Konkurserna minskar – men orosmolnen kvarstår

UCs sammanställning för helåret 2021 visade på de lägsta konkurssiffrorna på fyra år och trenden tycks hålla i sig även för 2022. Under årets första månad januari har konkurserna minskat inom åtta av de tio mest konkursutsatta branscherna.

Annons

Undantagen är partihandeln och fastighetsverksamhet, där konkurserna har ökat.

Den senaste månadsstatistiken från UC visar på en minskning av det totala antalet konkurser i Sverige med 22 procent under januari månad i år, i jämförelse med januari 2021.

Coronastöden och stimulanspaketen har gjort att även företag inom de mest pandemidrabbade branscherna, såsom hotell- och restaurang samt livescenen med musik och teater, har överlevt. Av de tio branscher som ingår i UCs månadsstatistik har konkurserna minskat inom alla utom två.

Osäker framtid
Trots en optimistisk start på året tornar orosmolnen upp sig till följd av fortsatt osäkerhet på marknaden, inte minst globalt, menar Richard Damberg som är ekonom på UC.

– Orosmolnen på den ekonomiska himlen är flera. Den stigande inflationen kommer att trycka upp räntorna efter en mycket lång tid av låga räntor. Temporärt höga elpriser kommer att följas av högre osäkerhet kring bolåneräntornas utveckling och hushållen var också mer pessimistiska i konjunkturinstitutets senaste undersökning än under 2021. Det kan minska hushållens konsumtion vilket påverkar småföretagen negativt. Samtidigt som många småföretag står inför att återbetala pandemistöden. Det kommer att drabba de som inte kan spara i ladorna när restriktionerna släpper, säger Richard Damberg.

– Självklart ser vi även ljusa tecken. Vaccinationerna minskar belastningen på intensivvården och världen kommer att sakta öppna upp igen. Leveranskedjorna kommer att fungera bättre på sikt, och transportkostnaderna visar redan nu tecken på att normaliseras. Trots alla pandemistöd har statsskulden knappt påverkats. Det ger en rejäl trygghet inför nästa kris, fortsätter Richard Damberg.

Konkurser inom partihandeln och fastighetsverksamhet ökar

Av de tio branscher som ingår i UCs månadsstatistik har konkurserna minskat inom alla utom två – partihandeln och fastighetsverksamhet. Inom partihandeln har konkurserna ökat med 21 procent i jämförelse med samma period under föregående år.

– I branschen finner vi förutom ett antal stora jättar små specialiserade företag med mycket låga marginaler. Det gör dem känsliga för både ökad konkurrens, störningar i leveranser och förändrad efterfrågan från stora kundgrupper, såsom restauranger och mindre detaljhandlare. Under pandemin har ju många restauranger stängt ned samtidigt som leveranskedjorna har haft problem. Det är inte förvånande att ett antal grossister inte klarar av den stress som det har inneburit, säger Richard Damberg.

Inom fastighetsverksamhet har konkurserna ökat med 18 procent under januari månad i jämförelse med i fjol.

– Branschen består av många småföretagare som erbjuder olika tjänster till fastighetsägare och bostadsrättsföreningar, såsom städning och skötsel av grönytor. Efterfrågan på fastighetsrelaterade tjänster har troligtvis påverkats lite under pandemin. Den ökning vi nu ser av konkurser gissar jag är till följd av den normala variation vi kan se mellan olika månader, avslutar Richard Damberg.

Fler Nyheter från förstasidan

Gjorde klassiker med namnbyte före konkurs

Känd bostadsutvecklare fann villig ”köpare” – bolaget i konkurs några få månader senare.

Projekt

Så blir AL:s nya Mälarterrassen

Atrium Ljungbergs projekt mitt i Slussen ska knyta ihop Söder. Den 6 juni invigs omgivningen.

Här byggstartas 400 – med toppolitiker

Wallenstam lockade Magdalena Andersson till invigning.

Öppnar del av 2.800 kvm vid Sergel efter förseningar

”Vi hade inte kunnat realisera vår vision utan alla som tror på och investerar i projektet”.

Nyfosa backar – ska inte sälja

Genomfört en riktad nyemission och tillförts cirka 1,7 miljarder kronor. Läs om vilka som fanns med.

Kåpan och AP4 tar över SHF helt när LF lämnar

Äger fastigheter för 15 miljarder.

FV listar: Så många miljarder har SEB Trygg Liv sålt för

Läs om de sex affärerna och de sju sålda innerstadsfastigheterna. FV berättar om bolagets nyckeltal. Intervju med ansvarig.

Byggstart för gigantiskt bostadsprojekt

Första spadtaget för 900 bostäder norr om Stockholm.

Miljardsäljer till Stena

Favorit i repris av Skanska… Avyttrar nybyggt kontorsprojekt.

RO köper 20 villor vid t-banan – ska bygga stad

Nytt bostadsområdet med upp till 1.200 lägenheter ska knyta ihop Sickla och Nacka Forum.

Flyttar till nytt vattenläge

Flyttar från Slussen till ett annat glashus vid Skanstull.

Nya ledamöter i SGBC

Sweden Green Building Council har även valt en ny ordförande.

Jacob Torell, Erik Selin, Joel Ambré. Septura.

Grundar nytt bolag – värt 4 miljarder

Nya vd:n berättar för FV om bolaget, vilka fastigheter som ingår och om framtiden.

Tillbaka till förstasidan