Metoo-rörelsen har fått fastighetsbranschen att lyfta frågan om sexism på jobbet. Montage: Johannes Wredenmark.

Efter #Metoo – så påverkas branschen

Tusentals kvinnor har skrivit på Metoo-upprop för att protestera mot trakasserier och sexism på jobbet. Nu arrangerar Fastighetsägarna ett seminarium på temat. Samtidigt har flera fastighetsbolag tagit upp frågan på ledningsnivå.

Annons

Nätrörelsen Metoo har de senaste veckorna fått tusentals kvinnor att träda fram och berätta om hur de blivit utsatta för allt från sexuella ofredanden till trakasserier och våldtäkt.

Den sociala rörelsen har även skakat om bygg- och fastighetsbranschen.

Drygt 4.600 kvinnor i byggbranschen har skrivit under uppropet #sistaspikenistan för att protestera mot sexism, och förra veckan avgick stadsbyggnadsborgarrådet i Stockholm Roger Mogert (S) efter anklagelser om trakasserier. Samtidigt har bostadsminister Peter Eriksson (MP) bjudit in byggbranschen till ett samtal om kränkande behandling.

Nu lyfter även Fastighetsägarna frågan.

– Vi har diskuterat Metoo på högsta ledningsnivå. Det är en enormt stark och viktig rörelse. Vi får hoppas att det kommer något positivt ur den, säger Fastighetsägarnas chefsjurist Marie Öhrström.

Som en följd av Metoo ska Fastighetsägarna arrangera ett frukostseminarium i mitten av december tillsammans med arbetsgivarorganisationen Fastigo om hur man förebygger sexuella trakasserier och kränkningar på jobbet.

– Fastighetsbranschen är bäst i klassen när det gäller jämställdhet enligt Allbright. Men säkerligen förekommer den här typen av beteende också i vår bransch. Genom seminariet vill vi bidra till att stärka fastighetsbolagen i deras arbete för en jämställd och långsiktigt hållbar fastighetsbransch, säger Marie Öhrström.

Metoo har även lett till diskussioner i fastighetsbolagen. Johanna Skogestig, som är chef för fastighetsinvesteringar och sitter med i ledningsgruppen på Vasakronan, berättar att bolaget beslutat att ta med frågan, ännu mer än de redan gör, i sitt värdegrundsarbete.

– Jag tror att Metoo kommer att ha en positiv effekt på alla branscher, däribland fastighetsbranschen. Det är jättebra. Samtidigt är det viktigt att vara försiktig med att hänga ut människor i media, säger hon och fortsätter:

– Jag tror alla har känt till att det här fenomenet har funnits men kanske inte i vilken omfattning, så det är bra att frågan lyfts. Om man ser att någon beter sig felaktigt så är det lätt att bara rycka på axlarna och tänka att det där var en konstig prick. Men det finns människor som far illa och vi måste alla ta på oss ett ansvar och agera.

Hon tror att beteendet är en kultur som lever kvar och som företag behöver jobba aktivt med att få bort. Att fastighetsbranschen ligger långt fram då det gäller en jämn könsfördelning tror hon är viktigt för att motverka den här sortens beteende.

– Samtalstonen och språket präglas av de som sitter i rummet. I en manlig kultur blir det lätt jargong. Nya killar som kommer in i en mansdominerad kultur fostras naturligt in i den jargongen och tänker inte på det förrän en kvinna sitter med. Det har jag noterat och förvånats av vid flera tillfällen. När jag som kvinna kliver in i rummet så händer något och samtalstonen förbättras men jag gissar att det hade fortsatt om jag inte hade varit där. En jämn könsfördelning är viktigt bland annat för att det ger ett bättre samtal.

Ett annat bolag som diskuterat kränkande behandling till följd av Metoo-rörelsen är Atrium Ljungberg. Bolaget har bland annat lagt upp en påminnelse på sitt intranät om hur anställda ska gå till väga för att anmäla eventuella sexuella trakasserier. Sedan tidigare har de en jämställdhets- och diskrimineringspolicy i bolaget.

– Det är otroligt bra att frågan kommer upp på bordet. Samtidigt är det viktigt att människor inte döms i sociala medier utan att de har fått en rättslig prövning, säger VD Annica Ånäs.

Hon tror att Metoo kan leda till något positivt.

– Det tror jag absolut. Det är hemskt att många som drabbats inte fått hjälp och att det som hänt har sopats under mattan. I ett ledarskap är det otroligt viktigt att man tar tag i sådana här problem. Därför är det bra att frågan lyfts upp.

Fler Nyheter från förstasidan

Gjorde klassiker med namnbyte före konkurs

Känd bostadsutvecklare fann villig ”köpare” – bolaget i konkurs några få månader senare.

Projekt

Så blir AL:s nya Mälarterrassen

Atrium Ljungbergs projekt mitt i Slussen ska knyta ihop Söder. Den 6 juni invigs omgivningen.

Här byggstartas 400 – med toppolitiker

Wallenstam lockade Magdalena Andersson till invigning.

Öppnar del av 2.800 kvm vid Sergel efter förseningar

”Vi hade inte kunnat realisera vår vision utan alla som tror på och investerar i projektet”.

Nyfosa backar – ska inte sälja

Genomfört en riktad nyemission och tillförts cirka 1,7 miljarder kronor. Läs om vilka som fanns med.

Kåpan och AP4 tar över SHF helt när LF lämnar

Äger fastigheter för 15 miljarder.

FV listar: Så många miljarder har SEB Trygg Liv sålt för

Läs om de sex affärerna och de sju sålda innerstadsfastigheterna. FV berättar om bolagets nyckeltal. Intervju med ansvarig.

Byggstart för gigantiskt bostadsprojekt

Första spadtaget för 900 bostäder norr om Stockholm.

Miljardsäljer till Stena

Favorit i repris av Skanska… Avyttrar nybyggt kontorsprojekt.

RO köper 20 villor vid t-banan – ska bygga stad

Nytt bostadsområdet med upp till 1.200 lägenheter ska knyta ihop Sickla och Nacka Forum.

Flyttar till nytt vattenläge

Flyttar från Slussen till ett annat glashus vid Skanstull.

Nya ledamöter i SGBC

Sweden Green Building Council har även valt en ny ordförande.

Jacob Torell, Erik Selin, Joel Ambré. Septura.

Grundar nytt bolag – värt 4 miljarder

Nya vd:n berättar för FV om bolaget, vilka fastigheter som ingår och om framtiden.

Tillbaka till förstasidan