Mipim: Klackarna i taket och stela montrar

Dags för Nordic Party ikväll. Det är idag, onsdag, dags för den andra av tre mässdagar i Cannes. Och idag skiner solen! Underbart – inte minst för alla nordbor som åkt till Rivieran för att få en försmak av våren. Av 2.000 svenskar som är i Cannes för tillfället – hur många hade åkt om mässan ägt rum i till exempel Birmingham? Kanske vet vi svaret genom att granska deltagarlistan från den andra stora fastighetsmässan i München dit endast drygt 100 svenskar har åkt i snitt de senaste åren och då nästan uteslutande rådgivare.

Kvicksilvret ska idag nå 15 grader. Igår var det runt 10 grader som varmast och solen visade sig endast några få minuter. Ett stort antal svenskar kom till Cannes strax efter lunchtid igår och ytterligare några kommer vid lunchtid idag. Onsdag eftermiddag brukar vara den tid som flest svenskar är på plats samtidigt. Flera mycket intressanta föreläsningar äger rum under hela dagen inne på Palais des Festivals och även utanför mässan (se FV:s Mipim-sajt för höjdpunkter). Flera bolag ordnar även utflykter för inbjudna kunder. En svensk favorit sedan fler år är Leimdörfers festligheter uppe i bergen dit deltagarna bussas. I slottsmiljö och långt borta från trängseln i Cannes erbjuds där en uppskattad mötesmiljö.

Första Mipim-dagen gick i champagnens tecken – troligen precis som samtliga dagar under alla tidigare 22 år som Mipim arrangerats… Speciellt under eftermiddagen gick det inte gå många meter i mässhallarna utan att det serverades bubbel. Jo, möjligtvis i brittiska montrar där det ofta bjöds på öl. Konjunkturen gör dock att det liksom i fjol går att se skillnad på humöret hos deltagare från olika länder. Även i år tycks svenskar och norrmän vara gladast.

En handfull konsultfirmor arrangerade i går sina årliga bjudningar, samma tid och samma plats som tidigare år. ”Den där båten vågar väl ingen gå ombord på. Det ser ju alla att den inte ser stabil ut”, sade en ledande person inom byggbranschen om Newsecs båt som lockat många mingelsugna under tidig kväll. Alltså samma typ av kommentarer som brukar komma. Men båten M/Y Lady Roxanne överlevde även årets tillställning och alla besökare gick nöjda därifrån. Tisdagskvällens största tillställning var den officiella öppningsceremonin på Carlton. Festligheterna ägde rum både inne på hotellet och på stranden och efter en trevande inledning blev det senare klackarna i taket i den stora selen med dansgolvet i mitten. Få svenskar brukar närvara vid denna tillställning och så var fallet även i år.

Vad får då årets utställningsmontrar för betyg? Ja, smaken är ju som bekant olika. Fastighetsvärlden tog under tisdagen hjälp av både några rutinerade och orutinerade Mipim-besökare för att, i en ytterst ytlig besiktning, få några kommentarer. Högst betyg får en av St Petersburgs montrar som utformats kungligt och som sticker ut. Högt betyg får överlag även hela Londons ”tält” – precis som vanligt.

De nordiska och baltiska länderna representeras av de stora städerna och håller alla till i den stora delen av mässlokalerna, alltså nere i källan, och städerna är grannar även här. Ingen av de nordiska städerna får särskilt högt betyg, utöver att montrarna är bra mötesplatser. ”Platt, tomt, inget som på avstånd lockar”, summerar FV:s jury omdömet för Stockholms monter. Mängder med besökare strömmar förbi i gångarna men det är för lite som sticker ut och som på någon sekund kan få besökare att stanna, konstaterar ”juryn”. I flera av montrarna syns knappt några av de projekt som de flesta vet att städerna kan erbjuda. Det nordiska städerna hamnar dock knappats i botten sett över hela startfältet, snarare någonstans i den breda mittfåran. Stockholm syns dock tydligt på andra sätt, till exempel på alla 19.000 deltagares namnbricka.

I kväll är det dags för den tredje upplagan av Nordic Party som arrangeras av Fastighetsvärlden. Festen äger liksom tidigare år rum på Le Grand Café och den är sedan några veckor helt fullbokad. Endast inbjudna kommer att kunna delta. Tyvärr har vi ingen möjlighet att ta emot fler deltagare än de drygt 500 som finns på årets gästlista. Fastighetsvärlden uppmanar de inbjudna att ta med ”entrépasset” för att undvika den stora köbildning som uppstod under en kortare tid vid fjolårets Nordic Party. Festen börjar klockan 21.00. Vem som vänder på skivorna i år? Självklart Clabbe, som dessutom i år har laddat några extra dagar i Cannes.

