HD-dom: Fastighetsägare får rätt i hyrestvist

Efter att hyresförhållandet mellan fastighetsägaren och förstahandshyresgästen upphört bytte andrahandshyresgästen lås och stannade kvar i lägenheten. Efter åtta månader fick fastighetsägaren tillbaka lägenheten och krävde skadestånd från förstahandshyresgästen för utebliven hyra. Högsta domstolen (HD) ger nu fastighetsägaren rätt. Krzymowski Advokater berättar här om domen.

Annons

Förstahandshyresgästen har ansvar för att fastighetsägaren faktiskt får tillbaka lägenheten i samband med att hyresavtalet upphör. Förstahandshyresgästens skadeståndsskyldighet avser hela tiden till dess att fastighetsägaren kan hyra ut lägenheten på nytt.

I fallet som avgjordes i HD den 17 oktober 2023 hade förstahandshyresgästen hyrt ut bostadslägenheten till en andrahandshyresgäst. När förstahandshyresavtalet skulle upphöra, kom fastighetsägaren och förstahandshyresgästen överens om en avflyttningstidpunkt.

När fastighetsägaren skulle gå in i lägenheten på avtalad dag, visade det sig att andrahandshyresgästen inte hade flyttat ut och dessutom bytt lås. Några dagar senare väckte fastighetsägaren en avhysningstalan mot förstahandshyresgästen och begärde ersättning för skada.

I målet hade förstahandshyresgästen angett att andrahandshyresgästen var en husockupant och att hennes ansvar för andrahandsuthyrningen hade upphört samtidigt som hyresförhållandet med fastighetsägaren tog slut. Förstahandshyresgästen menade även att fastighetsägaren borde ha avhyst andrahandshyresgästen, och inte henne. Frågan om förstahandshyresgästens ansvar i en sådan situation har inte tidigare prövats och det har varit oklart vilket ansvar förstahandshyresgästen faktiskt har.

Av hyreslagen följer nämligen varken vad en försenad återlämning av lägenheten är (ett avtalsbrott?) eller vilka konsekvenser agerandet kan ha (skadestånd?).

Mot den bakgrunden är HDs dom ett välkommet förtydligande; att återlämna lägenheten vid hyrestidens utgång är en tydlig avtalsförpliktelse. Genom att inte lämna lägenheten i tid (den tidpunkt som antingen avtalats eller som följer av hyresrättsliga regler) gör sig förstahandshyresgästen skyldig till ett avtalsbrott.

Det är i den bedömningen inte relevant att detta beror på andrahandshyresgästens ovilja att flytta. Förstahandshyresgästen är i förhållande till fastighetsägaren ansvarig för att se till att andrahandshyresgästen flyttar i tid. I de fall andrahandshyresgästen kvarstannar är det alltså förstahandshyresgästen som anses begå ett avtalsbrott gentemot fastighetsägaren.

HD uttalar vidare att följden av avtalsbrottet är att förstahandshyresgästen blir skyldig att ersätta fastighetsägaren för den skada som fastighetsägaren lidit i anledning av avtalsbrottet.

Fastighetsägaren har med andra ord rätt till ersättning för uteblivna intäkter under tiden som andrahandshyresgästen sitter kvar i lägenheten obehörigen, men också för tid som lägenheten måste återställas och fram till dess att lägenheten kan hyras ut på nytt.

En följd av domen är även att det finns möjlighet för en fastighetsägare att få ersättning för andra mer- och omkostnader i samband med ett sådant avtalsbrott.

Fastighetsägaren får dock inte hålla sig helt passiv och avvakta förstahandshyresgästens avhysningsprocess. Passivitet riskerar nämligen att resultera i att fastighetsägaren går miste om sin skadeståndsrätt. Fastighetsägaren ska så snart som möjligt väcka talan om avhysning mot förstahandshyresgästen. Ett bifall av en sådan talan kan nämligen också som huvudregel verkställas mot andrahandshyresgästen.

Mot bakgrund av den senaste tidens utveckling kring blockuthyrningar och andrahandsuthyrningar genom mellanhänder (t.ex. företagsbostadsbolag) kan denna dom tolkas som att mellanhanden blir ansvarig att tillse att samtliga andrahandshyresgäster lämnar lägenheterna när blockuthyrningen/förstahandshyreskontraktet upphör.

Med anledning av den ökade mängden fall där andrahandshyresgäster i dessa upplägg vägrar flytta och i stället begär förstahandskontrakt med stöd av ”bulvandomen” (NJA 2022 s. 1115), är det aktuellt att ta med sig att fastighetsägaren i första taget ska avhysa förstahandshyresgästen och därefter framställa eventuella skadeståndskrav mot förstahandshyresgästen.

Högsta domstolen uttalar att det ibland dock kan bli aktuellt av avhysa andrahandshyresgästen, men egentligen bara när förstahandshyresgästen inte går att nå.

Fler Nyheter från förstasidan

Gjorde klassiker med namnbyte före konkurs

Känd bostadsutvecklare fann villig ”köpare” – bolaget i konkurs några få månader senare.

Projekt

Så blir AL:s nya Mälarterrassen

Atrium Ljungbergs projekt mitt i Slussen ska knyta ihop Söder. Den 6 juni invigs omgivningen.

Här byggstartas 400 – med toppolitiker

Wallenstam lockade Magdalena Andersson till invigning.

Öppnar del av 2.800 kvm vid Sergel efter förseningar

”Vi hade inte kunnat realisera vår vision utan alla som tror på och investerar i projektet”.

Nyfosa backar – ska inte sälja

Genomfört en riktad nyemission och tillförts cirka 1,7 miljarder kronor. Läs om vilka som fanns med.

Kåpan och AP4 tar över SHF helt när LF lämnar

Äger fastigheter för 15 miljarder.

FV listar: Så många miljarder har SEB Trygg Liv sålt för

Läs om de sex affärerna och de sju sålda innerstadsfastigheterna. FV berättar om bolagets nyckeltal. Intervju med ansvarig.

Byggstart för gigantiskt bostadsprojekt

Första spadtaget för 900 bostäder norr om Stockholm.

Miljardsäljer till Stena

Favorit i repris av Skanska… Avyttrar nybyggt kontorsprojekt.

RO köper 20 villor vid t-banan – ska bygga stad

Nytt bostadsområdet med upp till 1.200 lägenheter ska knyta ihop Sickla och Nacka Forum.

Flyttar till nytt vattenläge

Flyttar från Slussen till ett annat glashus vid Skanstull.

Nya ledamöter i SGBC

Sweden Green Building Council har även valt en ny ordförande.

Jacob Torell, Erik Selin, Joel Ambré. Septura.

Grundar nytt bolag – värt 4 miljarder

Nya vd:n berättar för FV om bolaget, vilka fastigheter som ingår och om framtiden.

Tillbaka till förstasidan