Mipim: Klackarna i taket och stela montrar

Dags för Nordic Party ikväll. Det är idag, onsdag, dags för den andra av tre mässdagar i Cannes. Och idag skiner solen! Underbart – inte minst för alla nordbor som åkt till Rivieran för att få en försmak av våren. Av 2.000 svenskar som är i Cannes för tillfället – hur många hade åkt om mässan ägt rum i till exempel Birmingham? Kanske vet vi svaret genom att granska deltagarlistan från den andra stora fastighetsmässan i München dit endast drygt 100 svenskar har åkt i snitt de senaste åren och då nästan uteslutande rådgivare.

Kvicksilvret ska idag nå 15 grader. Igår var det runt 10 grader som varmast och solen visade sig endast några få minuter. Ett stort antal svenskar kom till Cannes strax efter lunchtid igår och ytterligare några kommer vid lunchtid idag. Onsdag eftermiddag brukar vara den tid som flest svenskar är på plats samtidigt. Flera mycket intressanta föreläsningar äger rum under hela dagen inne på Palais des Festivals och även utanför mässan (se FV:s Mipim-sajt för höjdpunkter). Flera bolag ordnar även utflykter för inbjudna kunder. En svensk favorit sedan fler år är Leimdörfers festligheter uppe i bergen dit deltagarna bussas. I slottsmiljö och långt borta från trängseln i Cannes erbjuds där en uppskattad mötesmiljö.

Första Mipim-dagen gick i champagnens tecken – troligen precis som samtliga dagar under alla tidigare 22 år som Mipim arrangerats… Speciellt under eftermiddagen gick det inte gå många meter i mässhallarna utan att det serverades bubbel. Jo, möjligtvis i brittiska montrar där det ofta bjöds på öl. Konjunkturen gör dock att det liksom i fjol går att se skillnad på humöret hos deltagare från olika länder. Även i år tycks svenskar och norrmän vara gladast.

En handfull konsultfirmor arrangerade i går sina årliga bjudningar, samma tid och samma plats som tidigare år. ”Den där båten vågar väl ingen gå ombord på. Det ser ju alla att den inte ser stabil ut”, sade en ledande person inom byggbranschen om Newsecs båt som lockat många mingelsugna under tidig kväll. Alltså samma typ av kommentarer som brukar komma. Men båten M/Y Lady Roxanne överlevde även årets tillställning och alla besökare gick nöjda därifrån. Tisdagskvällens största tillställning var den officiella öppningsceremonin på Carlton. Festligheterna ägde rum både inne på hotellet och på stranden och efter en trevande inledning blev det senare klackarna i taket i den stora selen med dansgolvet i mitten. Få svenskar brukar närvara vid denna tillställning och så var fallet även i år.

Vad får då årets utställningsmontrar för betyg? Ja, smaken är ju som bekant olika. Fastighetsvärlden tog under tisdagen hjälp av både några rutinerade och orutinerade Mipim-besökare för att, i en ytterst ytlig besiktning, få några kommentarer. Högst betyg får en av St Petersburgs montrar som utformats kungligt och som sticker ut. Högt betyg får överlag även hela Londons ”tält” – precis som vanligt.

De nordiska och baltiska länderna representeras av de stora städerna och håller alla till i den stora delen av mässlokalerna, alltså nere i källan, och städerna är grannar även här. Ingen av de nordiska städerna får särskilt högt betyg, utöver att montrarna är bra mötesplatser. ”Platt, tomt, inget som på avstånd lockar”, summerar FV:s jury omdömet för Stockholms monter. Mängder med besökare strömmar förbi i gångarna men det är för lite som sticker ut och som på någon sekund kan få besökare att stanna, konstaterar ”juryn”. I flera av montrarna syns knappt några av de projekt som de flesta vet att städerna kan erbjuda. Det nordiska städerna hamnar dock knappats i botten sett över hela startfältet, snarare någonstans i den breda mittfåran. Stockholm syns dock tydligt på andra sätt, till exempel på alla 19.000 deltagares namnbricka.

