Idéskiss. Illustration: Sweco

Så blir Sundbybergs nya resecentrum

Sundbybergs stad tecknar ett intentionsavtal med AMF Fastigheter om att utveckla det nya resecentrumet, och nu finns de första idéskisserna framme. Enligt uppgift till FV kan AMF få bygga mer än 20.000 kvm nya lokaler.

Bakgrund:

Sundbybergs stad och Trafikverket har kommit överens om att lägga spåren genom Sundbyberg i en 1,4 kilometer lång tunnel. Då kommer cirka 30.000 kvm mark att frigöras, och staden kan utveckla en ny stadskärna och ett nytt resecentrum. Byggstart av Mälarbanan etapp Huvudsta-Duvbo beräknas till 2020 och därefter beräknas bygget av tunneln genom Sundbyberg ta åtta år. Det slutgiltiga beslutet kring intentionsavtalet med AMF Fastigheter väntas tas under kommunfullmäktige den 15 oktober.

Visa faktaruta

Sundbybergs station är en av Sveriges mest trafikerade. I dag finns det en plattform som förser pendel-, region- och fjärrtåg med på- och avstigning. När Mälarbanan står klar med fyra spår, i tunnel under Sundbyberg, behövs två nya plattformar och nya anslutningar till tunnelbana, tvärbana och busstrafik.

– Vi får unika möjligheter att skapa helt nya stadskvarter i centrala Sundbyberg till storleken av sju fotbollsplaner när spåren läggs under mark. Tillsammans med AMF så får vi nu dessutom ett resecentrum och en effektiv knutpunkt som ska bidra med nya arkitektoniska värden i stadskärnan, säger Mikael T. Eriksson (M) kommunstyrelsens ordförande.

Det handlar om ett kvarter mitt emot en av AMF Fastigheters kontorshus, ”Ikanohuset”, som ska exploateras. Där byggs lokaler som hålls uppe med pelare från andra sidan av spårområdet.

Enligt uppgift till Fastighetsvärlden kan AMF få bygga drygt 20.000 kvm lokaler, kanske till och väldigt mycket mer är så.

Mikael T. Eriksson berättar för Fastighetsvärlden att det funnits ett stort intresse från investerarmarknaden för projektet, men att det enbart har varit tekniskt möjligt att en av de båda fastighetsägarna på någon av sidorna blir tagare. Fastighetsägare på den andra sidan är Vasakronan.

Den 1 oktober fattade kommunstyrelsen ett beslut om ett intentionsavtal med AMF Fastigheter om att utveckla det nya resecentrumet.

– Vi är glada och stolta över att få vara med och utveckla den nya stadskärnan i Sundbyberg. Det är ett stort och viktigt projekt och vi vill tillsammans med staden skapa rum där människor vill vara, säger Mats Hederos, vd på AMF Fastigheter.

Det nya resecentrumet ska bli en ny effektiv knutpunkt som också ska tillföra ett nytt bidrag i stadsrummet. AMF Fastigheters förslag på det nya resecentrumet kommer att bearbetas vidare i den kommande planprocessen, bland annat med en arkitekttävling.

– Sundbybergs nya station ska bli en märkesbyggnad som tillför staden nya värden. Jag ser fram emot att samarbeta med AMF och sundbybergarna för att möjliggöra detta, säger Stefan Bergström (C), exploaterings- och stadsmiljökommunalråd.

AMF Fastigheter är sedan tidigare en stor fastighetsägare i Sundbyberg. Bolaget äger bland annat Ikanohuset i centrum och några byggnader i Hallonbergen, varav bland annat kommunhuset är ett.

Enligt uppgift till Fastighetsvärlden ska det inte tillskapas några ytterligare större volymer på andra ställen ovanpå överdäckningen. Där kommer det istället att bli park och torgytor. Mikael T. Eriksson berättar för Fastighetsvärlden att han gärna ser att Vasakronan bygger på sitt kontorshus på samma sätt som Fabege gjort med sitt kontorshus bredvid. Eriksson önskar även att Skandia Fastigheter öppnar upp Kabelfabriken för att öka genomströmningen där.

Markanvisningsskiss
Markanvisningsskiss. Till vänster syns AMF Fastigheters existerande fastighet och till höger Vasakronans. Ovan till höger syns Fabeges kontorshus (där Migrationsverket och Swedbank är nya hyresgäster, och där Svenska Spel tidigare fanns)..
Markanvisningsskiss

Fler Nyheter från förstasidan

Costco köper i skånskt handelsmecka

Förvärvar projekt om hela 17.000 kvm. Andra etableringen i Sverige.

Ny restaurang utmanar Gondolens vy

Svenska Brasserier fortsätter sin expansion på Södermalm.

Castellum hyr ut hela 4.500 kvm

Option på ett sjätte våningsplan. Fyller upp efter Länsstyrelsen.

Hon tar över som chef över 54 miljarder i city

Blir ansvarig för Vasakronans mest värdefulla bestånd.

Pictet flexar musklerna

Förvärvar ny logistik om nästan 20.000 kvm lokaler.

Tänkt SBB-affär till papperskorgen

Har gått i mål med åtta kommunaffärer, men lyckas inte överallt.

Vasakronan hyr ut 3.700 kvm

Fylls på efter jätteuthyrningen.

Hummel är ny vd på CBRE

Tagit över direkt. Tidigare vd:n slutade efter redan ett halvår.

Storägare får ta större delen av Nivikas emission

Garantier utnyttjas för 41 procent av emissionen på drygt en halv miljard.

Arnhult säljer nästan allt

Säljer sju i en kommun. FV berättar vad som ingår i transaktionen och vad som återstår i beståndet.

Ica till Sturegallerian

Ica Sturehallen tar plats i nedre Marmorhallen i centrala Stockholm.

Microsoft köper fastighet för 320 miljoner

Planerar stor satsning.

Nära köpa för 270 miljoner

Icke bindande avtal för tio fastigheter.

Topplista

50 Mäktigaste 2023

För 18:e året har Fastighetsvärlden låtit fastighets- och byggbranschen rösta fram vem som anses Mäktigast.

Tillbaka till förstasidan