Uppdrag Granskning synade speciellt Göteborgs och Staffanstorps medverkan på fastighetsmässan Mipim.

Göteborg vid skampålen i Uppdrag Granskning

Annons

Bostadsbolaget

Ett helägt dotterbolag till Förvaltnings AB Framtiden, som i sin tur ägs av Göteborgs Stad. Med drygt 23 000 lägenheter är Bostadsbolaget en av de största hyresvärdarna i Sverige.

BRG

Business Region Göteborg AB (BRG) är ett helägt, icke-vinstdrivande dotterbolag till Göteborgs Kommunala Förvaltnings AB, vilket i sin tur är helägt av Göteborgs Stad. BRG arbetar tillsammans med de näringslivsansvariga och företagen i de 13 kommuner som utgör Göteborgsregionen.

Älvstranden Utveckling AB

Bolaget är ett helägt kommunalt bolag med uppgift att leda och driva arbetet med utvecklingen av Norra och Södra Älvstranden. Bolaget har 370.000 kvadratmeter uthyrningsbar yta och 500.000 kvadratmeter outnyttjade byggrätter.

Visa faktaruta

Få konkreta resultat av stor satsning vid Mipim. På onsdag, den 6 november, sänds Uppdrag Gransknings andra program om fastighetsmässan Mipim på den franska Rivieran och det handlar, som FV tidigare berättat, om Göteborgs deltagande. Det första programmet om Mipim synades Staffanstorps medverkan under mässan – och resenärernas deltagande har gett stora konsekvenser inte bara i Staffanstorp utan över hela Skåne.

Göteborgs kommun deltog i år med 40 personer på Mipim och Fastighetsvärlden har tagit del av SVT Uppdrag Gransknings program i förväg Mycket av genomgången handlar om tjänstemännens hantering av skattemedel och deras uppenbara svårighet att inte klara av att skilja sina privata utgifter från sådant som kommunen helt korrekt ska stå för.

I kvittoredovisningen upptas till exempel ett svart damplagg i storlek 40 för ”lunch”. Sex flaskor mousserande vin klassades som ”frukostmat”.

En av dem som sticker ut i det digra materialet är Mats Andersson, tidigare VD för kommunägda Älvstranden Utveckling AB, som minst sagt har svårt att förklara flera saker kring sina vistelser på den franska Rivieran. Även VD:n för det allmännyttiga Bostadsbolaget, Bertil Rignäs, närvaro granskas. Hans vistelser är ofta både långa och utan utvärderingar. På flera kvitton från Cannes har Göteborgs kommun varit inne och ändrat efter att SVT inlett granskningen.

Uppdrag Granskning får få konkreta besked om vad den 40 personer stora delegationen uppnått med deltagandet i Cannes i år – eller tidigare år. Kvitton visar också på till exempel en stor ”internfest” på Carlton. Efter att Uppdrag Granskning upprepade gånger frågat efter konkreta resultat till följd av mässdeltagandet 2012 och 2013 får SVT fyra exempel, bland annat etableringar av Media Markt och Hornbach.

Uppdrag Granskning konstaterar att när de båda etableringarna ägde rum hade den förstnämnda kedjan redan ett varuhus i Göteborgsområdet och det sistnämnda redan fyra runt om i Sverige. Kedjorna har dessutom svenska etableringsansvariga.

Enligt Uppdrag Gransknings kalkyler har Business Region Göteborg, BRG, gjort ett nollresultat för de fyra år som programmet kontrollerat (efter att först uppgett en miljonvinst). Bolaget tar betalt av sina partners inom det privata näringslivet och från kommunala bolag. De kommunala bolagen och stadshuset har under de åren haft utgifter för 4,6 miljoner kronor, exklusive löner.

Programmet sänds på onsdag klockan 20.00 i SVT1.

Det första programmet kring Staffanstorps medverkan, med sju personer, på Mipim under de senaste åren skakade om både lokalt och regionalt.

Nu är den oberoende granskning som Staffanstorps kommunledning beställt färdig. Efter Uppdrag Gransknings avslöjande om resorna till Cannes valde kommunen att beställa en granskning av Maqs Law Firm i Malmö. Avdrag för konferens, kvittohantering och attestregler får kritik

– Det saknas uppgifter, som vilka som deltagit och syfte. Att bara skriva till exempel ”konferens med tio deltagare” räcker inte, säger advokat Bo Ransnäs som lett granskningen till Sydsvenska Dagbladet.