I kväll är det dags för den tredje upplagan av Nordic Party som arrangeras av Fastighetsvärlden. Festen äger liksom tidigare år rum på Le Grand Café och den är sedan några veckor helt fullbokad. Endast inbjudna kommer att kunna delta. Tyvärr har vi ingen möjlighet att ta emot fler deltagare än de drygt 500 som finns på årets gästlista. Fastighetsvärlden uppmanar de inbjudna att ta med ”entrépasset” för att undvika den stora köbildning som uppstod under en kortare tid vid fjolårets Nordic Party. Festen börjar klockan 21.00. Vem som vänder på skivorna i år? Självklart Clabbe, som dessutom i år har laddat några extra dagar i Cannes.

Ni som är på plats i Cannes? Tipsa gärna FV om era favoriter bland alla montrar så delar vi med oss av era tips här på sajten. ”Juryns” val under tisdagen bygger absolut inte på någon större undersökning och behöver kompletteras  – så mejla engstrom (a) fastighetsvarlden.se

Fastighetsvärlden Idag    2012-03-07

Stockholm1
Stockholms stora monter är i första hand en stor bar och där sponsorernas loggor visas tydligt.
Två stora liggande touch-skärmar visar på ett utmärkt sätt några större projekt i Stockholm. Men då krävs det att fler än svenskarna hittar skärmarna.
Två stora liggande touch-skärmar visar på ett utmärkt sätt några större projekt i Stockholm – alltså för den som står precis där. Skärmarna är undanskymda och syns knappt.
Alla bilder från de nordiska montrarna togs runt klockan ett under onsdagen. Här full fart i Öresundsmontern.
Göteborgs monter stod för tillfället tom. Orten hade evenemang på annat ställe vid tidpunkten. Kommande år bör kanske Centrala Älvstranden säljas in ännu hårdare. Se hur Hamburg utvecklat sin monter. Kanske ett bra ställe att hitta idéer?
Även Göteborg har en bar.
Oslo visa upp en handfull projekt i sin monter.
Den finska huvudstaden visar nu två stora centrala tidigare hamnområden ska byggas om till bostads- och kontorsområden.
Riga visade på projekt på båda sidor floden – och bjöd på Black Balsam... (fanns även i en light-variant...)
Den monter som oftast imponerar mest på de flesta är Londons. Bilden säger allt.
Barcelona försökte locka besökare genom att lotta ut en signerat tröja av världens bästa fotbollsspelare Lionel Messi. Kanske något för en Zkånsk ztad att zatsa på?
Baku. Azerbajdzjans huvudstad storsatsar på Mipim.

Fler Nyheter från förstasidan

Svenska bröder säljer för 400 mkr i Hamburg

38 procent över värderingen från årsskiftet. Köpt i en portföljaffär 2017. Läs om hur beståndet ser ut idag.

Uppgift: Björkegren mördades och dumpades i Nynäshamn

Investerade tungt i fastigheter och hade en förmögenhet på 2,5 miljarder kronor.

Ånäs om att kunderna hittat åter – och om en ny satsning

Atrium Ljungbergs vd om ett händelserikt första halvår.

10 experter om hoten och möjligheterna med Amazon

FV summerar vad ett antal experter tror.

Han blir ny chef för Stordalens fastighetsbolag

Blir ansvarig för ett bestånd som är värt cirka 22 miljarder kronor.

Affär för 2 miljarder inom tullarna

40.000 kvm lokaler ingår i den stora transaktionen.

Bekräftat: Amazon har påbörjat lansering

Ett officiellt pressmeddelande har kommit från den amerikanska jätten. Har 40 procent av marknaden i Tyskland.

Fond köper för 260 miljoner

Förvärvar nyproducerad fastighet.

Castellum: ”Inga behov av generella nedskrivningar”

Vd Henrik Saxborn kommenterar första halvåret.

Hyrorna hos Akelius upp med 6,3 procent

Läs om hur beståndet förändrats och den nye vd:n kommentar.

UC: Blygsam minskning av konkurser i juli

”Hemestern” tycks inte påverka konkurser inom hotell- och restaurangbranschen.

Åtal för insideraffärer i Victoria Park

Kända företagsledare åtalas för insiderbrott i samband med Vonovias bud på Victoria Park.

Offentliga Hus renodlar inför börsnotering

Svevia-paketet och studentbostäderna berörs av affären.

HUI: Amazon till Sverige i höst

Uppger att uppgiften är bekräftad.

Tillbaka till förstasidan