Porträtt

Sitter tryggt efter dyrköpt lärdom

Runt om i några av landets regionstäder finns riktigt starka lokala fastighetsägare. Några bestånd har skapats av flera generationer, några bolag håller på att byggas upp. I Jönköping har Ralf Ekblad lagt beslag på många av de mest attraktiva centrala fastigheterna. Han tillhör den tredje generationen fastighetsinvesterare och är sedan 1993 helägare till bolaget Fastighets AB Eric Ekblad.

Efter att bolaget ägt fastigheter i utkanten av Jönköping och i grannkommunerna ändrade bolaget strategi för ett decennium sedan.

–  Det var ett stort steg för oss att gå in i city och absolut inte självklart. Vi har sett vad Hufvudstaden gjort i Stockholm och tagit rygg på dem. Vi har de bästa lägena i vår stad. Det handlar om läget, läget, läget och även långsiktighet. Har man bra läge kan man utveckla fastigheterna, säger Ralf Ekblad.

Den första centrala fastigheten, Andelen, det gamla Domushuset, förvärvades 1999. Den högsta butikshyran i fastigheten var 1 200 kronor per kvadratmeter.

– Då hade jag information om att man i Växjö, som är en mindre stad, tecknat hyreskontrakt på över 2000 kronor per kvadratmeter. Jag kände att Jönköping är starkare än Växjö och det låg bakom mitt beslut att köpa.
Två år senare var högsta hyran uppe i 2400 kronor per kvadratmeter och fem år senare passerades 3000-strecket. Mitt under krisen för drygt ett år sedan tecknade bolaget flera kontrakt för medelstora butikslokaler i nivåer runt 4500 kronor per kvadratmeter. För de allra bästa hörnlägena har hyresnivån till och med passerat 5000 kronor.

– Det gäller att få ihop så många starka varumärken som möjligt på ställen där människor rör sig. Det är ganska enkelt. Men vi har jobbat och gnetat. Och det har tagit oss 10 år.

Efter det första förvärvet i centrala Jönköping har bolaget gjort ett förvärv ungefär vart annat år. Inom en radie på 100 meter äger bolaget idag cirka 60000 kvadratmeter, fördelat i sex fastigheter, i absolut bästa läge. Det övriga beståndet är sålt.

– De fyra största fastigheterna gav de 37,5 miljoner i hyresintäkter när vi köpte dem. Vi har sedan dess investerat 325 miljoner i fastigheterna, utöver förvärven, och i november i år kommer fastigheterna att ge 79,5 miljoner i intäkter. Då har vi dessutom även utvecklat 3000 nya kvadratmeter lokaler ur outnyttjade ytor.

Av beståndet är 45 procent kontorslokaler och lika stor del är butiksytor. Resterande del är bostäder. Bolaget har som en målsättning att 10 procent av beståndet ska vara bostäder för att centrum inte ska utarmas på folk kvällstid.

En annan viktig princip inom bolaget numera är att minst 50 procent av investeringen vid förädlingsarbete och vid nyförvärv skall bestå av eget kapital. Bakgrunden är en lärdom som Ralf Ekblad fick vid fastighetskrisen i början av 90-talet. Han var då nära att gå i personlig konkurs efter att ha investerat tungt på aktiemarknaden. Lokalpressen skrev om ”Ekblads bekymmer” och själv skämdes han över att han som tredje generationen svärtade ner bolaget.

Ralf Ekblad hade via egen ”låda”, inte kopplat till bolaget, lånat stora summor för att investera i Lundbergs, ett bolag som han 
imponerats av och ansåg vara sunt på alla sätt.

– Jag hade köpt ungefär 1,5 procent av hela bolaget. Sedan rasade allt hösten 90 och då sjönk värdet under lånet. Jag hade varit dum nog att låna för mycket. Som mest var värdet 60–70 miljoner under lånet och jag visste inte hur jag skulle hantera det.

Men Ralf Ekblad hade ”flyt”, som han själv uttrycker det. I januari 1991 lade Tetra Pak ett bud på Alfa Laval där Lundbergs var stor ägare.

– På två veckor gick Lundbergs aktiekurs från cirka 90 kronor upp till 115 kronor och då var jag nästan i balans med lånen. Lärdomen jag fick då att vara försiktig med lån har jag fortfarande med mig.

Den fullständiga artikeln går att läsa i Fastighetsvärlden #4/2010

Fler Porträtt

Porträtt

Tydlig framtidstro

Vecturas vd Joel Ambré om att bolaget måste bli större, det nya landmärket och om att bidra till Sveriges konkurrenskraft.

Porträttet

Seglatsen som ändrade allt

Bengt Malmegård om yoga, affärerna, och att fortsätta bygga för framtiden.

Porträtt

Långläsning: Frälser med affärer

Hon skulle bli präst. 20 år ­senare är Anna-Carin Telin vd för Outpoint.

Porträtt

Långläsning: Snabb tillväxt med lågpris

Få pratar om att växa inom fastigheter just nu. Men Fredrik Mässing är ett undantag. Nu leder han det nischade Prisma Properties som har en tydlig tillväxtagenda. Läs FV:s personporträtt – ur magasinet.

Porträtt

Långläsning: Storspelare på turbulent marknad

Henrik Jussi-Pekka är vd för investmentbolaget Möller & Partners, men är också medgrundare till bostadsbolaget Resinova som varit storköpare under våren.

Porträtt

Långläsning: Omsorg i detaljerna

Dan T Sehlberg lämnade it- och mediesektorn för att satsa på socialt entreprenörskap, numera via bolaget Sehlhall.

Porträtt

Långläsning: 100-åringen och framtiden

Jubilaren om tvärniten, om värdegrunden och de nya utmaningarna.

Porträtt

Lång intervju: Oväntad vinnare på kuppen

Han hade inga planer på att bli fastighetsägare – i dag äger han ett miljardbestånd.

Porträtt

Redo att ta risk

Han gillar att ta kalkylerade risker och reser just nu Almas tredje fond.

Porträtt

Mer psykolog än ingenjör

FV-intervju. Under hans år som vd på Svefa har bolaget dubblats i storlek, och Mikael Lundström har gett sig den på att få till ytterligare en lika stor ökning.

Porträtt

Redo för förnyelse

Pembrokes Nordenchef berättar om bolagets filosofi och det efterlängtade projektet i Stockholms city.

Porträtt

Sätter tydliga mål

Målmedvetet och med låg risk har Hans Eliasson byggt en av Sveriges största bygg- och fastighetskoncerner.

Porträtt

Fängslande uppdrag

Ökade behov. Bolaget hon leder är verkligen speciellt, som namnet antyder. Och tyvärr behöver det växa.

Porträtt

Samhällsbyggare utan långbänkar

FRAMÅT. Inte ens när Johanna Frelin som ny tv-chef såg sig själv på löpsedlarna blev hon avskräckt. Hon visste redan att det var just chef hon ville vara. Nu leder hon Riksbyggen med fokus på hållbarhet och digitalisering, och helst vill hon att allt ska hända så snabbt som möjligt.

Tillbaka till förstasidan