Fleminggatan 20 på Kungsholmen, Stockholm.

Svensk Exportkredit flyttar sitt HK till Fleminggatan 20

Europa Capital och NCAP hyr ut 3.445 kvm till Svensk Exportkredit, SEK, som flyttar sitt huvudkontor till Fleminggatan 20. Därmed är 40 procent av kontorsytorna i duons nyinköpta fastighet uthyrda. SEK flyttar från Waterfront Building som ägs av tyska Meag.

Uthyrningen skedde i samarbete med uthyrningsteamet på Cushman & Wakefield.
Tenant & Partner var SEK:s rådgivare.

Enligt uppgift till Fastighetsvärlden fick Svensk Exportkredit in 20 lokalalternativ där alla låg inom eller i nära anslutning till sökområdet.

Europa Capital, tillsammans med lokala NCAP, förvärvade den aktuella fastigheten Brädstapeln 13 sommaren 2019, Fastighetsvärlden berättade att priset var 1,3 miljarder kronor, läs mer här.

Nu har Fastighetsägaren Europa Capital, den pan-europeiska fastighetsinvesteraren, genom sin lokala ägarrepresentant NCAP undertecknat ett nytt hyresavtal med Svensk Exportkredit (SEK). Uthyrningen avser moderniserade kontorslokaler på Fleminggatan 20 om totalt 3 445 kvadratmeter med en hyrestid om sju år. Här kommer SEK att lokalisera sitt nya huvudkontor på fastighetens femte och sjätte våning med utsikt över staden. Tillträde beräknas ske i oktober 2021.

Denna uthyrning är den andra stora kontorsuthyrningen på fastigheten inom kort tid och innebär att cirka 40 procent av fastighetens kontorsytor nu har hyrts ut. Nyligen hyrdes 1.077 kvm ut till Svevia, läs mer här.

James Pennington, director på Europa Capital:

– Som ett ytterligare bevis på den goda utvecklingen med F20, säkrar vi med denna andra uthyrning en till statligt ägd hyresgäst av hög kvalitet. Det faktum att vi har lyckats teckna hyresavtal avseende 40 procent av kontorsytorna i byggnaden innan dess färdigställande är en stark indikation på fortsatt högt förtroende för kontorets viktiga roll även efter pandemin, särskilt vad gäller sådana kontor som F20 som tillhandahåller höga servicenivåer och välutformade lokaler i attraktiva lägen. Vi ser ett fortsatt högt intresse från andra potentiella hyresgäster vad gäller F20 och förblir fokuserade på att hyra ut de resterande ytorna inom kort.

John Routledge, partner på ägarrepresentanten NCAP, kommenterar uthyrningen på följande sätt:

– Att skriva hyresavtal avseende ett huvudkontor med en sådan prestigefylld hyresgäst som SEK är givetvis oerhört glädjande och utgör enligt min mening ytterligare ett bevis på styrkan i den lokalprodukt som Europa Capital och teamet håller på att skapa på Fleminggatan 20.

Lokalerna kommer att inhysa SEK:s huvudkontor, som för närvarande är beläget i Waterfront Building som ägs av tyska Munich Ergo, Meag, läs mer här.

Anna Oskarsson, senior fastighetskonsult vid Tenant & Partner, som varit rådgivare till SEK säger:

– När Tenant & Partner påbörjade uppdraget för SEK handlade det initialt om att säkerställa en fortsatt förhyrning i nuvarande lokaler till marknadsmässiga villkor. Vartefter som pandemin påverkat både ytbehov och arbetssätt fick T&P förtroendet att stötta SEK med framtagandet av en ny arbetsplatsstrategi. Resultatet blev ett beslut om flytt till nya lokaler som är bättre anpassade till ett mer flexibelt arbetssätt där samarbete och arbetsglädje kan stå i fokus.

Sedan 1962 har lån från Svensk Exportkredit gjort det möjligt för tusentals svenska företag att utöka sin produktion, göra förvärv, anställa fler och sälja varor och tjänster till kunder i hela världen. Finansiering erbjuds såväl svenska exportföretag som deras underleverantörer samt utländska köpare av svenska varor och tjänster. Målgruppen är företag som omsätter mer än 500 miljoner kronor.

Fastigheten Brädstapeln 13 består av sex kontorsvåningar om vardera 1.700 kvadratmeter som kommer att renoveras till toppstandard enligt alla moderna krav. Därutöver kommer fastighetsägaren att iordningsställa kontorslokaler om 1.050 kvadratmeter på den översta våningen i utrymmen som tidigare använts för att inrymma fastighetsteknik. Den översta våningen kommer också att erbjuda terrasser med utsikt bland annat över stadshuset.

Fler Nyheter från förstasidan

Storvinst: Säljer del av Tre Kronor för hela en miljard

25 fastigheter ingår i affären. FV berättar om vinsten.

50 Mäktigaste 2021
50 Mäktigaste

50 Mäktigaste: Klart – han blir Årets rookie 2021

För 16:e året har fastighets- och byggbranschen röstat fram vem som anses Mäktigast. Nya namn publiceras via nedräkning, varje vardag, klockan 11.11.

Slättö och SIBS i första affären på väg till 10 miljarder

Johan Karlsson: ”Nu höjer vi ambitionsnivån ytterligare”. FV berättar var sex av projekten finns.

Förvärvar för 1,5 miljarder i Täby och Huddinge

Nytt bolag bildat. Känd aktör är största ägare bakom det nya.

Emilshus går till sängs för 422 mkr – med Ikea på köpet

Niam avyttrar 75.000 kvm lokaler.

SOJ: ”Priset är sekundärt”

Sven-Olof Johansson om den omtalade kontorsoron: ”Vi fortsätter se toppnoteringar i priserna för fastigheter och i synnerhet kontorsfastigheter i Stockholm”.

Så blir hyran i ”nya” Rosenbad

Nu är ett nytt hyresavtal klart. FV berättar detaljerna. Men högst oklart vem som kommer att flytta in.

Elbristen het fråga på Bostadsdagen Göteborg

”10.000 jobb på spel”.

Trafikverket hyr i nytt projekt

Tidigare hyrt ut till hotell i det centrala projektet.

Adam & Albin öppnar sin största någonsin – hos AL

Läs om den nya satsningen och se på en flygbild var den nya satsningen hamnar. 13 meters takhöjd.

Eva Hamilton lämnar Fastator

Slutar efter drygt ett år. Styrelseordförande Björn Rosengren motiverar för Fastighetsvärlden.

De skapar Novier – ny stor fastighetsrådgivare

Bolagen går samman och får 100 anställda och breddar därigenom sin rådgivningskompetens till flera områden.

Dubblar på Kungsgatan – hyr ytterligare 2.000 kvm

Segmentet ökar explosionsartat efter sommaren.

Börskandidat gör nytt större förvärv

Köper för 600 miljoner kronor kort efter förvärvet för 500 miljoner.

Tillbaka till förstasidan