Vectura köper i Sundsvall – utvecklar nytt huvudkontor

Vectura Fastigheter utvecklar nytt globalt huvudkontor och innovationscentrum i Sundsvall för det världsledande mobilitetsföretaget Permobil. Förhyrningen är hela 13.000 kvm.

Permobil flyttar från Timrå där man hållit till sedan 60-talet. Kontoret i Timrå finns på Per Uddéns väg 20 i fastigheten Vistamon som ägs av hyresgästen själv. Den har en lokalarea om 7.500 kvm.

Vectura förvärvar mark i Birsta utanför Sundsvall från Immobilia Fastigheter, för att utveckla, förvalta och långsiktigt äga Permobils nya globala huvudkontor där 250 personer kommer arbeta.

Sedan november 2021 har Vectura processlett lokalprogrammet och projekterat sedan februari 2022. I processen har hållbarhet stått i fokus tillsammans med Permobils mål om samlokalisering, tillgänglighet och ökad hållbarhet.

Det nya huvudkontoret, med fokus på tillgänglighet och inkluderande, kommer andas trä och spegla den omkringliggande naturen. Den ca 13,000 kvm stora byggnaden kommer bestå av hållbara materialval, ha ett lågt CO2-avtryck och 2.500 kvm solceller på taket förser det nya kontoret med el.

Vectura förvärvar fastigheten i Birsta utanför Sundsvall för att både utveckla och långsiktigt förvalta Permobils huvudkontor. I de nya lokalerna kommer Permobil samla hela verksamheten med produktion, forskning och utveckling samt kontor och testning. Planerad byggstart för projektet är under hösten 2022 och inflyttning är beräknad till våren 2024.

– Vi är stolta över att få vara med att bidra till Permobils vision och framtida arbetsplats med tillgänglighet och inkluderande i världsklass. Samtidigt medverkar vi med nya innovativa lösningar för att motverka klimatförändringarna och öka resurseffektiviteten. För oss är alltid hållbarhet en central fråga och nu ges möjlighet att utveckla och långsiktigt förvalta Permobils nya hållbara kontorsbyggnad. Lokalerna kommer med sina höga krav på materialval, ljus och klimat att vara ett flaggskepp för båda parter, säger Joel Ambré, VD på Vectura.

– Vår marknad är global, men basen i norra Sverige är vårt hjärta. Detta kommer bli ett innovationscentrum såväl som en fabrik där vi ska fortsätta leverera framtidens mobilitetslösningar. Hela bygget går i hållbarhetens tecken med genomgående hållbara material och vi blir till stor del självförsörjande med el från 2 500 kvadratmeter solceller på taket. För vårt företag är självklart tillgängligheten en hjärtefråga och våra lokaler ska vara världsklass även inom det. Här ska vi fortsätta vår tillväxtresa, säger Bengt Thorsson, vd Permobil.

Vectura och Permobil ägs båda av Patricia Industries, ett dotterbolag till Investor. Båda bolagen har höga hållbarhetsmål som går i linje med Investors klimatmål om att halvera utsläppen av växthusgaser per 2030.

Fler Nyheter från förstasidan

Lista: Så många åker bolagen till Almedalsveckan

I många fall något färre deltagare. Ett stort bolag nobbar helt.

SBB rusade – steg med 18%

Uppåt på börsen under torsdagen.

Randviken säljer för 490 mkr

23.000 kvm och hyresintäkter på 26,4 mkr/år.

SBB ökar säljtakten – avyttrar för hela 860 mkr

Avyttrar fyra fastigheter till två aktörer,

Hon blir ny vd för 67-miljarderbolag

Välkänd person blir vd för bolag med 28.000 bostäder.

Vill stoppa kriminella i fastighetsbanschen

Affärer ska kunna stoppas. Morgan Johansson: ”Den svenska fastighets­marknaden kan enkelt utnyttjas av den organiserade brottsligheten”.

Realplay

Online på väg att möta offline

Den vanliga butikshandeln upplever något av ett uppsving just nu. E-handeln kommer dock mer än dubblas fram till 2030 tror experter. Men ska det ske genom hemleveranser, ombud, boxar eller olika hybridformer?

Hoppar av skolköp från Sisab

”Försvårar för planeringen av finansieringen”.

Nye Åhlénsägaren: ”Dags att tänka över hyresnivåerna”

Åhléns nya storägare Ayad Al Saffar i FV-intervju om expansionsplaner, vägen till framgång, hyresnivåer och om sen på att äga fastigheter.

Wonna I de Jong förvärvar stort på Östermalm

Miljardaffär med stor fastighet.

Miljardköper igen efter nya hotläget – Balderbolag säljer

Har ägt sedan 2014. Fastighetsvärdet upp 167 procent på åtta år.

Klassiska Gondolen byter ägare

Renoveras och öppnar på nytt nästa år. Lallerstedt lämnar. Klart med ny aktör.

Beskedet: Grönan byggs ut

Ökar nöjesparkens yta med 20 procent.

Köper 10.000 kvm i Helsingborg

Fastighet som ligger i Väla.

Tillbaka till förstasidan