Mässresenärerna från Staffanstorps kommun åt och drack gott på den franska Rivieran. Här ett av alla kvitton från de tre resorna, från restaurang Le Chaperon Rouge, där notan stannade på 780 euro för skattebetalarna.

Staffanstorp ”skjuts ner” av SVTs Uppdrag Granskning

Annons

Mipim-granskning sänds på onsdag. På onsdag sänds Uppdrag Gransknings första program om fastighetsmässan Mipim på den franska Rivieran och det handlar, som Fastighetsvärlden tidigare berättat, om Staffanstorps deltagande.

Den lilla skånska kommunen har under de senaste tre åren haft sju politiker och tjänstemän i ledande ställning på plats – varje år, en kraftig överrepresentation jämfört med andra kommuner där nästan alla mindre kommuner inte har någon närvaro alls. Fastighetsvärlden har tagit del av SVT Uppdrag Gransknings program i förväg och det är en allt annat än smickrade bild som målas upp av politikernas aktiviteter under veckan.

– Cannes i början av mars är inte så varmt och underhållande, säger Christian Sonesson (M), ordförande kommunstyrelsen, i en kommentar till Uppdrag Granskning.

Utöver dyra luncher och middagar, ofta med generöst tilltag av sprit och andra drycker som kommer att uppröra skattebetalarna, granskas även vad toppolitikerna fått ut av sina mässbesök och vad de egentligen har gjort där. Deltagarna har, trots gott om tid att ta fram material, svårt att redogöra för vad de gjort under besöken i Cannes. Flera av de tider som uppges som internmöten/konferens visar sig inte stämma när Uppdrag Granskning synar tiderna. Även huruvida resorna till fastighetsmässan gett något konkret resultat i form av investeringar i Staffanstorp har resenärerna svårt att svara på. Efter betänketid lyfts en affär med Hemsö fram. När SVT granskar den uppgiften med Hemsö visar det sig att den kontakten togs innan toppolitikerna började resa ner till den franska Rivieran.

Totalt har Staffanstorps kommun spenderat 400.000 kronor på Mipim, uppger Uppdrag Granskning. Det inkluderar allt från deltagaravgifter till att som ”kick off” på Kastrups flygplats beställa frukost med gammeldansk till fem-sex personer, som en ”rutin” för totalt 1.600–2.200 kronor.

Programmet sänds på onsdag klockan 20.00. Det kommer även att bli ett andra program om Mipim och då står Göteborg i fokus. Det programmet ska preliminärt sändas den 6 november.

Fastighetsvärlden Idag 2013-09-30

Kir Royal är en återkommande favorit hos delegationen från Staffanstorp kommun. Ett annat kvitto visar Gin Bombay för 63 euro på en restaurang. Men delegationen har även handlat billigt, visar kvitton som Uppdrag Granskning tagit del av, bland annat har det på Lidl inhandlats olika sorters oliver och två flaskor vodka. Programmet har dock sitt fokus på vad delegationen från Staffanstorp egentligen fått ut av sina resor till Cannes tre år i rad.
Kir Royal är en återkommande favorit hos delegationen från Staffanstorp kommun. Ett annat kvitto visar Gin Bombay för 63 euro på en restaurang. Men delegationen har även handlat billigt, visar kvitton som Uppdrag Granskning tagit del av, bland annat har det på Lidl inhandlats olika sorters oliver och två flaskor vodka. Programmet har dock sitt fokus på vad delegationen från Staffanstorp egentligen fått ut av sina resor till Cannes tre år i rad.

 

 

 

Fler Nyheter från förstasidan

Klarabo och Diös i byte

Fyra fastigheter ingår. Totalt drygt 200 miljoner kronor.

Selins jättefängelse blir ännu större

Ett fåtal av landets anstalter har privat fastighetsägare.

Corem nu långt över hälften i segt och spektakulärt

Investeringar om hela 3 miljarder kronor mitt på Manhattan. Har möjligheter för ett tredje stort projekt. Läs om hyresnivåerna.

Kuylenstierna säljer allt

Valt att gå med på kravet.

Catena avyttrar för 600 mkr

Avyttrar fastighet om nästan 50.000 kvm lokaler.

Här finns Stockholms takbarer

Mat och dryck på stadens hustak har blivit en allt vanligare syn i Stockholm. Fastighetsvärlden har listan på var både gamla och nya takbarer.

Lista: Här är de 12 som ännu ingår i Oscar Properties

Fastighetsvärlden går igenom det återstående beståndet – som investerarna hittills nobbat. Snart är allt borta.

Arnhult: Vi ska sälja mer

Berättar om uthyrningsmarknaden, lånen och transaktionerna.

”Nästan tjänstefel om räntan inte sänks”

Annan expert: ”Styrränta på tre procent vid årsskiftet”

Batljan: ”Vi bör kunna ta pole position”

10-miljardersbolaget visar siffrorna för första gången som noterat bolag.

Vd:n om nästa steg för OP – att bli något helt annat

Vd:n: ”Ja, nu är det inte mycket kvar. Snart kan jag gå på semester”. Nye vd:n ser ny användning för bolaget.

Bilder: ”Fridhemsplan behöver kärlek”

Det nya konceptet består av en mix av mjukt från 60-talets Paris och grovt från New York. Se hur kvarteret kommer att utvecklas.

Lindh Hök lämnar Nyfosa

”Det har varit en obeskrivligt rolig och utmanande resa”. Styrelsen inleder rekryteringsprocess.

JM: Fler sålda och byggstartade

Upp 235 procent i Stockholmsområdet. Läs om övriga marknader.

Tillbaka till förstasidan