Mipim summeras i 12 punkter

Mipim är över för denna gång. När FV summerar fastighetsmässan hamnar Stockholms monter i fokus, liksom det fina vädret och allt fokus på hållbarhet. Antalet registrerade svenskar  var nästan rekordfå, 289, bara några tiotals fler än de från Saudiarabien – som nästan köpt upp hela mässan.
FV summerar här Mipim i 12 punkter.

Annons

Det har varit långa dagar för många. Från tidigare frukostmöten har det sedan rullat på i full fart. Några öste till och med på rejält på Le Baoli in på småtimmarna – några detaljer därifrån återberättar vi dock inte…

1 Dopning:
Alla har nästan varit lite väl glada och optimistiska. Räntesänkningar lär visserligen stunda. Men det fina vädret har definitivt varit en humörshöjare. Tisdagen och onsdagen bjöd på klarblå himmel och 15–17 grader och torsdagen var nästan lika bra. Det i kombination med palmträd får de flesta nordbor att må bra.

2 Chocken:
Genialt eller helt koko? Stockholmsmontern blev den stora snackisen, kanske ihop med de överdådiga satsningarna från Saudiarabien. Smart idé, men kanske inte helt rätt genomförd är nog en snabb utvärdering om den svenska huvudstadens satsning.

3 Trenden:
Det förstärks hela tiden, fokuset på hållbarhet. Det verkar dessutom vara så härligt genuin från så många parter. Få pratade affärer under Mipim 2024, liksom ifjol. Återstår att se vad som händer när transaktionsmarknaden blir hetare.

4 Torkan:
Det hände nästan ingenting vid sidan av mässan och vanliga möten. Få investerare, städer, konsulter arrangerade event. Många håller i plånboken och besökare fick till stor del sysselsätta sig själva – om man inte hade vip-inbjudningar till de få event som ägde rum.

5 Saknaden:
Under tio år arrangerade Fastighetsvärlden Nordic Party, en av de största festerna under Mipim och oerhört populärt bland nordiska besökare – och eventet var för många en av anledningarna till att åka till Cannes. Det var en enkel mötesplats för att snabbt kunna träffa nästan alla. Vi hoppas kunna genomföra festen 2025 – men då måste fler svenskar vara på plats. Ett moment 22 – kanske något för Mipim-arrangören att klura på?

6 Dominansen:
Sportswashing kallas jätteinvesteringarna i fotboll, formel 1, tennis och golf. Under Mipim blir den saudiska dominansen allt större för varje år, med projekt som kan se omöjliga ut att genomföra men där full byggnation redan pågår för flera av projekten. Saudierna har tagit över de lägen på Mipim där ryssarna fanns för 10–15 år sedan.

7 Närvaron:
289 svenskar var, när Mipim avslutades, registrerade. Det är färre än fjolåret. Mipim-generalen sa till FV förra året att målet var att på sikt åter få 1.000 registrerade svenskar till mässan. Det var så många som var på Mipim när intresset var som störst och även ett flertal städer åkte med stora delegationer – vilket uppskattades av investerarna. När det gäller grannlandet Norge var endast 50 registrerade.

8 Toppnamnen:
Hela elva av de 50 Mäktigaste fanns registrerade för årets Mipim. Det är fler än på många år. FV vet dock inte om alla var på plats, då vi inte sett alla elva. Det är dock långt färre än i början och mitten av 10-talet då 35–40 av de som fanns med på M50-listan var på plats, kanske inte alltid anmälda för själva mässan dock.

9 Förbjudna bilden:
Den här bilden vill arrangören inte visa upp. Mycket stora utställningsytor har ekat tomma sedan några år. Mipim har blivit allt mindre mässa där projekt och produkter visas upp och alltmer mötesplats där folk minglar och knyter affärskontakter. För många besökare har det alltid varit på det sättet.

10 Byggstök:
Är Trafikverket inblandat? Eller varför tar det sådan tid? Byggstöket längs delar av Croisetten störde förra året. Även vid årets Mipim var det fullt av avstängningar, staket och provisoriska gångvägar. Långsamt på alla sätt.

11 Siffran: 22
Så många texter har Fastighetsvärldens redaktion producerat kring årets Mipim. Med innehåll spritt från hållbarhet till affärer, från Stureplan till Borneo. Tack för alla inspel från er andra på plats! Mipim-arrangören har inför årets event erbjudit ett antal svenska redaktioner  boende i fyra nätter och pick up vid flyget. FV har inte svarat på erbjudandet. Oberoende journalistik har varit vårt ledord sedan 1986.

12 Nästa år:
Mipim 2025 äger rum 11-13 mars. Till dess ska ytterligare en filmfestival avverkas i Cannes, 14–25 maj och Frankrike ska arrangera ett olympiskt spel i Paris, med några grenar som avgörs vid Medelhavet, i Nice och Marseille.

Fler Nyheter från förstasidan

Arena i svårt område åter på tapeten

Kan placeras på fastighet med flera stora projekt på gång.

Älvsjö, P.A.C.E, ny stadsdel.

Vill skapa ny stadsdel i Älvsjö – helt byggd i trä

Förslag: Kvartersstad i klassisk stil. 5.000 bostäder och 10.000 arbetsplatser.

Förvaltarens första stora nya sedan 80-talet

”Trots ett omvärldsläge som gör att många byggen står still tar vi ansvar och fortsätter att utveckla”.

Kritik mot landshövdingen

Anklagas för att vilja styra frågor inom byggnation och exploatering.

Topp lämnar Skanska

Slutar efter 18 år. FV berättar om nya jobbet. Danielsson: ”Jag önskar honom all lycka till i framtiden”.

Barings säljer snabbt till Kappahl för 600 miljoner

Säljer lyckat innehav – men vill egentligen köpa mer. Dubbelsmäll för annat fastighetsbolag.

Vectura förvärvar byggrätter om 50.000 kvm

Fortsätter att hålla ett rejält högt affärstempo.

Fastator tar nedskrivning på 69 miljoner

Läs om turerna och den aktuella fastigheten – i kanonläge på Södermalm.

Sparbössan köper grannhus på Östermalm

Omfattar 2.800 kvm kontor och fransk bistro med vinbar i gatuplan.

Så stora är bolagen på sociala medier

Balder, Castellum och Vasakronan är störst av fastighetsbolagen på sociala medier. Men är det viktigt att synas i sociala kanaler?

Rapport: Läge och moderna kontor lockar allt mer

Balans mellan utbud och efterfrågan i Stockholms CBD. Vakansgraden fortsätter stiga på de flesta delmarknader.

“Lyssna på marknaden och på oss fastighetsägare”

Branschen samlades på FV:s seminarium Fastighetsdagen Uppsala.

Byggnaden som vann Kasper Salin-priset

Träbygge fick åtråvärt arkitektpris.

Tillbaka till förstasidan