Patrik Attemark, koncernchef Newsec.

Togs ESG på allvar under Mipim?

Inför årets Mipim såg Patrik Attemark, koncernchef för Newsec, fram emot att få diskutera ESG-temat med branschen. En viktig del i Newsecs strategi för ett hållbarare samhälle. Men hur gick det då?

Annons

Newsec arbetar, och har arbetat i många år, för att ta verksamheten in i framtiden.

– Det är ett starkt momentum i fastighetsbranschen kring en transformation och det är det vi rustar bolaget för. Utifrån miljöavtrycket som fastighetsbranschen gör är det oerhört spännande att få vara med och förändra något på riktigt. Fastighetsrelaterat står för en stor del av klimatutsläppet och det krävs en transformation, en omställning och utveckling som behöver ske med ett långsiktigt fokus, säger Patrik Attemark.

För Newsecs del är arbetet med energiförbrukning inget nytt – bolaget arbetar sedan 15 år tillbaka med energirådgivning, men det som är nytt nu är att världen befinner sig i en klimatkris vilket kräver åtgärder. EU-taxonomin ställer regulatoriska krav på vad en hållbar fastighet är och för att kunna få en grön investering måste den uppfyllas.

– Det som utgör ett tydligt skifte och det jag ser som vår bransch stora möjlighet i det här är ju att hållbarhet också är lönsamt. Och det är då det händer. Som fastighetsägare i dag har det aldrig funnits större incitament att investera i befintliga fastigheter. Dels handlar det om att en hållbar fastighet har ett högre värde och är fastigheten hållbar har den per definition en lägre energiförbrukning.

Med en lägre energiförbrukning kommer förbättrat driftnetto, nöjdare hyresgäster och med det lägre vakansgrader och en bättre finansiering.

– Vi kan se att i spåren av krisen, kriget i Ukraina, höjt ränteläge och ökade energikostnader så accelererar behovet av en omställning för hela fastighetsbranschen. Inte minst för att sänka exempelvis energikostnader, men även för att säkra framtida finansiering av fastigheter. Det innebär att fastighetsägare nu tar steg som de inte tagit tidigare. Fastigheter står för två femtedelar av de globala koldioxidutsläppen. Vi brukar säga att en förbättring av befintliga fastigheter är avgörande för att minska miljöbelastningen eftersom cirka 80 procent av byggnaderna vi brukar år 2050 redan är byggda.

Hur gick samtalen under Mipim – låg fokus på den här transformationen?

– Temat för året var ESG och Newsec arbetar kontinuerligt med att utveckla vår egen strategi, ett arbete som accelererat mitt första år som koncernchef. Jag tycker ju naturligtvis det är spännande att en bransch, som står för så stor del av ”klimatavtrycket”, börjar nå brytpunkten för när grönt är lika med lönsamt och därmed accelererar omställningen och framförallt motivationen. De finansiella incitamenten finns där och kommer vara avgörande för att fortsatt skapa lönsamhet i sin affär och fastighetsbestånd. På Mipim var detta mycket närvarande i samtliga diskussioner jag deltog i, både i det officiella programmet, men även i informella sammanhang. Jag ser fram emot att fortsätta samtalet kring detta mycket angelägna ämne.

Fler Nyheter från förstasidan

Bildextra: Så blir Jernhusens nya ”återbruks-HK”

Det händer mer än någonsin inom bolaget. Nu flyttar man även sitt huvudkontor – och gör en storsatsning på hållbarhet. FV har besökt de nya lokalerna.

Konkursat bolag återuppstår

”Vi är oerhört entusiastiska över möjligheterna som detta medför”.

Metropole, The Node, Ellipsen, Sergel

Avicii-kapital in i satsning på coworking

Berättar för FV om satsningen och att bolaget i gengäld ska sätta fart på kultursatsning i hjärtat av Stockholm.

Fick sparken som vd – går till skandalomsusat bolag

Flera höga tjänstemän har lämnat bolaget på kort tid.

Inleder ny stor satsning – värvar två från konkurrent

Stort konsultbolag gör inbrytning inom nytt segment. FV berättar om framtidsplanerna.

LKF Lund 1000 bostäder

Vill bygga 1.000 bostäder i Lund

Stort stadsutvecklingsprojekt i norra Lund. Samarbete med flera aktörer.

Norra Sundskajen, Malmö

Bilder: Så kan Ön byggas ut med 250 bostäder

Riksbyggen vill tillsammans med Sundprojekt bygga 250 bostäder i elva nya bostadshus  på Ön.

Stänger hos Hufvudstaden bredvid NK

Två stora butikslokaler snart tomställda mitt i Stockholm.

Sagax räddar kvar större hyresgäst

Förlänger och totalrenoverar. Varit hyresgäst i snart 20 år.

Gjorde klassiker med namnbyte före konkurs

Känd bostadsutvecklare fann villig ”köpare” – bolaget i konkurs några få månader senare.

Projekt

Så blir AL:s nya Mälarterrassen

Atrium Ljungbergs projekt mitt i Slussen ska knyta ihop Söder. Den 6 juni invigs omgivningen.

Här byggstartas 400 – med toppolitiker

Wallenstam lockade Magdalena Andersson till invigning.

Klart: Dom i hovrätten mot fd Baldertoppar – ändrar

Alla elva överklagade tingsrättens dom. Nu har en lätt oenig Svea hovrätt meddelat sin dom. 1.453 dagar efter att toppduon anhölls.

Tillbaka till förstasidan