Mässresenärerna från Staffanstorps kommun åt och drack gott på den franska Rivieran. Här ett av alla kvitton från de tre resorna, från restaurang Le Chaperon Rouge, där notan stannade på 780 euro för skattebetalarna.

Staffanstorp ”skjuts ner” av SVTs Uppdrag Granskning

Mipim-granskning sänds på onsdag. På onsdag sänds Uppdrag Gransknings första program om fastighetsmässan Mipim på den franska Rivieran och det handlar, som Fastighetsvärlden tidigare berättat, om Staffanstorps deltagande.

Den lilla skånska kommunen har under de senaste tre åren haft sju politiker och tjänstemän i ledande ställning på plats – varje år, en kraftig överrepresentation jämfört med andra kommuner där nästan alla mindre kommuner inte har någon närvaro alls. Fastighetsvärlden har tagit del av SVT Uppdrag Gransknings program i förväg och det är en allt annat än smickrade bild som målas upp av politikernas aktiviteter under veckan.

– Cannes i början av mars är inte så varmt och underhållande, säger Christian Sonesson (M), ordförande kommunstyrelsen, i en kommentar till Uppdrag Granskning.

Utöver dyra luncher och middagar, ofta med generöst tilltag av sprit och andra drycker som kommer att uppröra skattebetalarna, granskas även vad toppolitikerna fått ut av sina mässbesök och vad de egentligen har gjort där. Deltagarna har, trots gott om tid att ta fram material, svårt att redogöra för vad de gjort under besöken i Cannes. Flera av de tider som uppges som internmöten/konferens visar sig inte stämma när Uppdrag Granskning synar tiderna. Även huruvida resorna till fastighetsmässan gett något konkret resultat i form av investeringar i Staffanstorp har resenärerna svårt att svara på. Efter betänketid lyfts en affär med Hemsö fram. När SVT granskar den uppgiften med Hemsö visar det sig att den kontakten togs innan toppolitikerna började resa ner till den franska Rivieran.

Totalt har Staffanstorps kommun spenderat 400.000 kronor på Mipim, uppger Uppdrag Granskning. Det inkluderar allt från deltagaravgifter till att som ”kick off” på Kastrups flygplats beställa frukost med gammeldansk till fem-sex personer, som en ”rutin” för totalt 1.600–2.200 kronor.

Programmet sänds på onsdag klockan 20.00. Det kommer även att bli ett andra program om Mipim och då står Göteborg i fokus. Det programmet ska preliminärt sändas den 6 november.

Fastighetsvärlden Idag 2013-09-30

Kir Royal är en återkommande favorit hos delegationen från Staffanstorp kommun. Ett annat kvitto visar Gin Bombay för 63 euro på en restaurang. Men delegationen har även handlat billigt, visar kvitton som Uppdrag Granskning tagit del av, bland annat har det på Lidl inhandlats olika sorters oliver och två flaskor vodka. Programmet har dock sitt fokus på vad delegationen från Staffanstorp egentligen fått ut av sina resor till Cannes tre år i rad.
Kir Royal är en återkommande favorit hos delegationen från Staffanstorp kommun. Ett annat kvitto visar Gin Bombay för 63 euro på en restaurang. Men delegationen har även handlat billigt, visar kvitton som Uppdrag Granskning tagit del av, bland annat har det på Lidl inhandlats olika sorters oliver och två flaskor vodka. Programmet har dock sitt fokus på vad delegationen från Staffanstorp egentligen fått ut av sina resor till Cannes tre år i rad.

 

 

 

Fler Nyheter från förstasidan

Gorosch: ”Bli mer som ett swat-team”

Berättar för FV hur Catella ska återvända till fornstora höjder.

Final: Fem kan vinna Årets lokalkonsult 2023

Fem nominerade. Läs även om vinnarna sedan starten.

Kommun köper av SBB

FV summerar affärer för 1,4 miljarder kronor.

Läs utdrag ur boken ”Erik Paulsson – Superentreprenören”

FV publicerar utdrag som berättar om Erik Paulssons fantastiska resa. Läs även om ett flertal branschprofiler som berättar om sina möten med Paulsson.

Köper för miljard av Ica

Bolagets största transaktion hittills.

Bantar HK med 30 procent i centrala Stockholm

Letat lämpliga lokaler sedan början av 2023. Stannar inom fastigheten.

Juryns val: Gör bäst affärer – fem nominerade

Meriterad jury nominerar Årets transaktionskonsult. Läs även om vinnarna sedan starten.

Erik Skalin lämnar JLL

Jobbat med uthyrning i 20 år.

Gorosch till Catella

Blir ny vd för Corporate Finance Sverige.

Chocksänkning av räntan kan vänta under 2024

Enligt prissättningen på räntemarknaden väntas en chocksänkning av styrräntan 2024 och Europeiska centralbanken väntas ta täten.

Joachim Kuylenstierna lämnar vd-jobbet

Efter granskning: Inga oegentligheter i Fastator. ”För bolagets bästa avgår jag.”

Vann budkamp om hett hotell – premiärköp i Sverige

Rekordstort intresse för fastighet i centrala Stockholm.

Niam slår till med miljardköp i centrala Stockholm

Förvärvar kontorsfastighet. Chockbesked för säljaren.

Nrep anställer sex nya medarbetare

Rekryterat från bland andra Vasakronan, Heimstaden och Unibail Rodamco Westfield.

Tillbaka till förstasidan