Anette Frumerie och Emelie Arnoldsson deltog i en panel om bostadsbyggande under Bostadsdagen 2017. Foto: Johannes Wredenmark.

”Orolig för om det finns pengar i bolagen”

160 olika byggherrar har för tillfället bostadsprojekt på gång i Stockholm. Nu finns en oro för att en del av dem inte har tillräckliga ekonomiska muskler för att slutföra projekten.

Annons

Länge har det pratats om behovet av ökad konkurrens i byggbranschen. På senare år har de stora vinsterna i bostadsprojekt samtidigt lockat allt fler investerare och nu har ett nytt orosmoment dykt upp – oerfarna aktörer vars ekonomi inte går ihop när marknaden svajar. Under Fastighetsvärldens seminarium Bostadsdagen 2017 på Grand Hôtel i Stockholm var det ett hett samtalsämne.

Emelie Arnoldsson, creative director på WSP, Anette Frumerie, VD på Besqab, och Håkan Falk, exploateringsdirektör vid Stockholms stad, deltog i en panel om en eventuell överetablering på bostadsmarknaden.

Panelen var överens om att ett stort antal aktörer i grunden är positivt för konkurrensen och bidrar till kreativitet. Samtidigt finns en oro att deras kalkyler inte alltid går ihop.

För Stockholms stads del har försäljningen av mark varit en bra affär. De senaste åren har intäktskurvan gått spikrakt uppåt. Bara under förra året gav markförsäljning intäkter på 4,2 miljarder kronor. Just nu jobbar 160 olika byggherrar med bostadsprojekt, i olika skeden i byggprocessen, i kommunen.

Håkan Falk befarar att en del av bostadsutvecklarna inte är tillräckligt starka ekonomiskt när marknaden nu visar tecken på avmattning.

– Jag är riktigt orolig för om det finns pengar i bolagen. Om man enbart är bostadsutvecklare bör man ha en soliditet på 30-35 procent för att klara en kris som exempelvis Lehmankraschen, säger han.

Anette Frumerie, VD på Besqab, tycker att det är viktigt att poängtera att den avmattning som skett på bostadsmarknaden den senaste tiden har inneburit en tillbakagång till mer normala nivåer, från en tidigare överhettning. Det gör samtidigt att det nu blivit viktigare att som byggherre göra en noggrann analys för att lyckas med sitt projekt.

– Marknaden har varit väldigt förlåtande de senaste åren, det är den inte idag. Rätt bostäder i rätt läge till rätt pris, då säljer det, säger hon.

Anette Frumerie ser samtidigt en oroande trend att en del aktörer vill tanka ut så höga vinster från bostadsprojekt att de struntar i bostadsrättsföreningarnas långsiktiga ekonomi.

– Jag oroar mig för att nya aktörer inte skapar hållbara bostadsrättsföreningar. Att man inte tar hand om de nya kunderna som flyttar in, säger hon.

Ibland finns också en brist på kunskap hos nya bostadsaktörer, något som Emelie Arnoldsson har sett exempel på som konsult.

– Det finns de som är rent spekulativa. Som konsult märker man ibland att det är väldigt oerfarna beställare, det ställer extra höga krav på kommunen och på oss konsulter, säger hon.

Fler Nyheter från förstasidan

Gjorde klassiker med namnbyte före konkurs

Känd bostadsutvecklare fann villig ”köpare” – bolaget i konkurs några få månader senare.

Projekt

Så blir AL:s nya Mälarterrassen

Atrium Ljungbergs projekt mitt i Slussen ska knyta ihop Söder. Den 6 juni invigs omgivningen.

Här byggstartas 400 – med toppolitiker

Wallenstam lockade Magdalena Andersson till invigning.

Öppnar del av 2.800 kvm vid Sergel efter förseningar

”Vi hade inte kunnat realisera vår vision utan alla som tror på och investerar i projektet”.

Nyfosa backar – ska inte sälja

Genomfört en riktad nyemission och tillförts cirka 1,7 miljarder kronor. Läs om vilka som fanns med.

Kåpan och AP4 tar över SHF helt när LF lämnar

Äger fastigheter för 15 miljarder.

FV listar: Så många miljarder har SEB Trygg Liv sålt för

Läs om de sex affärerna och de sju sålda innerstadsfastigheterna. FV berättar om bolagets nyckeltal. Intervju med ansvarig.

Byggstart för gigantiskt bostadsprojekt

Första spadtaget för 900 bostäder norr om Stockholm.

Miljardsäljer till Stena

Favorit i repris av Skanska… Avyttrar nybyggt kontorsprojekt.

RO köper 20 villor vid t-banan – ska bygga stad

Nytt bostadsområdet med upp till 1.200 lägenheter ska knyta ihop Sickla och Nacka Forum.

Flyttar till nytt vattenläge

Flyttar från Slussen till ett annat glashus vid Skanstull.

Nya ledamöter i SGBC

Sweden Green Building Council har även valt en ny ordförande.

Jacob Torell, Erik Selin, Joel Ambré. Septura.

Grundar nytt bolag – värt 4 miljarder

Nya vd:n berättar för FV om bolaget, vilka fastigheter som ingår och om framtiden.

Tillbaka till förstasidan