Bertil Rignäs får sparken

Annons

Brist på förtroende – Får 4,3 miljoner i fallskärm. Med anledning av den senaste tidens händelser kring fastighetsmässan Mipim i Cannes har styrelsen för kommunägda Bostadsbolaget under tisdagen beslutat att Bertil Rignäs ska lämna rollen som VD för bolaget. Fastighetsvärlden talade med styrelseordförande  Stefan Kristiansson direkt efter styrelsemötet vid halv åttatiden på tisdagskvällen och medan han fortfarande var kvar i möteslokalen.

– Det var ett svårt beslut. Men om inte en enig styrelse kan känna förtroende så måste VD gå, säger Kristiansson till Fastighetsvärlden.

Läs mer om bakgrunden i länkarna till höger.

Beslutet togs under ett ordinarie styrelsemöte som drog ut på tiden, mötet var nästan sju timmar långt. Och de ordinarie punkterna avhandlades på en timme på slutet.

– Det har nästan helt och hållet handlat om huruvida vi har förtroende eller inte.

Inför mötet uttryckte samtliga fackförbund sitt fulla förtroende för Bertil Rignäs och de ombud som satt med under mötet reserverade sig mot beslutet att ge Rignäs sparken.

Rignäs har enligt sitt avtal rätt till till ett avgångsvederlag som motsvarar sex månaders uppsägningstid plus två årslöner. Kristiansson berättar för Fastighetsvärlden att de 30 månaderna summerar totalt 4,3 miljoner kronor i fallskärm.

Tidningen GT träffade Bertil Rignäs sent under tisdagskvällen. Till GT kommenterade han:

– Det här är overkligt, det är rena mardrömmen. Jag har inte förstått och kan inte förstå att det händer, sade en tagen Bertil Rignäs när GT:s reporter träffar honom.

Enligt GP är det dock lång ifrån säkert att Rignäs kommer att få sin fallskärm. ”Brottslig verksamhet” ska medföra undantag för ingångna avtal. Stadens jurister ska utreda det.

Styrelsen har sedan tidigare anlitat PwC för att granska samtliga Bertil Rignäs kvitton för de senaste åren.

– Det arbetet är i det närmaste slutfört. Och ännu har man inte hittat något konstigt, säger Kristiansson till Fastighetsvärlden.

Rignäs är sedan tidigare polisanmäld för det felaktigt inlämnade kvittot där det stod ”lunch plus dricks” när det i själva verket var ett kvitto från ett inköp av en klänning i en damklädesbutik.

Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet, anser att det inte var Rignäs hantering av kvittona från Mipim i Cannes som fällde honom, det var den usla krishanteringen.

– Hans första misstag var att han vägrade att låta sig intervjuas av Uppdrag granskning. Hans vägran väckte misstänksamhet, skriver Bjereld i en blogg enligt GP.

– Hans andra misstag var att han väntade över ett dygn med att kommentera anklagelserna och då under former som var i högsta grad tveksamma.

Bertil Rignäs har uppett att han fick tips från andra personer inom Framtidenkoncernen att inte medverka i en intervju i SVT Uppdrag Granskning.

Robert Bengtsson, idag chef förvaltningsstöd, träder in som tillförordnad VD.

Fastighetsvärlden Idag 2013-11-12

Fler Nyheter från förstasidan

Mest lästa på sajten – minns du de stora nyheterna

Ett händelserikt första halvår inom fastighetsbranschen. FV listar de 24 mest lästa artiklarna.

NCC och Liseberg i avtal för återuppbyggnad

Nytt datum för öppning av Oceana. Läs om planerna.

Corem tillförs miljard

Beslut om en riktad nyemission.

Lyssna på fastighetspoddar i hängmattan

FV tipsar om några olika intressanta poddar.

Grönt ljus för Stordalens nya hotell

Nytt hotell längs ostkusten.

Oscars framtida klenod försatt i konkurs

Inköptes med stora projektplaner. Strax utanför tullarna i Stockholm.

NCC kopierar Skanska – helt ofrivilligt

Investerat nästan 10 miljarder. FV berättar om läget för de olika kontorsprojekten.

Castellums vd: ”Vi känner en spirande optimism”

Positiv nettouthyrning och ett driftsöverskott som ökar med 5,2 procent.

Klarabo och Diös i byte

Fyra fastigheter ingår. Totalt drygt 200 miljoner kronor.

Selins jättefängelse blir ännu större

Ett fåtal av landets anstalter har privat fastighetsägare.

Corem nu långt över hälften i segt och spektakulärt

Investeringar om hela 3 miljarder kronor mitt på Manhattan. Har möjligheter för ett tredje stort projekt. Läs om hyresnivåerna.

Kuylenstierna säljer allt

Valt att gå med på kravet.

Catena avyttrar för 600 mkr

Avyttrar fastighet om nästan 50.000 kvm lokaler.

Här finns Stockholms takbarer

Mat och dryck på stadens hustak har blivit en allt vanligare syn i Stockholm. Fastighetsvärlden har listan på var både gamla och nya takbarer.

Tillbaka till förstasidan