Vill äga hotell i centrala Stockholm. Norska Thon Property, som är en del av Olav Thon Gruppen, har i Sverige byggt upp ett köpcentrumbestånd värt 8 miljarder kronor. Lite i det dolda arbetar bolaget även med att bygga upp ett bestånd med svenska hotell.
– Så här i efterhand kan man tycka att vi borde varit här i tio år eftersom vi har så många norska affärsresenärer i Sverige. Men nu är det som det är, säger Hallgeir Åndal, ansvarig för den svenska verksamheten till Fastighetsvärlden.
I två år har bolaget letat efter första svenska hotellet.
– Vi har varit kräsna och vi har varit lite försiktiga. Vi har lagt ett antal bud, men vi vill att det ska bli helt rätt. Vi vill äga både fastigheten och ha driften själva.
Thon äger i dag ett 66 hotell i Norge, fem i Belgien och ett i Nederländerna. Även i Sverige äger bolaget så här långt enbart ett hotell, det ligger nära den norska gränsen i bolagets handelsmecka, Charlottenberg.
Sammanlagt innehåller bolagets 73 hotell 11.200 hotellrum.
Bolagets geografiska fokus i Sverige är primärt inställt på Stockholm.
– Vi granskar området mellan Arlanda Express och Stureplan. Någonstans där vill vi ha ett businesshotell med minst 200 rum.
Han berättar att ett hotell från Thon ska innehålla flera lounger och en bra restaurang. Bolagets hotell Rosenkrantz i Oslo, som fått flera pris, är en förebild.
I ett andra steg letar Thon hotellmöjligheter i området mellan Stockholm city och Arlanda. Åndal nämner Solna och Arenastaden som en möjlig plats.
– Därefter är vi även intresserade av Göteborg, Malmö och Köpenhamn. Om det finns en portfölj där det även ingår några hotell i region-städer så skulle även det kunna vara intressant, säger Hallgeir Åndal.
Olav Thon Gruppen äger fastigheter för totalt 65 miljarder kronor, troligen ganska lågt värderade. Satsningen på hotell i Sverige kan bli riktigt stor om rätt objekt dyker upp. Fem miljarder är fullt möjligt, enligt uppgift till Fastighetsvärlden.
– Vi är offensiva och vi har musklerna.
I Norge är Thon fjärde störst på marknaden med 9.400 rum. I Sverige kommer bolaget under en lång tid att ha en bra bit upp till jättarna Scandic och Choice.
Text Fredrik Engström
(texten är ursprungligen publicerad i magasinet Fastighetsvärlden Nr 5/6 2016 som innehåller ett tema om hotellfastigheter)