Vectura Fastigheter utvecklar nytt globalt huvudkontor och innovationscentrum i Sundsvall för det världsledande mobilitetsföretaget Permobil. Förhyrningen är hela 13.000 kvm.

Permobil flyttar från Timrå där man hållit till sedan 60-talet. Kontoret i Timrå finns på Per Uddéns väg 20 i fastigheten Vistamon som ägs av hyresgästen själv. Den har en lokalarea om 7.500 kvm.

Vectura förvärvar mark i Birsta utanför Sundsvall från Immobilia Fastigheter, för att utveckla, förvalta och långsiktigt äga Permobils nya globala huvudkontor där 250 personer kommer arbeta.

Sedan november 2021 har Vectura processlett lokalprogrammet och projekterat sedan februari 2022. I processen har hållbarhet stått i fokus tillsammans med Permobils mål om samlokalisering, tillgänglighet och ökad hållbarhet.

Det nya huvudkontoret, med fokus på tillgänglighet och inkluderande, kommer andas trä och spegla den omkringliggande naturen. Den ca 13,000 kvm stora byggnaden kommer bestå av hållbara materialval, ha ett lågt CO2-avtryck och 2.500 kvm solceller på taket förser det nya kontoret med el.

Vectura förvärvar fastigheten i Birsta utanför Sundsvall för att både utveckla och långsiktigt förvalta Permobils huvudkontor. I de nya lokalerna kommer Permobil samla hela verksamheten med produktion, forskning och utveckling samt kontor och testning. Planerad byggstart för projektet är under hösten 2022 och inflyttning är beräknad till våren 2024.

– Vi är stolta över att få vara med att bidra till Permobils vision och framtida arbetsplats med tillgänglighet och inkluderande i världsklass. Samtidigt medverkar vi med nya innovativa lösningar för att motverka klimatförändringarna och öka resurseffektiviteten. För oss är alltid hållbarhet en central fråga och nu ges möjlighet att utveckla och långsiktigt förvalta Permobils nya hållbara kontorsbyggnad. Lokalerna kommer med sina höga krav på materialval, ljus och klimat att vara ett flaggskepp för båda parter, säger Joel Ambré, VD på Vectura.

– Vår marknad är global, men basen i norra Sverige är vårt hjärta. Detta kommer bli ett innovationscentrum såväl som en fabrik där vi ska fortsätta leverera framtidens mobilitetslösningar. Hela bygget går i hållbarhetens tecken med genomgående hållbara material och vi blir till stor del självförsörjande med el från 2 500 kvadratmeter solceller på taket. För vårt företag är självklart tillgängligheten en hjärtefråga och våra lokaler ska vara världsklass även inom det. Här ska vi fortsätta vår tillväxtresa, säger Bengt Thorsson, vd Permobil.

Vectura och Permobil ägs båda av Patricia Industries, ett dotterbolag till Investor. Båda bolagen har höga hållbarhetsmål som går i linje med Investors klimatmål om att halvera utsläppen av växthusgaser per 2030.

Fler Nyheter från förstasidan

Dyster profetia från Sven-Olof Johansson

Förvånad över att krisen inte har varit mer uppenbar tidigare.

Hemsö hyr ut 2.000 kvm

Fyller upp nyinköpt fastighet.

Hovrätten och de tidigare Baldertopparna

FV berättar vad som händer efter de smått chockerande domarna i tingsrätten.

Regeringen föreslår lättnader för studentbostäder

Ministern: ”Vill göra det enklare och billigare att bygga”.

Regeringen stoppar Operaplaner

Den tidigare planen på 7 miljarder kronor och expansion mot Kungsträdgården stoppas när regeringen ger nytt uppdrag till Statens fastighetsverk.

Corem säljer två 08-fastigheter för en halv miljard

Fortsätter att avyttra, enligt plan.

AL blir hälftenägare i coworkingbolag

Förvärvar bolag som varit lönsamt sedan dag ett. Planerar för expansion.

Anitra Steen avgår från Akademiska Hus

Lämnar fastighetsjätten efter sju år.

Krasch för Castellums satsning på 10 miljarder

Bakslag när planerad storsatsning läggs ner. Ser fortfarande positivt på området.

Bilder: Så kan nya Läkarhuset bli – hög träbyggnad

En av bolagets profilfastigheter i Stockholms innerstad kan göras om helt.

Kontrakt om 6.800 kvm på Söder

Läs om hyresavtalen som tecknats.

Restauranger öppnar under Guldbron

Alessandro Catenacci: ”Ett kanonläge”.

Miljardaffär med kontor i Stockholm

Har uppgraderat kontorslokalerna men fortfarande betydande vakanser. FV berättar om pris och köpare.

Tillbaka till förstasidan