KPA i storköp i Skåne

Bostadsköp för 545 miljoner. KPA Pension köper en fastighetsportfölj med 700 hyresrätter av Staffanstorps kommun i Skåne. Köpeskillingen är 545 miljoner kronor.

–Vi fortsätter att investera i attraktiva fastigheter som är trygga investeringar och ger stabil avkastning för våra pensionssparare, säger Lars-Åke Vikberg, VD KPA Pension.

KPA Pension köper fastigheterna av det kommunala bostadsbolaget i Staffanstorp, en grannkommun till Malmö. Fastigheterna har en uthyrningsbar yta på cirka 48.000 kvm med cirka 700 hyresrätter. Fastigheterna är väl underhållna med låg vakansrisk och byggda mellan 1960-talet och 2000-talet.

– Vi är väldigt nöjda med affären. Vi hade sju intressenter som gav bud på hela beståndet och vi bedömde alla som seriösa och långsiktiga ägare. Därefter gick vi vidare med ytterligare förhandlingar med de tre som lämnade högst bud, säger Michael Sandin (M), kommunstyrelsens ordförande till Fastighetsvärlden.

Enligt Fastighetsvärldens källor var Stena Fastigheter och Willhem de som främst utmanande. Det högsta budet kom från KPA Pension.

PwC och advokatfirman Wistrand var rådgivare till kommunen vid försäljningen.

I takt med att KPA Pensions förvaltade kapital ökar finns ett behov av att sprida riskerna i placeringarna. Sedan tidigare äger KPA Pension ett antal hyresfastigheter samt vårdboenden som hyrs av bolagets kunder.

–Vi vill gärna öka vår närvaro i den expansiva Öresundsregionen. Köpet av hyresfastigheter av Staffanstorps kommunala fastighetsbolag är en långsiktigt trygg investering som ger en stabil avkastning till våra pensionssparare. KPA Pension borde vara en ideal partner för kommuner som vill avyttra hyresfastigheter, eftersom vi är en långsiktig aktör som förvaltar kommunala pensioner, säger Lars-Åke Vikberg.

Efter försäljningen äger Staffanstorps kommun endast förvaltningsfastigheter, kommunhuset, äldreboenden och dagis. Någon plan att sälja dessa finns inte.

– Vi blir uppvaktade ofta men svaret är alltid detsamma. Kommunen har en god ekonomi och vi ser inget skäl till att sälja, säger Michael Sandin till Fastighetsvärlden.

Fastighetsvärlden Idag 2012-01-13

Fler Nyheter från förstasidan

Topplista

Största affärerna 2020

FV har här sammanställt de hittills största fastighetstransaktionerna under 2020. Vi berättar även vilka rådgivare som varit inblandade.

Porträtt

Allt från flyg till badhus

Det ryms allt från badhus till flygplan inom Tagehus investeringar. Men det är fastigheterna som är i fokus när Johan Ljungberg styr tredje generationens företagsbygge in i framtiden.

Bonnier gör ännu ett köp på ny marknad

23.000 kvm ingår. Fastighetsvärdet uppgår till cirka 710 miljoner kronor.

Ska sälja allmännytta för en miljard – två paket

Det här ingår i första paketet försäljningar.

Almedalsveckan ställs in

Besked från Region Gotland och huvudarrangörerna.

Grönt ljus för Sagax största satsning någonsin

Kan bygga 55.000 kvm vid ett nytt supernav. Se bilder.

Känd aktieanalytiker till JLL

”Han är en topprankad analytiker som fått många fina utmärkelser”.

SBB säljer för halv miljard

Bostadsfastigheter i tre kommuner ingår i affären.

Satsar på stor startup-hub om 15.000 kvm mitt i city

FV avslöjar. Siktar på att bli Stockholms största hub för startups.

Lundbergs köper hus från 1750-talet – omvänt rekord

Öppnar lilla plånboken. Motiverar förvärvet – som inte precis  tillhör Lundbergs allra största.

Uppgift: Tellus towers kan sänkas

”Flygets intresse väger tungt”.

Hon blir ny transaktionschef vid Castellum

Får stort ansvar vid 95-miljardersbolaget.

Colliers värvar från Nordier

Blir ny head of capital markets Stockholm.

Heimstaden köper för 4 mdr

Gör ytterligare ett riktigt stort förvärv.

Tillbaka till förstasidan