Restaurangen på Kungsgatan, nära Stureplan, invigs. Och fler ceremonier väntas. Foto: Fastighetsvärlden

Max vill öppna ytterligare 50 i Sverige

Hamburgerkedjan Max öppnade nyligen ytterligare en restaurang i centrala Stockholm genom att ta över den klassiska lokalen på Kungsgatan 4 som tidigare innehöll McDonalds allra första restaurang i Sverige. Men mycket mer är att vänta.

Nio inom tullarna:

  • 2022, Kungsgatan 4
  • 2022, Sergels torg
  • 2022, Odenplan
  • 2019, Medborgarplatsen
  • 2019, Fridhemsplan
  • 2018, Hötorget
  • 2014, Torsplan
  • 2006, Vasagatan
  • 2004, Hamngatan
Visa faktaruta

Max har expanderat kraftigt, inte minst i Stockholms innerstad där man nu har nio enheter efter att inom ett halvår även öppnat vid Odenplan och Sergels torg. Men det kan bli ännu fler Max-restauranger i centrala Stockholm, berättar vd Richard Bergfors för Fastighetsvärlden

– Vi skulle gärna ha en restaurang vid Centralstationen, en vid Slussen och ytterligare en på Södermalm, vid Mariatorget eller Hornstull.

Max har idag totalt 186 restauranger varav 146 i Sverige, efter öppningen på Kungsgatan 4, som ligger nära Stureplan. Målet är att öppna ytterligare ungefär 50 enheter i Sverige inom en handfull år.

– Vi ser fortsatt en stor potential i infartslägen i såväl Stockholm som i Göteborg och Malmö. Vi söker även centrala lokaler i exempelvis Norrköping, Linköping. Borås och Helsingborg för att nämna några orter, säger Richard Bergfors.

Han berättar att bolaget under pandemin passat på att köpa på sig lokaler. Under fjolåret öppnade hamburgerkedjan hela tolv nya enheter. Max lokaler är ofta i spannet mellan 300 och 600 kvm, där den vanligaste är ungefär 375 kvm.

– Snittlokalen har nog blivit något mindre under de senaste åren, i takt med mer take away har vi ibland något färre sittplatser.

Max äger eller arrenderar två tredjedelar av de fastigheter där man har verksamhet. I resterande är man hyresgäst.

Max har tagit över flera lokaler från konkurrenter de senaste åren. Foto: Fastighetsvärlden

Att tagit över den klassiska tidigare McDonaldslokalen på Kungsgatan 4, nära Stureplan, smäller högt inom Max-organisationen.

– Det är fjäder i hatten för oss såklart. Det är ett nytt flaggskepp, säger Richard Bergfors som i samband med invigningen av den nya restaurangen berättade att det just där kommer marknadsföras måltiden ”Skrovmålet Deluxe”, även om han själv kallade måltiden ”Big Mac Killer”.

Restaurangen på Kungsgatan, med Hufvudstaden som fastighetsägare, har 111 sittplatser och ungefär 80 anställda. I och med öppningen på Kungsgatan får den yngsta brodern Bergfors en mer aktiv roll i bolaget än innan. Wilhelm Bergfors går in som restaurangchef för restaurangen.

Max Burgers grundades 1968 av Curt Bergfors och Britta Andersson genom en första restaurang i Gällivare, då i en korvkiosk om 17 kvm.

Max har som mål att dubbla dagens 186 restauranger under en femårsperiod.

50 nya etableringar i Sverige är samma målsättning som Max uppgav för två år sedan – men sedan dess har kedjan hunnit öppna flera restauranger. Då uppgav kedjan, när det gällde centrala Stockholm, att man gärna skulle vilja öppna restauranger vid Stureplan/Bibliotekstan, Drottninggatan/Sergels torg och Sergelstan. FV konstrar att Max lyckats med alla tre genom öppningarna vid Kungsgatan/Stureplan, Sergels torg och Kungsgatan/Hötorget.

Max har idag restauranger även i Norge (9 enheter), Polen (19), Danmark (4, alla hittills i Köpenhamnsområde) och Egypten (8). Fjolårets omsättning uppgick till 4,1 miljarder kronor.

Missa inte! Cash is King

Den 30 november är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Cash is King. Det äger rum på Grand Hotel i Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Nära sälja på Vasagatan

Fastigheten inköptes för så lite som 8 miljoner kronor 1984.

Pangea: Mörka utsikter för fastighetssektorn

”I pågående transaktioner ser vi att de flesta köpare har sänkt sina bud med 10-20 procent, men värderingarna har ännu inte justerats”.

Saftigt minus – men M2 fick utrymme att amortera

Betydande förlust på avyttringen av aktier i Castellum.

Bilder: Så kan AL bygga ut Söderhallarna

Så kan Medborgarplatsen utvecklas framöver.

Fabege på knock med The Mauler

Hyr ut 2.400 kvm för större satsning.

16 nya butiker till Arlanda

Utbyggnad med 11.000 kvm. FV listar butikerna som öppnar i nya Marknadsplatsen.

Lättnadsrally timmen efter räntebeskedet

Kurserna för flera fastighetsbolag drog iväg rejält efter att Riksbanken lämnat sitt nya besked om styrräntans nivå. Vad hade man fruktat egentligen?

Riksbanken höjer räntan med 0,75

Många fastighetsägare nervösa. Riksbanken ger prognos för i början av 2023.

Skiften i toppen hos Vasakronan i Stockholm

Två nya toppositioner utsedda.

Skanska säljer för 600 mkr till sitt egna nya bolag

60.000 kr/kvm för nyutvecklad kontorsfastighet i centralt läge.

NREP in i Tyskland

Fokus på bostäder och logistik. Läs om det första förvärvet.

Sjunkande priser i markanvisningar

Senaste statistiken. Dessutom blir det vanligare att investerare drar sig ur markanvisningsavtal.

Affärsanalys

Lyfter av projekt i närområdet

Per Wieslander och Philip Wikén vid Svefa analyserar en affär med en större kontorsfastighet i Malmö.

Kilenkrysset i iskallt förvärv av 30.000 kvm

Förvärvar tre fastigheter i iskallt segment som blir allt hetare.

Tillbaka till förstasidan