Recas flyttar in i Nevs tidigare testlabb i Trollhättan

Kraftstadens hyresgäst Recas väcker nytt liv i Saabs och Nevs tidigare testlabb på Stallbackaområdet i Trollhättan, tidigare kallat Tekniska.

Annons

Trollhättans stad och Kraftstaden köpte i våras fastigheter och mark av Nevs för, enligt uppgift till FV, totalt cirka 250 mkr.

Att Recas nu flyttar in i testanläggningen innebär en ny möjlighet för en rad olika branscher att testa och validera produkter i ett tidigt skede av utvecklingsprocessen.

– Vi vet att behovet är stort och det känns fantastiskt bra att kunna skapa bättre förutsättningar för näringslivets utveckling, en starkare välfärd skapas av att fler producerar och konstruerar, säger Recas vd och grundare Micael Lawson.

Kraftstaden välkomnar Recas med sin utvecklingsvilja och kompetens till Industricampus Stallbacka:

– Tillsammans kommer vi skapa en öppen miljö där akademin och näringslivet ytterligare kan öka samverkan. Detta kommer stärka utvecklingen av Stallbackaområdet, säger Anders Torslid, vd, Kraftstaden Fastigheter.

Konsultbolaget Recas mål är att etablera ett producerande bolag i Trollhättan. De har ett 70-tal anställda. De erbjuder en rad tjänster med fokus på konstruktion, produktion, IT och mjukvara. Utgångspunkten bygger alltid på en hållbar och effektiv verksamhetsutveckling, med människan i centrum.

– Nu har vi faciliteterna och kan med ett flexibelt arbetssätt skapa lösningar även med andra företag med specialistkompetens inom testning. Våra teknikers långa erfarenhet och branschledande verktyg ger oss en unik möjlighet att erbjuda rätt expertis. Med labbet i vårt utbud kan vi erbjuda kompetens från blankt papper till provning av färdig produkt, säger Micael Lawson, som själv inledde sin ingenjörsbana på just Saab och Stallbackaområdet för 25 år sedan.

– Många bolag saknar tidiga steg på testtrappan av utvecklingsprovning för att sedan riskera att fallera i certifieringen. Den luckan fyller vi nu. Det sparar både tid och pengar för bolagen. För oss är det här också ett sätt att vara med och stimulera näringslivsutvecklingen i Trollhättan och Sverige, men vi vet också att det även finns behov och intresse i Skandinavien och ute i Europa, påpekar Micael Lawson.

Ansvarig för Recas labbverksamhet med testutrustning för bland annat klimat, ljud och vibration, blir en annan rutinerad tidigare Saab-medarbetare, Mats Ericsson som har anslutit till Recas efter en lång tid som verkstadschef hos Volvo Bussar.

– Vi kan exempelvis återskapa alla former av väder och våra lokaler är designade för att testa och validera produkter från en stor variation av marknader och absolut inte bara till fordonsindustrin. Den här typen av testmiljöer och utvecklingsprocesser sträcker sig över flera olika branscher, inte enbart automotive, säger Mats Ericsson.

Fler Nyheter från förstasidan

Gjorde klassiker med namnbyte före konkurs

Känd bostadsutvecklare fann villig ”köpare” – bolaget i konkurs några få månader senare.

Projekt

Så blir AL:s nya Mälarterrassen

Atrium Ljungbergs projekt mitt i Slussen ska knyta ihop Söder. Den 6 juni invigs omgivningen.

Här byggstartas 400 – med toppolitiker

Wallenstam lockade Magdalena Andersson till invigning.

Öppnar del av 2.800 kvm vid Sergel efter förseningar

”Vi hade inte kunnat realisera vår vision utan alla som tror på och investerar i projektet”.

Nyfosa backar – ska inte sälja

Genomfört en riktad nyemission och tillförts cirka 1,7 miljarder kronor. Läs om vilka som fanns med.

Kåpan och AP4 tar över SHF helt när LF lämnar

Äger fastigheter för 15 miljarder.

FV listar: Så många miljarder har SEB Trygg Liv sålt för

Läs om de sex affärerna och de sju sålda innerstadsfastigheterna. FV berättar om bolagets nyckeltal. Intervju med ansvarig.

Byggstart för gigantiskt bostadsprojekt

Första spadtaget för 900 bostäder norr om Stockholm.

Miljardsäljer till Stena

Favorit i repris av Skanska… Avyttrar nybyggt kontorsprojekt.

RO köper 20 villor vid t-banan – ska bygga stad

Nytt bostadsområdet med upp till 1.200 lägenheter ska knyta ihop Sickla och Nacka Forum.

Flyttar till nytt vattenläge

Flyttar från Slussen till ett annat glashus vid Skanstull.

Nya ledamöter i SGBC

Sweden Green Building Council har även valt en ny ordförande.

Jacob Torell, Erik Selin, Joel Ambré. Septura.

Grundar nytt bolag – värt 4 miljarder

Nya vd:n berättar för FV om bolaget, vilka fastigheter som ingår och om framtiden.

Tillbaka till förstasidan