Efter Skanskas stora och höga kontorsprojekt Citygate (till vänster) kan Tennet 3 bli bolagets nästa projekt i Göteborg.

Skanska planerar för 20.000 kvm i centrala Göteborg

Skanska har sedan flera år planer på att bygga upp till 20.000 kvm kommersiella lokaler i kvarteret Tennet i Göteborg. En äldre byggnadsdel ska bevaras och en senare del rivas. På platsen kan det bli ett höghus upp emot 18 våningar.

Annons

Skanskas planer för  Tennet 3 har i flera år funnits med i Fastighetsvärldens årliga sammanställning över planerade kontorsprojekt i Göteborg.

Nu ska detaljplanen ut på granskning, enligt en punkt hos stadsbyggnadsnämnden.

Syftet med detaljplanen är att ge möjlighet för att förtäta och utveckla området med centrumverksamheter som medger bland annat kontor, hotell och handel. Detaljplanen möjliggör även för mindre bostäder.

Planområdet innehåller en äldre kulturhistorisk byggnad från 1880-talet, på Kilsgatan 10, som bevaras. Detaljplanen syftar även till att bidra till en framtida attraktiv stadsmiljö.

En byggnad (Gullbergsvass 5:17) från 1970-talet rivs och möjliggör för ny bebyggelse i
5–18 våningar. Fastighetsägaren har sedan samrådet ansökt och fått beviljat rivningslov. Den tillkommande bebyggelsen faller i skala mot väster för att anpassas till befintlig bebyggelse, stadsbild och kulturmiljövärden. Tillkommande kontorslokaler är 20 000 kvm BTA. varav
1.500 kvm utgörs av befintliga kontorslokaler i befintlig byggnad.

Närområdet är under stark utveckling där ett flertal nya byggnader har både byggts och planeras att uppföras. Den överdäckning som genomförts över Götaleden har kopplat planområdet närmare centralstationen och innerstaden.

Ovanpå den nya överdäckningen har Skanska, Wallenstam och Vasakronan planer för att bygga stora volymer kontorslokaler – även deras har under ett flertal år ingått i Fastighetsvärldens stora sammanställning över planerade kontorsprojekt i Göteborg.

På överdäckningen handlar det om ungefär 65.000 kvm kontor som tillkommer från trion. Utöver det ingår bostäder i detaljplanen

Totalt bedömdes det tidigare att det att den nya byggnaden Tennet 3 maximalt kan omfatta 30.000 kvm, enligt FV:s tidigare uppgifter. Nu verkar volymen skalats ner något. Skanska har tidigare uppgett att en byggnad där skulle kunna stå klart 2026 om intresse från marknaden finns.

Vid Skanska i Göteborg har man tidigare för FV uppgett att Tennet 3 kan bli bolagets nästa kontorsprojekt i Göteborg efter färdigställda skrapan Citygate där uthyrning fortfarande pågår.

Vid uppförandet av kontorshuset Tennet 3 är Skanskas ambition att allt material som rivs från den gamla byggnaden användas på nytt.

Granskning av detaljplan för centrumutveckling vid Kilsgatan är ett av ärendena på stadsbyggnadsnämnden den 21 november. Illustration: Arkitema
Volymskiss från väster (GDA). Aktuellt planområde (Skanska) är markerat i rött. Pågående planer i närområdet är markerade i gult och grönt, där överdäckningen är i gult. Bild: Göteborgs stad
Den aktuella fastigheten vid Kilsgatan. Foto: Göteborgs stad
Foto visar planområdets sydvästra sida. Byggnaden inom Kilsgatan 10 som bevaras i detaljplanen markeras med streckad vit linje. Foto: Göteborgs stad
Planområdet för Skanskas Tennet 3 är beläget inom Gullbergsvass, cirka 500 meter rakt norr om Göteborgs centralstation. Planområdet ligger nära Göta Älv och Hisingsbron. Foto: Göteborgs stad

Fler Nyheter från förstasidan

Gjorde klassiker med namnbyte före konkurs

Känd bostadsutvecklare fann villig ”köpare” – bolaget i konkurs några få månader senare.

Projekt

Så blir AL:s nya Mälarterrassen

Atrium Ljungbergs projekt mitt i Slussen ska knyta ihop Söder. Den 6 juni invigs omgivningen.

Här byggstartas 400 – med toppolitiker

Wallenstam lockade Magdalena Andersson till invigning.

Öppnar del av 2.800 kvm vid Sergel efter förseningar

”Vi hade inte kunnat realisera vår vision utan alla som tror på och investerar i projektet”.

Nyfosa backar – ska inte sälja

Genomfört en riktad nyemission och tillförts cirka 1,7 miljarder kronor. Läs om vilka som fanns med.

Kåpan och AP4 tar över SHF helt när LF lämnar

Äger fastigheter för 15 miljarder.

FV listar: Så många miljarder har SEB Trygg Liv sålt för

Läs om de sex affärerna och de sju sålda innerstadsfastigheterna. FV berättar om bolagets nyckeltal. Intervju med ansvarig.

Byggstart för gigantiskt bostadsprojekt

Första spadtaget för 900 bostäder norr om Stockholm.

Miljardsäljer till Stena

Favorit i repris av Skanska… Avyttrar nybyggt kontorsprojekt.

RO köper 20 villor vid t-banan – ska bygga stad

Nytt bostadsområdet med upp till 1.200 lägenheter ska knyta ihop Sickla och Nacka Forum.

Flyttar till nytt vattenläge

Flyttar från Slussen till ett annat glashus vid Skanstull.

Nya ledamöter i SGBC

Sweden Green Building Council har även valt en ny ordförande.

Jacob Torell, Erik Selin, Joel Ambré. Septura.

Grundar nytt bolag – värt 4 miljarder

Nya vd:n berättar för FV om bolaget, vilka fastigheter som ingår och om framtiden.

Tillbaka till förstasidan