Programmet handlade om bland annat stora spritinköp och att deltagarna hade svårt att berätta vad de gjort nere i Cannes.

Nu betalas notan för spriten som köptes av representanter från Staffanstorps kommun under resorna till fastighetsmässan MIPIM i Cannes, Frankrike. Den som betalar är Unto Järvirova, VD för det kommunala bolaget Staffanstorp Centrum AB.  Han betalar dock endast för de två senaste åren, 2011 var det kommunen som arrangerade resan.

– 16.659 kronor och det betalar jag tillbaka personligen, säger Unto Järvirova till P4 Malmöhus.

Han har tidigare till Fastighetsvärlden berättat att det tveksamt om kommunen ska åka till Mipim även 2014.

Till SVT Sydnytt har Olle Möller, Socialdemokraternas ordförande i Staffanstorp, berättat att han lämnar sina uppdrag.

– Jag känner att jag inte kan fortsätta som ledare med bibehållen trovärdighet, säger Olle Möller till Sydnytt.

Möller ser det som hände i Cannes som ett symptom på en kultur som har rått i Staffanstorp.

– De missförhållanden som har funnits i kommunen skulle ha lyfts fram tidigare, säger Möller.

Det blir skärpta regler för representation även inom Region Skåne som en följd av programmet. Till exempel ska all intern representation  vara alkoholfri och det ska det inte längre räcka med att ett regionråd attesterar sina egna kvitton utan det ska krävas att minst ett regionråd till skriver på.

Direkt efter att programmet om Staffanstorp sänts i Uppdrag Granskning fortsatte granskningen i lokala medier. Kommunrevisionen i Staffanstorp gick till exempel ut i Kvällsposten och sa att de inte kände till resorna till Cannes.

Michael Sandin (M), tidigare kommunalråd i Staffanstorp och nu  regionråd, berättade några dagar efter programmet utförligt i en intervju i Sydsvenska Dagbladet om sina alkoholproblem.

– Jag har sökt vård för vad jag själv bedömer som tilltagande alkoholproblem. Jag ska ha min första kontakt med läkare i eftermiddag, förklarade han för Sydsvenskan.

Michael Sandin befarar att hans alkoholvanor också har blivit kommunens officiella linje.

– Det har bidragit till en icke acceptabel kultur när det gäller representation.

Liksom Region Skåne har Staffanstorp inlett en översyn för att se över reglerna vid representation.

Mycket av debatten efter programmet kom alltså att handla om kvittona och spriten. Några ytterligare konkreta exempel av vad de sju resenärerna fått ut av resorna till Cannes under de senaste tre åren har inte redovisats.

Fastighetsvärlden Idag 2013-11-04

Fler Nyheter från förstasidan

Bilder: Så kan nya Centralstaden förändras

Totalkostnaden bedöms till hela 25 miljarder kronor. Läs senaste nytt kring projektet som förändrar centrala Stockholm. Se även en ny video.

SLP förvärvar för 270 mkr

Köper logistikfastighet med förädlingspotential.

The Body Shop i likvidation

Svenska bolaget lägger ner efter extrainsatt bolagsstämma.

Johan Skoglund: ”På väg att förbättras”

86:e och sista delårsrapporten som JM-vd.

Krönika

Utsmyckning är ett smart, värdehöjande grepp i stadskärnan

Monica Bruvik skriver FV-krönika.

Kontrollbalansräkning träffar Oscar Properties hårt

Likvidation av bolaget kan bli nästa steg.

Räknar med att sälja för mer än 30 miljarder

FV berättar hur planerna ser ut.

Välkänd arkitektfirma i konkurs

”En direkt konsekvens av vad som händer i branschen.”

JM säljer till Bonnier för 410 mkr

Överraskande affär. Tomas Hermansson berättar för FV om framtidsplanerna.

Operan håller stängt i fem år

Omfattande renoveringar om 3,1 miljarder krävs. Kungliga Operan är inte nöjda.

Stort bostadstema – var finns Alexanderhugget?

Nytt FV-magasin ute – stort tema om bostadskrisen, med mera.

Framtid & återbruk

Nya certifieringsstandarder har utgjort såväl piska som morot för att skynda på utvecklingen. Artikel ur magasinet.

Säljer för kvarts miljard i kanonaffär – 26% upp

Affär i Stockholm. ”Vi vill inte sälja, men det finns gränser för hur mycket huskramare man kan vara”, säger Sven-Olof Johansson till FV.

Öppnar flaggskepp i city

Öppnar första i Sverige.

Tillbaka till förstasidan