Velo gör första stängning på 1,6 miljarder

Velo Capital genomför nu en första stängning i kreditfonden Velo Mezzanine Credit Fund (VMC) med 136 miljoner euro i kapital från investerare. Detta är bolagets fjärde fond i ordningen och första med nordiskt fokus.

Annons

Med mer än 500 miljoner euro i aktiv pipeline syftar fonden till att accelerera den gröna omställningen genom att erbjuda alternativ finansiering till bland annat utvecklingsprojekt och fastigheter under omvandling. Det starka stödet från investerarna visar på attraktiviteten för grön alternativ finansiering på en annars restriktiv marknad för fastighetsutlåning.

Med tio års erfarenhet av alternativa fastighetskrediter har Velo Capital tre aktiva fonder med cirka en miljard euro i kapital. Den slutna fonden VMC siktar på en IRR om tio procent genom att investera i hållbara fastighets- och stadsutvecklingsprojekt i Norden. VMC är en artikel 8-fond som kommer att tillhandahålla grön finansiering för att driva hållbarhet i hela kapitalstrukturen. Fondens investeringsstrategi är bland annat ”brun till grön-projekt” i kombination med finansiering av utvecklingsprojekt och fastigheter som redan är gröna, men i behov av finansiering.

Givet det makroekonomiska läget och var fastighetsmarknaden befinner sig just nu kommer VMC:s första stängning lägligt.

– Det finns ett betydande och långvarigt strukturellt finansieringsgap i Norden som har blivit mer uttalat i ljuset av den omkalibrering som nu sker på marknaden. Som ett resultat av detta har behovet av alternativt kapital på de nordiska fastighetsmarknaderna – både idag och på längre sikt – aldrig varit större. Velo Capitals nordiska marknadsnärvaro, lokala marknadskännedom och nätverk samt interna expertis ger oss en unik position att tillhandahålla mezzanine- och senior finansiering som kompletterar den befintliga lånemarknaden. Vi ser fram emot att arbeta tillsammans med motparter, inklusive andra långivare, för att stötta starka fastighets- och utvecklingsprojekt som också uppfyller våra kriterier för grön finansiering, säger Lesley Lanefelt, Nordenchef för Velo Capital.

Kreditrådgivaren Velo Capital ingår i den nya impact-fokuserade koncernen Urban Partners som utgörs av fyra vertikaler med en gemensam vision inriktad på att lösa urbaniseringens utmaningar. Förutom Velo Capital inkluderar investeringsplattformen Urban Partners även den europeiska fastighetsinvesteraren Nrep, venture capital-bolaget 2150 och private equity-investeraren Luma Equity.

– Att vår fastighetsinvesterare Nrep nyligen stängt Europas största value-add fond NSF V och att Velo Capital nu har en lyckad första stängning i sin senaste kreditfond VMC är ett tydligt kvitto på styrkan inom Urban Partners. Vår strategi är att tillgängliggöra konstruktivt kapital i olika former som vi kombinerar med expertis från Urban Partners olika vertikaler för att möta de sociala, ekonomiska och miljömässiga utmaningar som städerna står inför, säger Stefan Wallander, Sverigechef för Urban Partners.

Med ett växande intresse för fastighetskrediter som en attraktiv och diversifierande tillgångsklass, lockade den första stängningen i VMC kapital från ett antal av Urban Partners befintliga institutionella investerare. Fonden har som mål att ta in 600 miljoner euro och förväntas stänga under första halvåret 2024.

Fler Nyheter från förstasidan

Gjorde klassiker med namnbyte före konkurs

Känd bostadsutvecklare fann villig ”köpare” – bolaget i konkurs några få månader senare.

Projekt

Så blir AL:s nya Mälarterrassen

Atrium Ljungbergs projekt mitt i Slussen ska knyta ihop Söder. Den 6 juni invigs omgivningen.

Här byggstartas 400 – med toppolitiker

Wallenstam lockade Magdalena Andersson till invigning.

Öppnar del av 2.800 kvm vid Sergel efter förseningar

”Vi hade inte kunnat realisera vår vision utan alla som tror på och investerar i projektet”.

Nyfosa backar – ska inte sälja

Genomfört en riktad nyemission och tillförts cirka 1,7 miljarder kronor. Läs om vilka som fanns med.

Kåpan och AP4 tar över SHF helt när LF lämnar

Äger fastigheter för 15 miljarder.

FV listar: Så många miljarder har SEB Trygg Liv sålt för

Läs om de sex affärerna och de sju sålda innerstadsfastigheterna. FV berättar om bolagets nyckeltal. Intervju med ansvarig.

Byggstart för gigantiskt bostadsprojekt

Första spadtaget för 900 bostäder norr om Stockholm.

Miljardsäljer till Stena

Favorit i repris av Skanska… Avyttrar nybyggt kontorsprojekt.

RO köper 20 villor vid t-banan – ska bygga stad

Nytt bostadsområdet med upp till 1.200 lägenheter ska knyta ihop Sickla och Nacka Forum.

Flyttar till nytt vattenläge

Flyttar från Slussen till ett annat glashus vid Skanstull.

Nya ledamöter i SGBC

Sweden Green Building Council har även valt en ny ordförande.

Jacob Torell, Erik Selin, Joel Ambré. Septura.

Grundar nytt bolag – värt 4 miljarder

Nya vd:n berättar för FV om bolaget, vilka fastigheter som ingår och om framtiden.

Tillbaka till förstasidan