Forskares förslag kan drabba fastighetsägare

Stambyten leder ofta till stora hyreshöjningar, trots att själva stambytet inte är grund till hyreshöjning. Nu vill forskare se en lagändring för att stoppa fastighetsägare som utnyttjar luckor i lagstiftningen.

Annons

Forskare från Stockholms, Göteborgs och Uppsala universitet och Södertörns högskola har in en gemensam forskningsrapport undersökt hyresgästers möjligheter att påverka när fastighetsägare höjer hyrorna i samband med stambyten. Det skriver News55.se.

Stambyten räknas som underhåll och enligt gällande regelverk utgör det inte rätt till hyreshöjning, men en standardhöjning i tillägg till stambytet kan leda till hyreshöjningar på 50 till 120 procent, enligt rapporten. Bostadssaneringslagen, som slog fast att hyresgäster skulle ha inflytande genom Hyresgästföreningen avskaffades 1994 och ersattes 2002 av en lag som säger att hyresgäster måste godkänna renoveringar innan de görs. Lagen gäller både privata och kommunala bostadsbolag.

– Även om möjligheten att inte godkänna en renovering brukar lyftas fram som ett skydd för hyresgästerna har det ingen bäring i praktiken. Om hyresgästen inte skriver på så tar fastighetsägaren ärendet till hyresnämnden, och där kan vi se att fastighetsägaren vinner i över 90 procent av fallen, säger Dominika V. Polanska, docent i sociologi vid Södertörns högskola och en av forskarna bakom rapporten.

Sedan 2011 måste kommunala hyresvärdar bjuda in till samråd för att diskutera kommande renoveringar. I åtta av nio processer som forskarna följt har protester utbrutit. Forskarnas slutsats är att det behövs en lagändring.

– I grunden är det här en politisk fråga. Vår viktigaste rekommendation är därför att införa en lagstiftning som stärker hyresgästers möjlighet till inflytande, säger Håkan Thörn, professor i sociologi vid Göteborgs universitet, som lett projektet rapporten bygger på.

 

Annons

Fler Nyheter från förstasidan

Här vill Nordfeldt bygga 200 bostäder

Vill knyta ihop område i nordvästra Stockholm med nya bostäder.

Konkursad klädkedja får ny ägare

Två butiker räddas av växande modekedja, två återstår, och en har lagts ner.

Regeringen höjer rot-avdraget

Kraftig, men temporär, ökning inför vårbudgeten.

Ingen dans för Balder

Prestigeprojekt drar ut på tiden och nu slopas planer på ny danslokal – i alla fall tillfälligt.

Konkurs i ökänt hotell

Ingick i Oscar Properties paketdeal med Erik Selin. Nu lägger operatören ner verksamheten.

Realy rekryterar förvaltningschef

Snabbväxande Realy Bostad tar kompetens från Einar Mattsson.

Vill vara bäst på det oväntade

FV Fokus. FV frågar ut Johanna Munck af Rosenschöld vd på Strategisk Arkitektur. Om att använda workshops och dialog som verktyg. Vad man bör tänka på när man handlar arkitekttjänster. Om att vara relevant i en digitaliserad framtid

Affärsanalys

Förynglingen av Fabege

Transaktionsmarknaden i Stockholm har åter god fart. Här analyserar Eric Rusk på Savills en affär på Östermalm.

Miljardbolag i konkurs

Fastighetsvärlden berättar om beståndet.

Tar över 1.400 kvm vid Stureplan

Ska etablera två restauranger och vinbar där konkurrenten gick bet.

Krönika

Dags för en ny stadsbyggnadsmodell

”Svensk stadsbyggnad står inför ett vägskäl.”

Castellum hyr ut i Bromma

Summerar uthyrningar om 3.800 kvm.

Hydda förvärvar Accessy

Konsolidering i proptech-området när Acccessy, som grundats av bland andra Vasakronan, Castellum och Fabege, förvärvas av Hydda.

Som väntat – räntan lämnas oförändrad

Efter sex sänkningar på raken – inga nya i sikte.

Tillbaka till förstasidan