Dorotea Stellmach, Sverigechef, Altura. Fastigheten Vapnet 3 i Eskilstuna ingår i det förvärvade beståndet.

Nrep i storaffär för 5 miljarder

Nreps dotterbolag Altura, inriktat på samhällsfastigheter, förvärvar 22 fastigheter till ett värde av nära fem miljarder kronor från Vectura.

Annons

Real rådgav NREP Altura vid förvärvet av fastigheterna.

Altura växlar upp sitt fastighetsbestånd inriktat mot äldreomsorg rejält till att nu omfatta drygt 3.000 lägenheter fördelade på 60 fastigheter med ett fastighetsvärde om cirka 14 miljarder. Därmed är man en av landets största ägare och förvaltare av moderna omsorgsfastigheter.

Det aktuella förvärvet från Vectura med fastigheter för nära fem miljarder är den enskilt största transaktionen för äldreboenden som har gjorts i Sverige. Det är dessutom den hittills i år näst största fastighetstransaktionen i Sverige.

Nordanö har varit rådgivare till Vectura i affären som även haft Skierfe som juridisk rådgivare. Nrep har använt Real Advokatbyrå som legal rådgivare, Svalner som finansiell och skattemässig rådgivare samt Tjuren Projektpartner och Structor som tekniska och hållbarhetsmässiga rådgivare i denna transaktion.

– Detta är en unik möjlighet och ett välförvaltat bestånd som vi är glada att kunna ta tillvara på och vidareutveckla. Det här bekräftar vår strategi att fortsätta investera i Altura och vara en stabil partner för att fortsätta lösa utmaningar inom äldreomsorgen. Vi ser stora möjligheter för både förvärv och nyutveckling nu när marknaden är avvaktande, säger Carl-Adam von Schéele, Investment Director, Nrep.

Portföljen började att byggas upp av Vecturas bolag Näckström för tio år sedan och det var då en strategi för att stödja vård- och omsorgsföretaget Aleris verksamhet. Aleris ägdes av Investor, som även är ägare till Vectura. Sedan dess har Investor avvecklat innehavet i Aleris. Portföljen utvecklades till större delen genom nyproduktion.

– Då omsorgsfastigheter inte längre utgör en central del i vår strategi bedömer vi att portföljen får bättre förutsättningar att fortsätta att utvecklas med en annan ägare aktiv inom segmentet. Vi känner oss mycket trygga med Nreps verksamhet Altura, en etablerad aktör inom samhällsfastigheter, som ny och långsiktig förvaltare och utvecklare av dessa fina fastigheter, säger Vecturas vd Joel Ambré.

Portföljen omfattar 22 fastigheter, varav 20 äldreboenden, varav ett på projektstadiet, och 2 förskolor med en total uthyrningsbar yta om 99.500 kvm. Den totala bedömda hyresintäkten för beståndet uppgår till 250 miljoner kronor i 2023 års hyresvärde.

Fastigheterna är belägna i 18 kommuner i Stockholm, Mälardalen, Dalarna samt södra och västra Sverige. Majoriteten av fastigheterna är byggda mellan 2018–2022 och erbjuder goda förutsättningar för att driva kvalitativ och modern omsorg.

– Vi är mycket glada över att förvärva denna portfölj som är i linje med vår strategi att äga, utveckla och förvalta hållbara samhällsfastigheter där vi skapar rum för möjligheter. Nu kan vi erbjuda skräddarsydda vårdboenden där användaren är i fokus på fler platser i Sverige. Vi ser fram emot ett fördjupat och långsiktigt samarbete med såväl nya offentliga som privata hyresgäster som driver högkvalitativ omsorg för äldre i fastigheterna, säger Dorotea Stellmach, Sverigechef, Altura.

Fler Nyheter från förstasidan

Vill bygga ut hotell i Stockholm

FV berättar om bolagets projektplaner.

Stark aktör förvärvar söder om Stockholm

Fortsätter att söka efter nya förvärvsmöjligheter.

Nyinköpt fastighet delvis förstörd av brand

Polisen utreder händelsen som misstänkt mordbrand. Se bilder av förödelsen.

Ingka vill bygga ut nytt köpcentrum – för 800 mkr

Ett år efter nya varuhuset ska Ingka Centres nu inleda nästa etapp i Kållered.

Taube köper storpost i OP – kursen upp 35 procent

Går från 0 till 16,9 procent i bolaget.

De satsar 400 mkr på lyxhotell utanför Göteborg

ESS Group satsar stort på hotellexpansion.

Grön finansiering på frammarsch

”Någonstans måste man se regelverken som affärsdrivande oavsett vad man tycker om dem.”

Oscar Properties ansöker om företagsrekonstruktion

Har lämnat in ansökan om företagsrekonstruktion till Stockholms tingsrätt.

75 procent av bolagets värde nu utomlands

Överlägset störst andel av de svenska större fastighetsbolagen.

Vill banta beståndet med 400 bostäder

Oppositionen kritisk till försäljning av kommunala hyreslägenheter.

”Kommer vara avgörande för er överlevnad”

Kunderna trycker ännu inte på så hårt – men de kommer att göra det. Ställ om nu, säger Jurn Hoeksema.

20-miljardersbolag öppnar för notering

FV berättar att Stockholmsbörsen kan få påfyllning.

Vasakronan stoppar plan på stor rivning

”Det var ett modigt beslut som vi är stolta över och som har visat sig vara mer rätt för varje dag som går”.

Tillbaka till förstasidan