Idéskiss. Illustration: Sweco

Så blir Sundbybergs nya resecentrum

Sundbybergs stad tecknar ett intentionsavtal med AMF Fastigheter om att utveckla det nya resecentrumet, och nu finns de första idéskisserna framme. Enligt uppgift till FV kan AMF få bygga mer än 20.000 kvm nya lokaler.

Bakgrund:

Sundbybergs stad och Trafikverket har kommit överens om att lägga spåren genom Sundbyberg i en 1,4 kilometer lång tunnel. Då kommer cirka 30.000 kvm mark att frigöras, och staden kan utveckla en ny stadskärna och ett nytt resecentrum. Byggstart av Mälarbanan etapp Huvudsta-Duvbo beräknas till 2020 och därefter beräknas bygget av tunneln genom Sundbyberg ta åtta år. Det slutgiltiga beslutet kring intentionsavtalet med AMF Fastigheter väntas tas under kommunfullmäktige den 15 oktober.

Visa faktaruta

Sundbybergs station är en av Sveriges mest trafikerade. I dag finns det en plattform som förser pendel-, region- och fjärrtåg med på- och avstigning. När Mälarbanan står klar med fyra spår, i tunnel under Sundbyberg, behövs två nya plattformar och nya anslutningar till tunnelbana, tvärbana och busstrafik.

– Vi får unika möjligheter att skapa helt nya stadskvarter i centrala Sundbyberg till storleken av sju fotbollsplaner när spåren läggs under mark. Tillsammans med AMF så får vi nu dessutom ett resecentrum och en effektiv knutpunkt som ska bidra med nya arkitektoniska värden i stadskärnan, säger Mikael T. Eriksson (M) kommunstyrelsens ordförande.

Det handlar om ett kvarter mitt emot en av AMF Fastigheters kontorshus, ”Ikanohuset”, som ska exploateras. Där byggs lokaler som hålls uppe med pelare från andra sidan av spårområdet.

Enligt uppgift till Fastighetsvärlden kan AMF få bygga drygt 20.000 kvm lokaler, kanske till och väldigt mycket mer är så.

Mikael T. Eriksson berättar för Fastighetsvärlden att det funnits ett stort intresse från investerarmarknaden för projektet, men att det enbart har varit tekniskt möjligt att en av de båda fastighetsägarna på någon av sidorna blir tagare. Fastighetsägare på den andra sidan är Vasakronan.

Den 1 oktober fattade kommunstyrelsen ett beslut om ett intentionsavtal med AMF Fastigheter om att utveckla det nya resecentrumet.

– Vi är glada och stolta över att få vara med och utveckla den nya stadskärnan i Sundbyberg. Det är ett stort och viktigt projekt och vi vill tillsammans med staden skapa rum där människor vill vara, säger Mats Hederos, vd på AMF Fastigheter.

Det nya resecentrumet ska bli en ny effektiv knutpunkt som också ska tillföra ett nytt bidrag i stadsrummet. AMF Fastigheters förslag på det nya resecentrumet kommer att bearbetas vidare i den kommande planprocessen, bland annat med en arkitekttävling.

– Sundbybergs nya station ska bli en märkesbyggnad som tillför staden nya värden. Jag ser fram emot att samarbeta med AMF och sundbybergarna för att möjliggöra detta, säger Stefan Bergström (C), exploaterings- och stadsmiljökommunalråd.

AMF Fastigheter är sedan tidigare en stor fastighetsägare i Sundbyberg. Bolaget äger bland annat Ikanohuset i centrum och några byggnader i Hallonbergen, varav bland annat kommunhuset är ett.

Enligt uppgift till Fastighetsvärlden ska det inte tillskapas några ytterligare större volymer på andra ställen ovanpå överdäckningen. Där kommer det istället att bli park och torgytor. Mikael T. Eriksson berättar för Fastighetsvärlden att han gärna ser att Vasakronan bygger på sitt kontorshus på samma sätt som Fabege gjort med sitt kontorshus bredvid. Eriksson önskar även att Skandia Fastigheter öppnar upp Kabelfabriken för att öka genomströmningen där.

Markanvisningsskiss
Markanvisningsskiss. Till vänster syns AMF Fastigheters existerande fastighet och till höger Vasakronans. Ovan till höger syns Fabeges kontorshus (där Migrationsverket och Swedbank är nya hyresgäster, och där Svenska Spel tidigare fanns)..
Markanvisningsskiss

Fler Nyheter från förstasidan

Arnhult slår ihop egna bolag – och visar tillgångarna

”Det ger oss en handlingsfrihet, oavsett konjunkturläge.”

Kungsleden slår till med köp inom tullarna

Köper i befintligt kluster. Säljaren gör sin tredje affär i stadsdelen på kort tid.

Stordalen köper i svenskt turistparadis

Gör fastighetsköp utanför Norden. Läs även om norrmannens övriga fastighetsbestånd.

Här är NCC:s nya kontorssatsning

Redo för ny investering i Stockholm.

Arenabeslut i Göteborg skjuts upp – igen

Beslut kan fattas första januari 2020.

Värdet på säljaktuella Vällingby Centrum

Prioriterat att kontraktera rådgivningsbolag.

Lista: 36 nya i Gallerian – men tuffa utmaningar återstår

Flera butikslokaler på andra våningsplanet ännu tomma – mitt i Stockholm.

Fastighetsjuridik

Momsfrågan spökar kring coworking

Experter på Svalner går igenom riskerna.

Här är fastigheten som är värd nästan 10 miljarder

FV berättar om landets dyraste fastighet. Ökat i värde 115 procent på nio år.

Köper vårdfastigheter i Finland och kontor i Sverige

”Förvärvet innebär ett viktigt steg in i segmentet för äldreboenden i Finland”.

Första hyresgästen klar för jätteprojektet Varvsstaden

Välkänd arkitektfirma gör den första kontorsförhyrningen.

Två nya ägare till Lansa – vill dubbla till 7 miljarder

Vd Claes Malmkvist berättar om de framtida utmaningarna för det unga bolaget.

Här är norska krogkedjans expansionsplaner i Sverige

Familjeföretaget skyndar långsamt.

Storägare stöder jätteköpet av Hemfosa

Kämpar för att få igenom köpet av 40-miljardersbolaget.

Tillbaka till förstasidan