MKB hade all anledning att jubla under Mipim Awards. Foto: Fastighetsvärlden.

Malmös Törnrosen Tower vann Mipim Awards

Annons

Culture-Casbah

Visa faktaruta

Fastighetsvärlden rapporterade direkt – Se film nedan. Turning Torso har vunnit MIPIM Awards. Under torsdagskvällen fick ett annat projekt i Malmö en utmärkelse under samma galatillställning.

– Det känns nästan helt osannolikt. Det är så kul och dessutom underbart att få ett erkännande på ett sånt här ställe, sade Susanne Rikardsson, affärsutvecklingschef på MKB Fastighets AB till Fastighetsvärlden i en första kommentar när hon lämnade scenen.

Projektet i Rosengård är i tidigt projektskede och det finns inget investeringsbeslut från det kommunala bolagets sida. Någon prislapp vill MKB inte uppge, inte ens bedömning.

– Projektet är väldigt viktigt för Rosengårds utveckling och för att knyta ihop området med de centrala delarna av Malmö. Även den kommande tågringleden betyder mycket för det liksom kanske spårvagn in till stan.

Om likheterna med Turning Torso säger Susanne Rikardsson:

– Det finns mod i Malmö.

Fastighetsvärlden rapporterade direkt från Mipim Awards. Klockan 19.35 under torsdagskvällen startade tillställningen med en ljusshow och presentation av de åtta olika kategorierna – till dånande musik. Därefter följde några tal. Mipim Awards ägde rum i stora Grand Auditorium. Genom åren har kategorier tillkommit.

I klassen för ”kontorsprojekt” var Stotoils nya spektakulära kontor på Forneby utanför Oslo nominerat, men priset gick till IVG:s kontorsprojekt vid flygplatsen i Frankfurt.

I kategorin efter var ännu ett nordiskt projekt aktuellt och det handlade om ett i Köpenhamn och kategorin var ”projekt i existerande byggnad”. Priset gick dock till ett projekt vid Kings Cross i London.

I kategorin ”bostadsprojekt” var det tredje gången gillt för Norden, även denna gång Danmark men nu i Århus och projektet ”Isberget”. JAA! Priset till Norden.

Så var det äntligen dags för vad som kan bli Malmös nya stolhtet. Först presenterades ett konkurrerande projekt i Beirut, och därefter kom MKB:s projekt. Övriga konkurrenter var ett projekt i Nanjing i Kina och ett i Berlin, Tyskland. Kuvertet öppnas… JAAAAA! Malmö vann. Grattis MKB.

Culture Casbah i Malmö var ett av fyra nominerade projekt i klassen Best Futura Project .

2010 vann förslaget Culture Casbah en internationell arkitekttävling om utformning av ett torn, ”Törnrosen Tower”, på Rosengård. Det vinnande förslaget togs fram av Lundgaard & Tranberg Arkitekter A/S, Danmark. Arkitekternas vision var att förstärka Rosengård och samtidigt skapa ett landmärke i östra Malmö.

– Vi vill att Culture Casbah ska bli östra Malmös viktigaste landmärke och ha en arkitektonisk karaktär som skiljer sig från omgivningarna. Vi vill ge våra kunder ett modernt, urbant boende – ett alternativt sätt att bo för den generation som nu växer upp i Malmö, sade Susanne Rikardsson, affärsutvecklingschef på MKB Fastighets AB inför Mipim Awards.

Se filmen nedan som presenterade Malmös projekt Culture Casbah inför Mipim Awards:

Fastighetsvärlden Idag 2013-03-14

Fler Nyheter från förstasidan

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Tillbaka till förstasidan