Mipim 2022

Dags för comeback

Under de gyllene åren innan Lehmankraschen 2008 var 1.500 svenskar anmälda till Mipim. Är det en utopi att tro att det kan ske igen? Mipimveteranen Kristina Alvendal ser nyttiga frågor ställas och hoppas att mötets kraft ska ge ett uppsving.

Kristina Alvendal

Titel: Konsult inom stadsutveckling och fastigheter. Bland annat styrelse­ medlem i Intea och Senior Advisor i Bonnier Fastigheter.
Antal besök Mipim: Oräkneliga.
Tips inför årets mässa: ”Se till att träffas! I år är det färre svenska event och mingel, så se till att få till möten ändå. Kanske mer inne på mässområdet än tidigare?”

Visa faktaruta

Med pandemin har ännu ett argument lagts till listan över anledningar att inte åka utomlands för att nätverka och skapa nya affärer. Sedan tidigare finns klimatfrågan och kostnaden som två aspekter som kan få både kommuner och näringsliv att tveka. Men Kristina Alvendal, styrelseproffset med decennier av Mipimbesök bakom sig, minns när osäkerheten började smyga sig på.

– Det började några år innan panedmin, att folk diskuterade huruvida man ska åka eller inte. Före dess sågs det som en självklarhet. Nu är vi lite i ett yrvaket läge när möjligheten plötsligt finns. De senaste veckorna har jag känt av en ketchupeffekt i och med att restriktionerna släppte i Sverige, säger Kristina Alvendal.

Hur många som kommer att besöka mässan totalt och antalet svenskar på plats är inte helt säkert, men det går att slå fast att några rekord blir det inte tal om. Enligt Kristina Alvendal finns fördelar med en mindre mässa.
– Ett rekordår kunde det vara nästan 30.000 människor på plats. Då var det inte alltid som det blev så mycket kvalitet i vistelsen. En del evenemang växer sig för stora, och det har också drabbat till exempel Almedalen. Ibland har det fungerat som en ren belöningsresa för att man har gjort ett bra jobb. Och det är så klart jättekul, men man ska också värna om att människor möts och i slutändan gör affärer, säger hon.

Så hur resonerar man nu inför ett besök på Mipim?
– Jag tror många frågor sig, utöver om man ens ska åka, varför ska man åka? Det tror jag är väldigt nyttigt. Jag tror att man i år är väldigt tydlig med att resan ska ha en agenda. I slutändan blir det upp till arrangören att vara på tårna och utveckla sitt koncept.

Det fysiska mötet som koncept har fått sig en törn i och med pandemin. När vi nu åter har chansen att träffas så prövas värdet i mötet.

– Jag är i grunden optimist kring det mänskliga mötet. När det kommer till Mipim så blir utmaningen att det inte ska bli samma sak år efter år. Många har varit väldigt irriterade på arrangörernas nonchalanta och arroganta stil. Det lockar inte kunderna som är duktiga på att hitta andra alternativ. Vi är i en event- och seminarietät bransch.

Något som pekar ut riktningen för framtidens deltagande i Mipim är de stora kommunernas deltagande. I år är det bara Stockholm av de tre stora som åker.

– Det är verkligen ett misstag av dem att inte ställa ut och profilera sig. Framför allt nu när det finns mängder av projekt i behov av utländskt kapital. Det är bekvämt att säga nej då det ibland setts som något skandalöst, och det blir lätt att inte våga av den anledningen.

Vissa pekar på att det är svårt att visa något konkret från ett besök på Mipim.
– Ja, men det handlar så mycket om att bygga relationer. Men det kan hända konkreta saker. Ett exempel är när jag var vd för Airport City. Då började jag vid en middag diskutera flygbuss mellan Sundbyberg och Arlanda med Humlegården. Väl hemma fortsatte vi dra i trådarna, och ett år senare var den på plats.

Fler Nyheter från förstasidan

Dyster profetia från Sven-Olof Johansson

Förvånad över att krisen inte har varit mer uppenbar tidigare.

Hemsö hyr ut 2.000 kvm

Fyller upp nyinköpt fastighet.

Hovrätten och de tidigare Baldertopparna

FV berättar vad som händer efter de smått chockerande domarna i tingsrätten.

Regeringen föreslår lättnader för studentbostäder

Ministern: ”Vill göra det enklare och billigare att bygga”.

Regeringen stoppar Operaplaner

Den tidigare planen på 7 miljarder kronor och expansion mot Kungsträdgården stoppas när regeringen ger nytt uppdrag till Statens fastighetsverk.

Corem säljer två 08-fastigheter för en halv miljard

Fortsätter att avyttra, enligt plan.

AL blir hälftenägare i coworkingbolag

Förvärvar bolag som varit lönsamt sedan dag ett. Planerar för expansion.

Anitra Steen avgår från Akademiska Hus

Lämnar fastighetsjätten efter sju år.

Krasch för Castellums satsning på 10 miljarder

Bakslag när planerad storsatsning läggs ner. Ser fortfarande positivt på området.

Bilder: Så kan nya Läkarhuset bli – hög träbyggnad

En av bolagets profilfastigheter i Stockholms innerstad kan göras om helt.

Kontrakt om 6.800 kvm på Söder

Läs om hyresavtalen som tecknats.

Restauranger öppnar under Guldbron

Alessandro Catenacci: ”Ett kanonläge”.

Miljardaffär med kontor i Stockholm

Har uppgraderat kontorslokalerna men fortfarande betydande vakanser. FV berättar om pris och köpare.

Tillbaka till förstasidan