Jeremy Rifkin på scen i stora auditoriet på Mipim 2023, där FV hann ta en bild innan han bad om att mobilerna skulle läggas ned.

Den gröna tråden på mässan

Mipim invigs officiellt med den sedavnliga invigningstalaren – i år den amerikanska professorn i nationalekonomi Jeremy Rifkin. Temat är klimatkris.

Annons

Mipims invigningstalare Jeremy Rifkin intar stora scenen på Palais des Festivals under tisdagen – samma scen där världens främsta skådespelare brukar stå och ta emot pris.

Jeremy Rifkin börjar med att be alla i publiken att lägga ned sina mobiler. Och senare ber han även fotograferna att ta bort sina kameror. Efter det håller han en timmes brandtal om klimatet och hur vi alla och framför allt fastighetsbranschen måste tänka om.

Hans inleder med att vi måste inse att vi alla befinner oss i en klimatkris och på grund av de mängder koldioxid människan släppt ut i atmosfären har vädret förändrats. Kalifornien väntar för tillfället på ytterligare en vinterstorm. Världen över syns vårfloder, stormar och orkaner, torka, eldsvådor. Folk dör och djuren dör.

– Vi kommer aldrig kunna gå tillbaka till där vi var. Vi kommer att förlora hälften av alla arter som finns idag på vår jord, under våra barn och barnbarns liv. Det är 65 miljoner år sedan det hände senast.

40 procent av klimatutsläppet är fastighetsrelaterat. Och det är därför dags att ompröva fastighetsindustrin.

– Ni som sitter här i dag har stora finansieringsmöjligheter. Vi måste börja med en radikal transformation och vi behöver kunskapen i det här rummet för att göra det. Vi har möjlighet att förändra världen.

Fullt vid Stockholmsmontern under tisdagens Impact Hour.

Att temat fortsätter vid Stockholmsmontern under Impact Hour är naturligtvis ingen tillfällighet. Årets mässa fokuserar på fastighetsbranschens resa mot Net Zero Carbon Emissions. Representanter från Stockholm, Helsingfors och Köpenhamn diskuterar hållbarhet och stadsutveckling. Golvet framför den lilla scenen var full av besökare.

Staffan Ingvarsson, vd för Stockholm Business Region, säger att de nordiska länderna har kommit långt fram vad gäller hållbarhetsfrågan, men det är inte dags att sätta sig på händerna ännu.

– Om några år måste vi börja springa fortare eftersom då kommer andra länder i Europa ha kommit långt och kan gå förbi oss.

Stockholm och Helsingfors har båda som klimatmål att bli koldioxidneutrala till 2030. Köpenhamn hade som klimatmål att bli koldioxidneutral till 2025, men har fått se den drömmen gå upp i rök. En anledning är att stadens förbränningsanläggning misslyckats med att uppfylla kraven på avskiljning av koldioxid och fick därför avslag på ansökan om statligt stöd för finansiering. Men Staffan Ingvarsson ser positivt på möjligheten att nå målen, trots bakslaget för Köpenhamn.

– Om tio år tror jag att vi kommer stå här och vara väldigt stolta, säger han.

Köpenhamn, Helsingfors och Stockholm om hållbarhet och stadsutveckling.

Fler Nyheter från förstasidan

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Tillbaka till förstasidan