Idéskiss. Illustration: Sweco

Så blir Sundbybergs nya resecentrum

Sundbybergs stad tecknar ett intentionsavtal med AMF Fastigheter om att utveckla det nya resecentrumet, och nu finns de första idéskisserna framme. Enligt uppgift till FV kan AMF få bygga mer än 20.000 kvm nya lokaler.

Bakgrund:

Sundbybergs stad och Trafikverket har kommit överens om att lägga spåren genom Sundbyberg i en 1,4 kilometer lång tunnel. Då kommer cirka 30.000 kvm mark att frigöras, och staden kan utveckla en ny stadskärna och ett nytt resecentrum. Byggstart av Mälarbanan etapp Huvudsta-Duvbo beräknas till 2020 och därefter beräknas bygget av tunneln genom Sundbyberg ta åtta år. Det slutgiltiga beslutet kring intentionsavtalet med AMF Fastigheter väntas tas under kommunfullmäktige den 15 oktober.

Visa faktaruta

Sundbybergs station är en av Sveriges mest trafikerade. I dag finns det en plattform som förser pendel-, region- och fjärrtåg med på- och avstigning. När Mälarbanan står klar med fyra spår, i tunnel under Sundbyberg, behövs två nya plattformar och nya anslutningar till tunnelbana, tvärbana och busstrafik.

– Vi får unika möjligheter att skapa helt nya stadskvarter i centrala Sundbyberg till storleken av sju fotbollsplaner när spåren läggs under mark. Tillsammans med AMF så får vi nu dessutom ett resecentrum och en effektiv knutpunkt som ska bidra med nya arkitektoniska värden i stadskärnan, säger Mikael T. Eriksson (M) kommunstyrelsens ordförande.

Det handlar om ett kvarter mitt emot en av AMF Fastigheters kontorshus, ”Ikanohuset”, som ska exploateras. Där byggs lokaler som hålls uppe med pelare från andra sidan av spårområdet.

Enligt uppgift till Fastighetsvärlden kan AMF få bygga drygt 20.000 kvm lokaler, kanske till och väldigt mycket mer är så.

Mikael T. Eriksson berättar för Fastighetsvärlden att det funnits ett stort intresse från investerarmarknaden för projektet, men att det enbart har varit tekniskt möjligt att en av de båda fastighetsägarna på någon av sidorna blir tagare. Fastighetsägare på den andra sidan är Vasakronan.

Den 1 oktober fattade kommunstyrelsen ett beslut om ett intentionsavtal med AMF Fastigheter om att utveckla det nya resecentrumet.

– Vi är glada och stolta över att få vara med och utveckla den nya stadskärnan i Sundbyberg. Det är ett stort och viktigt projekt och vi vill tillsammans med staden skapa rum där människor vill vara, säger Mats Hederos, vd på AMF Fastigheter.

Det nya resecentrumet ska bli en ny effektiv knutpunkt som också ska tillföra ett nytt bidrag i stadsrummet. AMF Fastigheters förslag på det nya resecentrumet kommer att bearbetas vidare i den kommande planprocessen, bland annat med en arkitekttävling.

– Sundbybergs nya station ska bli en märkesbyggnad som tillför staden nya värden. Jag ser fram emot att samarbeta med AMF och sundbybergarna för att möjliggöra detta, säger Stefan Bergström (C), exploaterings- och stadsmiljökommunalråd.

AMF Fastigheter är sedan tidigare en stor fastighetsägare i Sundbyberg. Bolaget äger bland annat Ikanohuset i centrum och några byggnader i Hallonbergen, varav bland annat kommunhuset är ett.

Enligt uppgift till Fastighetsvärlden ska det inte tillskapas några ytterligare större volymer på andra ställen ovanpå överdäckningen. Där kommer det istället att bli park och torgytor. Mikael T. Eriksson berättar för Fastighetsvärlden att han gärna ser att Vasakronan bygger på sitt kontorshus på samma sätt som Fabege gjort med sitt kontorshus bredvid. Eriksson önskar även att Skandia Fastigheter öppnar upp Kabelfabriken för att öka genomströmningen där.

Markanvisningsskiss
Markanvisningsskiss. Till vänster syns AMF Fastigheters existerande fastighet och till höger Vasakronans. Ovan till höger syns Fabeges kontorshus (där Migrationsverket och Swedbank är nya hyresgäster, och där Svenska Spel tidigare fanns)..
Markanvisningsskiss

Missa inte! Heldag om Solna, Sundbyberg, Järfälla, Kista och Sollentuna

Onsdag den 25 september, NOD-huset, Kista.
Klicka här för mer info!

Fler Nyheter från förstasidan

Fyra topptjänster tillsatta – några långsittare kvar

Fyra tjänstemanna-vd:ar suttit längre än 13 år. FV går igenom läget vid de största bolagen.

Fem kvar i kamp om stor myndighet

Beslut väntas inom några månader. Nästan 14.000 kvm på spel.

Ny vd till Backahill

Familjen Erik Paulssons fastighetsbolag får en ny koncernchef.

Spotify i nästan våldsam ytexpansion av lokaler

Spotify gör ytterligare en lokalförhyrning. Nu på östra Södermalm. FV summerar förhyrningarna i Stockholm och berättar om den historiska expansionen.

Tidigare topp-vd startar nytt JV med Balder

Fokuserar på Stockholmsområdet. Berättar för FV om vilka segment som är intressanta.

Britta Blaxhult blir vd för ny norsk satsning i Sverige

Nytt jobb efter att ha lämnat Einar Mattsson.

Sandvik till Norra Djurgårdsstaden

Hyr 2.500 kvm av CA Fastigheter.

Gekås köper tre 16-våningshus för 735 miljoner

Boris Lennerhov, vd Gekås: ”Vi får en effektiv förvaltningsenhet med 330 hyresrätter i en fin miljö”.

Serneke: Karlatornet försenat till hösten 2022

Höghuset inte klart till Göteborgs 400-årsfirande.

Vasakronan hyr ut 15.000 kvm i nya Sergelhuset

Tillsammans med tidigare uthyrningar är nu hälften av 60.000 kvm uthyrt. En av årets största uthyrningar – och med hög hyra. Se flera bilder.

Porträtt

”Det kan leda till en krasch för dem”

Analytisk. Han valde fastighetsmarknaden framför en it-bransch i startgroparna och han har varit involverad i Sveriges största fastighetstransaktion. Men det är framför allt på Skandia Fastigheter som Åke Pettersson har gjort avtryck. Möt bolagets nya vd.

Klassiskt hotell i Stockholm sålt efter kort innehav

Affär som ägt rum under FV:s radar under sommaren.

Tillbaka till förstasidan