Ni som är på plats i Cannes? Tipsa gärna FV om era favoriter bland alla montrar så delar vi med oss av era tips här på sajten. ”Juryns” val under tisdagen bygger absolut inte på någon större undersökning och behöver kompletteras  – så mejla engstrom (a) fastighetsvarlden.se

Fastighetsvärlden Idag    2012-03-07

Stockholm1
Stockholms stora monter är i första hand en stor bar och där sponsorernas loggor visas tydligt.
Två stora liggande touch-skärmar visar på ett utmärkt sätt några större projekt i Stockholm. Men då krävs det att fler än svenskarna hittar skärmarna.
Två stora liggande touch-skärmar visar på ett utmärkt sätt några större projekt i Stockholm – alltså för den som står precis där. Skärmarna är undanskymda och syns knappt.
Alla bilder från de nordiska montrarna togs runt klockan ett under onsdagen. Här full fart i Öresundsmontern.
Göteborgs monter stod för tillfället tom. Orten hade evenemang på annat ställe vid tidpunkten. Kommande år bör kanske Centrala Älvstranden säljas in ännu hårdare. Se hur Hamburg utvecklat sin monter. Kanske ett bra ställe att hitta idéer?
Även Göteborg har en bar.
Oslo visa upp en handfull projekt i sin monter.
Den finska huvudstaden visar nu två stora centrala tidigare hamnområden ska byggas om till bostads- och kontorsområden.
Riga visade på projekt på båda sidor floden – och bjöd på Black Balsam... (fanns även i en light-variant...)
Den monter som oftast imponerar mest på de flesta är Londons. Bilden säger allt.
Barcelona försökte locka besökare genom att lotta ut en signerat tröja av världens bästa fotbollsspelare Lionel Messi. Kanske något för en Zkånsk ztad att zatsa på?
Baku. Azerbajdzjans huvudstad storsatsar på Mipim.

Fler Nyheter från förstasidan

Lennerhov och nya MoS på heldag om fysisk handel

Nya trender och koncept kan få fart på traditionell handel. Vassa handelsaktörer och tunga fastighetsinvesterare bland årets talare på Köpcentrum & Butiker.

Säljer kontorshus längs E4:an

Norr om Stockholm. Egenanvändare beslutat sig för att sälja efter att signerat flytt till nya lokaler.

Datum för ny rekordauktion – läs om prisnivåerna

Processen har kantats av interna stridigheter inför auktionen. Auktionen är en av de största av sitt slag i Sverige i modern tid. Läs om priserna som krävs för att få köpa.

Niam förvärvar nybyggt i Köpenhamn för över 3 miljarder

Prisbelönt hotell ingår i affären.

Topp-vd lämnar snabbväxare

Lämnar efter tio år. Bolaget äger fastigheter för 12 miljarder kronor. Berättar om framtiden för FV – och om toppjobbet som han nobbar.

Bildextra: JM:s nya häftiga plan för Marievik

”Det häftigaste JM gjort”. Höghus flyttade och något lägre.

JD Sports öppnar i city – letar även i Göteborg och Malmö

Brittiska sportmodekedjan JD Sports är på stark frammarsch i Sverige. Vill utmana de nordiska aktörerna.

Ny vd på Datscha

Philipson som lämnar posten: ”Vd-jobbet på Datscha har varit det roligaste jobb jag har haft”.

”Soffan på taket”-huset sålt

Nordiska Galleriet förvärvar fastighet.

Lämnar Malmö FF för city

Swedbank stadions fastighetschef tar över efter Christian Dahlman.

AL stoppar livsmedelscentrum i södra Stockholm

Planen på att flytta företag från Slakthusområdet skrotas.

Fastpartners nya plan för 50.000 kvm ska lyfta Akalla

Så blir området efter Microsoft. Gjorde stort paketförvärv 2015.

Oscar återkallar aktieerbjudande

”Vi gör så här för att få lite ordning och reda”

Ny vd på Svenska Bostäder

Lämnar en av landets största fastighetsägare.

Tillbaka till förstasidan