Så här ska Egyptens nya huvudstad se ut.

Två megastäder förlorar rollen som huvudstäder

Två av världens största städer håller på att förlora sin status som huvudstad. På Mipim presenterar Egypten storslaget och Indonesien mer diskret hur deras nya huvudstäder växer fram.

Annons

Några av världens nya huvudstäder:

Myanmar: Naypyidaw ersatte Rangoon 2005

Tanzania: Dodoma ersatte Dar es Salaam 1996

Nigeria: Abuja ersatte Lagos 1991

Kazakhstan: Astana ersatte Almaty 1991

Elfenbenskusten: Yamoussoukro ersatte Abidjan 1983

Brasilien: Brasilia ersatte Rio de Janeiro 1960

Pakistan: Islamabad ersatte Karachi 1960

 

 

Visa faktaruta

Att större länder byter huvudstad händer i bland, se faktarutan bredvid där sju länder har fått ny huvudstad sedan 1960.

Nu är det på gång i Egypten och Indonesien där två av världens största städer, Jakarta och Kairo, är på väg att tappa sin status som huvudstad.

Egypten storsatsar på Mipim och visar där upp hur långt man har kommit med sin nya huvudstad som där namnet New Administrative Capital (NAC). Något mer normalt namn har den inte fått sedan planeringen inleddes för tio år sedan. Det går dock rykten om namn som Masr, Al Salam och Kemet.

Under Mipim har Egypten en stor monter nedanför trappan upp till det stora auditoriet. En stor konkav ledskärm visar hur en ny jättestad håller på att växa fram – där det inte ska bli trafikkaos som i Kairo.

Den nya huvudstaden ligger endast 50 km öster om Kairo, precis utanför 20-miljonerstadens andra ringväg, och nästan halvvägs till Suez.

Markområdet, som tidigare var öken, ägs till stora delar av Administrative Capital for Urban Development (ACUD), som till 51 procent ägs av militären och 49 procent av bostadsministeriet. Man har även flera nationella och internationella investera på plats.

Så här ser det ut i den nya staden nu.

Det är ett område om 960 kvadratkilometer som utvecklas. Staden beräknas få 8–10 miljoner invånare när den är färdigutvecklad.

Flera ministeriet flyttade till den nya staden under sommaren 2023. Under första kvartalet 2024 väntas flera av de stora bankernas huvudkontor flytta hit. Upp till 100.000 bostäder står klara.

Här är kontorsområdet i den nya huvudstaden.

– Snabbtåg håller på att testköras den upphöjda järnvägen mellan den nya staden och Kairo. Den kommer snart tas i drift, säger en ansvarig vid Mipim-montern till Fastighetsvärlden.

Allt är stort i den nya staden. Det byggs en sportarena med plats för 93.000 personer, ett höghus om 78 våningar, stora parker. Här finns ett stort operahus, en stora moské och en stor katedral.

– Det blir även plats för fem toppuniversitet.

Enligt Reuters har ACUD hittills spenderat drygt 300 miljarder kronor i investeringar i den nya staden. ACUD planerar för en börsintroduktion under 2024.

Så här är visionen för Indonesiens nya huvudstad.

I Indonesien har man man inte hunnit lika långt med flytten av sin huvudstad, från Jakarta på ön Java till Nusantara som ligger i provinsen Kalimantan Timur, som är den östra delen av Borneo.

Målet har varit att skapa en ny huvudstaden som ligger centralt beläget i öriket och även att komma bort från trafikkaoset i Jakarta. Dessutom håller 25-miljonersstaden på att sjunka. En annan fördel med Nusantara är att staden ligger utanför jordbävningszonen.

På Mipim tar Indonesien en betydligt mer blygsam position än Egypten. Det finns en smal monter längs en korridor – som troligen få mässbesökare ser. Där marknadsförs även några andra projekt i Indonesien. Indonesiens flytt av huvudstaden äger rum om några månader.

– Det sker den 17 augusti när staden invigs. Det är även Indonesiens självständighetsdag, säger Rusmin Lawin, vice president for foreign affairs, till Fastighetsvärlden.

Nusantara är namnet på den nya huvudstaden. Byggnationen går snabbt men ändå mycket långsammare än i Kairo. De ekonomiska kalkylerna har delvis spruckit spruckit, enligt internationell media. Det är få internationella investerare som gått in i huvudstadsprojektet, vid sidan av några kinesiska. Det uppges finnas intresse från Malaysia, Japan och Singapore.

– Det finns intresse även från flera länder i Europa. Det kommer att bli en väldigt fin stad med de allra högsta kraven på hållbarhet, säger Rusmin Lawin.

Rusmin Lawin.

Svårigheten med finansiering är i fokus, efter att japanska SoftBank hoppat av för drygt ett år sedan.

Sedan 2022 finns 10.000-tals byggarbetare på plats.

Mycket händer i Nusantara. Bland annat byggs ett nytt presidentpalats – som är dubbelt så stort som det som finns i Jakarta. Enligt planen ska även flygplatsen utökas liksom kapaciteten i hamnen.

Hållbarhetsmålen för staden är höga. Enligt regeringens plan ska 1,9 miljoner människor bo i staden 2045.

Den nya staden Nusantara invigs snart – och blir huvudstad.
Egyptens stora monter.
Egypten visade upp sin nya huvudstad på en stor skärm under Mipim.

Fler Nyheter från förstasidan

Säljer för kvarts miljard i kanonaffär – 26% upp

Affär i Stockholm. ”Vi vill inte sälja, men det finns gränser för hur mycket huskramare man kan vara”, säger Sven-Olof Johansson till FV.

Öppnar flaggskepp i city

Öppnar första i Sverige.

Växande coworking redo att bredda verksamheten

”Som en schweizisk armékniv under utveckling.”

Lista: Tio största coworkingaktörerna

Fastighetsvärlden listar de tio största coworkingaktörerna i Sverige utifrån antal kvadratmeter.

SOJ: ”En snabb sänkning är nödvändig”

Anser att Riksbanken och ECB inte kan låta Fed vara styrande.

Affärsanalys

Bostäder på attraktiva nivåer i innerstan

En bostadsaffär på Södermalm i Stockholms innerstad analyseras av Adam Tyrcha på Newsec.

”Hyresnivån är inte nyckeln i förhandlingarna”

Gattberg: ”Hyresnivåer är inte nyckelfaktorn i förhandlingar. Allt handlar om EU:s taxonomiförordning”.

Castellum säljer bilhallar i Stockholm för 347 mkr

Tre byggnader med Porsche och Audi.

Spring för Livet – två veckor kvar

Pekar mot nytt rekord – igen. Separerade starttider nytt för i år.

Köper från Alma – Nyfosa tappar

Stor hyresgäst bantar förhyrningen mer än 40 procent. FV berättar om köpeskillingen.

Tar över efter McDonalds

Ny restaurang tar över efter den amerikanska hamburgerjättens tidigare lokal på gatuplan under Gondolen.

Vectura snor finanschef från Corem

25 års erfarenhet från fastighetsbranschen.

Niam köper för 1,5 miljarder

Byggnad om 64.000 kvm lokaler uppförs.

Ny vd till Ikano Bostad

Går från vd-rollen på Besqab.

Tillbaka till förstasidan