”Har gjort allt i sin makt för att prata ner fastigheterna”

Allt är redo, nästan i alla fall, inför den stundande rekordauktionen i Malmö. In i det sista är det dock fortsatta konflikter mellan ägarna.

Auktion på High Court i Malmö äger rum den 26, 27 och 28 november 2019.

Fastighetsvärlden har tidigare berättat om den unika auktionen och om vilka fastigheter som ska säljas, läs mer här och här.

Prospekt för samtliga åtta fastigheter och fullständiga auktionsvillkor finns att tillgå hos Catella i Malmö. Datarummet kommer enligt plan att öppnas under innevarande veckan (v. 43).  Auktionsvillkoren liksom försäljningsvillkor är bestämda av den gode mannen vilket är en följd av lagen om samäganderätt.

Enligt auktionsvillkoren får aktörer gå ihop, max tre aktörer (företag, privatpersoner eller en kombination därav) och lägga bud och förvärva ett eller flera objekt tillsammans.

Som tidigare meddelats har auktionen kantats av interna stridigheter mellan ägarskaran. Dessvärre har ägarna inte kunnat försonas inför auktionen.

Vd på Galerie Börjeson Aktiebolag, Karl-Henrik Johansson Munk kommenterar:

”Vi hade någonstans hoppats att konflikterna mellan ägarna skulle lugna ner sig ju närmare auktionen vi kom men motsatsen har istället visat sig vara fallet. Vi har under de senaste veckorna sett nya lågvattenmärken passeras i princip dagligen.”

Han fortsätter:

”Vi fick bekräftat i slutet av förra veckan att det som vi länge misstänkt stämmer nämligen att Nils Börjeson Munk och Ulla Börjeson Munk kommer att gå ihop och buda tillsammans på fastigheterna och att de därmed vill ha ett så lågt pris som möjligt. Det förklarar deras agerande under hela processen. Det förklarar varför de i tingsrättsprocessen under 2018 som en reaktion på våra värderingar tog fram alternativa lägre värderingar (554 miljoner kronor jämfört med 605 miljoner kronor för beståndet) och gav in till tingsrätten trots att vi använde den mest välrenommerade aktören (Bryggan). De upprepade detta under 2019 då fastigheterna av Bryggan värderades till 651 miljoner kronor och av Nils Börjeson Munks och Ulla Börjeson Munks anlitade aktör (Värderingsinstitutet) till 576 miljoner kronor. Det förklarar även varför (främst) Nils Börjeson Munk gjort allt i sin makt för att ”prata ner fastigheterna” till exempel i samband med att tekniska besiktningar tagits fram.”

Karl-Henrik Johansson Munk avslutar:

”Det absolut största lågvattenmärket passerades häromdagen när Nils Börjeson Munk och Ulla Börjeson Munk förklarade att de vägrar lämna garanti på att de äger sina andelar, vilket är tämligen absurt eftersom enbart en äkta ägare har rätt att ansöka om försäljning på offentlig auktion och alla tre huvudägare har gjort sådan ansökan. Men de får själva stå för sitt agerande. Vi bevakar händelseutvecklingen noga och Galerie Börjeson kan också komma att lägga bud.”

Fastighetsvärlden har sökt Nils Börjeson Munks och Ulla Börjeson Munk.

Fastigheten Prästgården 5.
Fastigheten Husaren 7.
Fastigheten Hedvig 1 i Malmö.
Fastigheten Almedal 10 i Malmö.

Missa inte! Bostadsdagen Öresund: Ny vår för bostäder

Torsdag den 4 juni, Malmö Börshus, Malmö.
Klicka här för mer info!

Fler Nyheter från förstasidan

Klövern satsar på nytt kongress- och kulturhus

Frågan om den aktuella satsningen har varit aktuell under många år. 25.000 kvm lokaler utreds.

Fabege flyttar sitt HK

Ger även utrymme för bolagets WAW-koncept.

Storaffär i heta staden

”Redan nu har vi planer för cirka 10.000 bostäder”.

Nu inleds tävlingen för Gasklockan

Hoppas på ett nytt landmärke.

Halverade plötsligt värdet

Nu är hela finansieringen för bolaget åter i gungning.

Björn Borg i pressat läge

Tufft läge efter kraftiga hyresuppgångar.

Top of the market – för 150 miljoner

Fastighet i Lärkstan bjuds ut till försäljning.

Exklusiv intervju: ”Jag har alltid vetat att jag är oskyldig”

Fastighetsvärlden publicerar första intervjun med Ilija Batljan. Tron på rättsstaten. ”Funnits underton till kampanj”. Hyllar kollegorna och familjen.

Utredningen mot Ilija Batljan läggs ner

Läs om åklagarens beslut kring SBB:s vd.

”Alla segment kommer att påverkas av pandemin”

Svefa ger ut specialrapport, tror på påtaglig differentiering.

6.000 handelsföretag kan slås ut innan stödet når fram

Oro för att hjälpen inte når fram i tid.

Han blir ny vd vid Akelius

Redan klart med Pål Ahlséns efterträdare. Fick frågan via Facetime – var över på åtta minuter.

Birgersson i täten för nytt investmentbolag

FV avslöjar. Tung trio gör satsning tillsammans med ledande aktör.

Bildextra: Så vill nya Point ändra stadscentrum

”Vi kommer att vända utvecklingen”, säger Joachim Kuylenstierna. Bolaget presenterar ett koncept för utarmade stadskärnor.

Tillbaka till förstasidan