Patrik Attemark, koncernchef Newsec.

Togs ESG på allvar under Mipim?

Inför årets Mipim såg Patrik Attemark, koncernchef för Newsec, fram emot att få diskutera ESG-temat med branschen. En viktig del i Newsecs strategi för ett hållbarare samhälle. Men hur gick det då?

Newsec arbetar, och har arbetat i många år, för att ta verksamheten in i framtiden.

– Det är ett starkt momentum i fastighetsbranschen kring en transformation och det är det vi rustar bolaget för. Utifrån miljöavtrycket som fastighetsbranschen gör är det oerhört spännande att få vara med och förändra något på riktigt. Fastighetsrelaterat står för en stor del av klimatutsläppet och det krävs en transformation, en omställning och utveckling som behöver ske med ett långsiktigt fokus, säger Patrik Attemark.

För Newsecs del är arbetet med energiförbrukning inget nytt – bolaget arbetar sedan 15 år tillbaka med energirådgivning, men det som är nytt nu är att världen befinner sig i en klimatkris vilket kräver åtgärder. EU-taxonomin ställer regulatoriska krav på vad en hållbar fastighet är och för att kunna få en grön investering måste den uppfyllas.

– Det som utgör ett tydligt skifte och det jag ser som vår bransch stora möjlighet i det här är ju att hållbarhet också är lönsamt. Och det är då det händer. Som fastighetsägare i dag har det aldrig funnits större incitament att investera i befintliga fastigheter. Dels handlar det om att en hållbar fastighet har ett högre värde och är fastigheten hållbar har den per definition en lägre energiförbrukning.

Med en lägre energiförbrukning kommer förbättrat driftnetto, nöjdare hyresgäster och med det lägre vakansgrader och en bättre finansiering.

– Vi kan se att i spåren av krisen, kriget i Ukraina, höjt ränteläge och ökade energikostnader så accelererar behovet av en omställning för hela fastighetsbranschen. Inte minst för att sänka exempelvis energikostnader, men även för att säkra framtida finansiering av fastigheter. Det innebär att fastighetsägare nu tar steg som de inte tagit tidigare. Fastigheter står för två femtedelar av de globala koldioxidutsläppen. Vi brukar säga att en förbättring av befintliga fastigheter är avgörande för att minska miljöbelastningen eftersom cirka 80 procent av byggnaderna vi brukar år 2050 redan är byggda.

Hur gick samtalen under Mipim – låg fokus på den här transformationen?

– Temat för året var ESG och Newsec arbetar kontinuerligt med att utveckla vår egen strategi, ett arbete som accelererat mitt första år som koncernchef. Jag tycker ju naturligtvis det är spännande att en bransch, som står för så stor del av ”klimatavtrycket”, börjar nå brytpunkten för när grönt är lika med lönsamt och därmed accelererar omställningen och framförallt motivationen. De finansiella incitamenten finns där och kommer vara avgörande för att fortsatt skapa lönsamhet i sin affär och fastighetsbestånd. På Mipim var detta mycket närvarande i samtliga diskussioner jag deltog i, både i det officiella programmet, men även i informella sammanhang. Jag ser fram emot att fortsätta samtalet kring detta mycket angelägna ämne.

Fler Nyheter från förstasidan

Uppgift: Här öppnar Apple nummer fyra i Sverige

Efter fiaskot vid Kungsträdgården kan det bli en andra butik i 08-området.

CBRE IM utvecklar logistik om 46.000 kvm

Förvärvar mark utanför Helsingborg och bygger logistik på spekulation.

Coor hyr 4.500 kvm av Fabege vid Haga Norra

Fabeges projekt uthyrt till två tredjedelar.

Kontor i ett klot

CA Fastigheter projekterar för hotell och kontor i två gamla gasklockor.

Perfekt storm stoppar bostadsbyggen

Tvärnit på alla sätt. Men det finns sätt att få igång bostadsmarknaden. En expert på Tango ser fler möjlig­heter, men ...

Älvstrandens vd sparkad

Får gå efter extrainkallat styrelsemöte där kritisk rapport var underlag.

Slår till med köp på hela 5 mdr

Oväntad säljare till eftertraktade fastigheter.

Nystart för Obos landmärke – fyra team tävlar

Läs om de nya planerna för höghuset och vilka som fått i uppdrag att rita. Flera världsberömda arkitektfirmor anlitade.

Catella förvärvar majoritet i franska Aquila

Med förvärvet utökar bolaget sin verksamhet inom asset management och fondförvaltning.

Topplista

Största affärerna 2023

De största transaktionerna på fastighetsmarknaden rangordnas.

Bildextra: Gasklocka 2 blir till Gasometer

Stockholms stads och Pophouse nya kulturmötesplats har döpts.

Så blir utsiktsvåningen – ”Blir en kassako”

Ola Sernekes kalkyl för 100 miljoner kronor per år.  230 meter upp. Nya innovationen. Jämför med Burj Khalifa.

Lista: Priserna för att åka upp i världens högsta

Fastighetsvärlden listar 25 världskända skyskrapors utsiktsplatser.

Tillbaka till förstasidan