Vision av det nya flodområdet av arkitektbyrån Projekt Meganom.

Sanktionerna slår mot Rysslands megaprojekt

Annons
Sergej Chemrin.
Sergej Chemerin.
Visa faktaruta

Pengarna sinar efter oron i Ukraina. Under programpunkten ”Megaprojekt i Ryssland och runt om i världen” visade den ryska federationen i dag sitt ambitiösa stadsomvandlingsprojekt som har Moskvafloden som bas. Runt de båda flodbankerna som går genom Moskva finns i dag 22 miljoner kvm bebyggelse varav 4,8 miljoner kvm utgörs av bostäder och resten av lokaler, till större delen industri. Hur mycket som ska byggas är ännu inte helt klart men enligt Moskvas chefsarkitekt, Sergej Kuznetsov, kan ytterligare 70 miljoner kvm exploateras efter floden.

– Det här är ett enormt projekt som ska genomföras under tio till tjugo år. Vi vill återskapa kontakten med floden. I dag utgör områdena kring floden 10 procent av centrala Moskva men bara 2 procent av Moskvaborna har sitt hem där, säger Kuznetsov.

En internationell arkitekttävling utlystes och 45 förslag från 15 länder (inget ifrån Sverige) lämnades in. Ryska Projekt Meganom vann tävlingen.

Utländska investerare har inte saknats. Enligt Moskvas stadsfullmäktige så innebar 2013 ett nytt rekord då över 100 miljarder dollar i utländskt kapital investerades i Moskva, vara 10,4 miljarder i form av direktinvesteringar. Även om siffrorna för 2014 inte är klara ser man ändå effekterna av västvärldens ekonomiska sanktioner som infördes efter att kriget i Ukraina bröt ut.

– Oturligt nog har den rådande situationen i Ukraina påverkat de utländska aktörernas investeringsvilja, säger Sergej Chemerin, minister i Moskvas stadsfullmäktige och chef för extern ekonomi och internationella relationer.

– Under första kvartalet 2014 ökade investeringarna med 16 miljarder dollar men siffrorna har varit negativa både för kvartal två och tre, och vi är övertygade om att det ser likadant ut för kvartal fyra.

Men investeringarna har inte helt strypts försäkrar han, de kommer bara från ett annat håll.

– Tidigare kom en stor del av investerarna från väst men nu kommer de i allt högra grad från Asien och främst Kina. Det finns ett oerhört stort behov från kinesisk sida att investera i projekt i Ryssland, och då främst Moskva.

Både från politiskt håll och från näringslivet är man positiva inför framtiden. Sergej Chemerin:

– Moskva har genom sin historia upplevt många kriser och efter varje kris har fastighetsmarknaden fått en renässans och så blir det också den här gången.

Andrej Peregoudov, styrelseordförande för bolaget CJSC VTB Arena som genom en radikal ombyggnation av den gamla Dynamo-stadion i Moskva, säger:

– Förra året på Mipim illustrerade jag fastighetsmarknaden i Moskva med solsken, eftersom det var varmare i Moskva än i Frankrike då. Nu pratar folk om att ett slagregn dragit in och att det rent av blåst upp till storm. Så är det inte. Moskva är för stort för att rubbas av kriser som den här.

Vision av det nya flodområdet av arkitektbyrån Projekt Meganom.
Vision av det nya flodområdet av arkitektbyrån Projekt Meganom.
En del av hamnområdet som det kan komma att se ut i framtiden.
En del av hamnområdet som det kan komma att se ut i framtiden.

Fler Nyheter från förstasidan

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Tillbaka till förstasidan