Byt ut skidåkningen mot vin och vackra miljöer. Sommelieren Lennart Weiss ger här sina bästa tips för de provensalska vinerna.
För många som deltagit i Mipim ett antal gånger har det blivit vanligt att starta eller avsluta veckan med ett par dagar på golfbanan eller i det närbelägna alpområdet som man kan skymta från Cannes en solig dag. Inget fel i det men Provence är så mycket mer.
Den som byter ut skidåkningen mot en hyrbil och tar sikte på västra Provence får sin belöning. Här öppnar sig nämligen ett hänförande landskap rikt på vackra dalar, dramatiska bergsmassiv, historiska lämningar och bedårande, pittoreska byar och städer.
Den som som styr efter ”vinkartan” kommer dessutom att hitta ett antal riktiga pärlor i den franska vinoceanen. Förr var Provence liktydigt med blek-rosa och intetsägande roséviner. Och visst, rosévin är intimt sammanknippat med livsstilen på Rivieran och svarar än i dag för mer än två tredjedelar av produktionen. Men kvaliteten har genomgående för alla sorters viner blivit allt bättre i takt med att producenterna anpassat sig till den internationella trenden, att ersätta medioker volymproduktion med mer sparsamma uttag samt modern vinmakning.
Förra året valde jag och min livsnjutande kollega Kai från den norska grenen av Veidekke att ta sikte på den vackra fiskebyn Cassis, tillika namnet på det lokala vindistriktet samt granndistriktet Bandol, känt för sina mustiga viner på den animaliska och stalliga mourvèdredruvan.
Motorvägen västerut slickar kusten på flera ställen och erbjuder hisnande vyer i det kuperade och brutna landskapet. På sommaren är Cassis en myllrande och livlig sommarstad som kräver att man bokar hotell i god tid. I mars råder dock fortfarande en småstadsaktig stiltje och de gäster som trots allt dyker upp belönas med god service och omsorgsfullt tillagade lokala specialiteter.
Som alltid när man rör sig i länder och områden med en utvecklad matkultur kan man vara säker på att den lokala produktionen av drycker matchar maten. Kött, fisk eller skaldjur – fråga efter ett lokalt vin av god kvalitet så får man närmast garanterat en intressant smakupplevelse. Vill man vara mån om att inte gå på en blåsning räcker det med att be om ett vin från en bra producent i den aktuella regionen.
Val av producent är nämligen en nyckelfaktor. I Provence råder fortfartande stora kvalitetsskillnader. Även hos en och samma producent finns dessutom ofta en står spread mellan enkla lågprisviner och snyggt gjorda prestigeviner. Den som har grundläggande koll på de franska vinlagarna kryssar undan från de värsta grynnorna.
Cassis har en vacker hamn som ramas in av en klippkantad bukt. Utan vidare kunskap om vad bjöds styrde vi mot en fiskrestaurang med välordnat yttre. Vi blev knappast besvikna. Till vår bouillabaisse serverades ett vitt vin gjort på en blandning av en av Sydfrankrikes karaktärsdruvor Clairette samt Marsanne som erbjöd en smaksymfoni av kryddor, örter och tropiska frukter. Jag frågade givetvis var producenten av detta vin hade sin verksamhet, vilket därmed blev ett av våra besöksmål när vi väl fått en god natts sömn.
Höjdpunkten på vinexkursionen blev dock Chateau de Pibarnon, en av Bandols kvalitetsproducenter som gör potenta och högkvalitativa röda viner och roséer av den spännande mourvèdre-druvan. Min nya chef Jimmy har den här druvan som sin favorit, helt enkelt för att han i likhet med många andra gillar fylliga, kraftfulla viner när det vankas en mustig gryta.
Pibarnon har en synnerligen vacker herrgårdsbyggnad på toppen av ett berg bevuxet av krokiga pinjetallar och bjuder på en hänförande utsikt ned mot Medelhavet. Vinodlingarna ligger för byggnadens fötter och famnar bukten i teaterliknande terasser ned mot havet. Det är bara att klinga i klockan som hänger på väggen så erbjuds man strax en kostnadsfri vinprovning av den trevlige husvärden Benoit Richet.
I år tar vi sikte på distriktet Le Baux de Provence där hela Provence kanske bästa producent, Domaine de Trévallon gör sina viner. Som vi säger där jag kommer från; ”endast det bästa är gott nog åt folket.”
Lennart Weiss
Kommersiell direktör på Veidekke och utbildad sommelier
——
Tips på spännande druvor och producenter
Ett glas rosé är i det närmaste ett måste en varm vårdag i Provence. Men välj bort de intetsägande blekrosa varianterna till förmån för ett med kvalitativa och aromatiska druvor som Cinsault och Mourvèdre. Högkvalitativa roséviner produceras av Château Simone från Palette, Domaine de Trévallon (Le Baux de Provence) och Dom. Tempier (Bandol). Roséviner från distriktet Bellet är ofta torra, friska och blommiga.
Röda viner har tack vare en målmedveten satsning på kvalitet fått ett uppsving. Bra viner erbjuds ofta på druvor Mourvèdre som är en traditionell Provencedruva. Värmen och de många soltimmarna gör att den här uppnår optimal mognad och erbjuder då ett mörkt, fylligt och lagringsdugligt vin med kraftfulla, lakristonade tanniner, björnbär och animaliska smaknyanser. Dom. de Trévallon gör en Rhone-liknade variant, och andra bra producenter är Ch. De Pibarnon samt Dom. Tempier som ligger i Bandol. Andra bra viner görs på cuvéer med hög andel Syrah och Cabernet Sauvignon som här får en nya världen-stil med tydliga fruktiga svartvinbärstoner.
Den franska vinlagen
Att hitta ”rätt” vin i Frankrike kan vara en utmaning. Istället för druvsorten anger etiketten den så kallade appellationen – ursprungsbeteckningen som klassificerar vinet efter särskilda kvalitetskriterier. På kvalitetsviner har det geografiska området en framträdande plats, i södra Frankrike till exempel Bandol, Palette, Cassis eller Bellet som också brukar kallas för de traditionella, ursprungliga appellationerna (i dag finns totalt åtta). Frankrikes vinlagar indelas i tre klasser, här sorterade från den främsta till den enklaste: AOP (Appellation d´Origine Protégée), IGP (Indication Géographique Protégée) – franskt lantvin samt VdF (Vin de France), bordsvin.
Vita viner ligger i bakvattnet i södra Frankrike men för den som letar finns fynd. De bättre görs ofta på aromatiska druvor som Rolle (också känd som Vermentino), samt Clariette som ger friska viner med smak av tropiska frukter.