Finland i fokus för köpsugna svenska investerare

Annons

Tenzing: ”Köpare och säljare finner varandra snabbare”. En handfull svenska investerare har under de senaste månaderna gjort förvärv i Finland och ungefär lika många ytterligare blickar aktivt på den finska fastighetsmarknaden, redo att göra sitt första förvärv. Under Mipim hålls i Helsingfors monter lika många event som i de övriga nordiska städernas montrar tillsammans – allt för att marknadsföra möjligheterna.  Även flera andra finska städer är mycket aktiva.

Ville Mannila, VD för Tenzing i Finland, berättar för Fastighetsvärlden om det stigande utländska intresset för den finska fastighetsmarknaden:

Ville Mannila.
Ville Mannila.

– Avståndet mellan köpare och säljare har sedan finanskrisen varit relativt stort, förutom för core investeringar. Nu ser vi att köpare och säljare möts vid allt fler tillfällen. Detta tillsammans med tydliga tecken på ökad aktivitet, attraktiva avkastningsnivåer och mindre konkurrens jämfört med till exempel den svenska marknaden, skapar goda förutsättningar för ökade transaktionsvolymer, säger Mannila som vars Tenzing varit säljrådgivare vid flera affärer den senaste tiden.

En annan orsak till det ökade intresset för den finska fastighetsmarknaden tror Tenzing är marknadens omognad. För utländska fastighetsbolag med specialistkompetens finns möjligheter att utveckla sina affärskoncept i Finland där fastighetsmarknaden ännu inte nått lika långt som i exempelvis Sverige och andra etablerade marknader i Europa.

Enligt statistik från KTI stod utländska investerare 2013 för ungefär 30 procent av transaktionsvolymen som landade på totalt 2,4 miljarder euro. Ett orosmoln på investerarhimlen är den växande oron för att Finlands ekonomi ska påverka fastighetsmarknaden negativt, vilket bland annat Annika Winsth talade om på ”Toppmötet” i Åre.

Ville Mannila på Tenzing konstaterar att det är huvudstadsområdet som attraherar de utländska investerarna.

– Föga förvånande är det så. HMA (Helsinki Metropolitan Area, som består av de tre städerna Helsingfors, Vantaa, Espoo), stod 2013 för 60 procent av transaktionsvolymen. Efterfrågan har ökat för fastigheter utanför centrum i takt med att nya aktörer kommer in på marknaden och delar av de etablerade aktörerna ändrar sin investeringsstrategi. Dessutom lockar den stabila hyresutvecklingen i HMA till skillnad från CBDs där topphyresnivåerna har tagit ännu ett kliv uppåt, säger Mannila.

Fastighetsvärlden Idag 2014-03-11

Fler Nyheter från förstasidan

Bakslag för ny lag vid hyresförhandling

”Vi kan inte sitta och förhandla utifrån den som har lägst inkomst.”

K2A dyker efter revisorsuttalande

Obligationslån som förfaller i år kan kräva nyemission.

Hyundai flyttar HK till Frösunda

Flyttar huvudkontoret från Malmö.

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Tillbaka till förstasidan