Finska Technopolis gör stort första köp i Sverige

Köper fastighet i Göteborg som Niam köpte från AMF. Det finländska fastighetsbolaget Technopolis, som specialiserar sig på kontorsparker, expanderar till Sverige, genom ett miljardköp av en fastighet i Göteborg från Niam.

Det är Catella som varit rådgivare till Technopolis vid bolagets första köp i Sverige.

Technopolis har verksamhet i fem länder i Norden och Baltikum. Bolaget äger fastigheter för nästan 15 miljarder kronor.

Fastigheten Gårda 13:6 som Technopolis förvärvar innehåller 34.300 kvadrat. Köpesumman är 1.177 miljoner kronor, vilket ger 34.300 kr/kvm. Det handlar om fastigheten i Gårda som lokalt är känt som Teliafastigheten och som nu ska namnändras till Technopolis Gårda.

Techopolis uppger den initiala yielden till 5,0 procent, men har som mål att höja den till 6,0 procent.

– Vi ser en god hyrespotential för fastigheten, säger Otso Halsti, ansvarig för företagets investeringar, till Fastighetsvärlden.

Niam förvärvade fastigheten i juni 2014 från AMF Fastigheter som då sålde sin sista fastighet utanför Stockholmsområdet. Köpeskillingen för Niam då var 950 miljoner kronor. Alltså en prisuppgång på 24 procent på 24 månader. Niam har gjort vissa investeringar i fastigheten, bland annat efter att Telia bantade sitt lokalbehov.

– Vi har redan länge sökt ett lämpligt objekt i Sverige och nu belönas vårt tålamod. Vi har en klar och bestämd tillväxtstrategi och Gårda campuset i Göteborg medför ett extra bra tillägg till vårt nuvarande nätverk av 20 campus, säger Technopolis VD Keith Silverang.

Hyresgäster i Gårda är Telia och Fujitsu samt GoExcellent. Uthyrningsgraden är 94 procent. En av byggnaderna uppfördes 2004 och de andra tre 1999.

– Technopolis har ett kundorienterat koncept som har länge finslipats. Kundupplevelsen är alldeles väsentlig för oss och vi mäter och förbättrar den hela tiden. Nu har vi för första gången möjlighet att testa hur vårt koncept fungerar på den avancerade svenska marknaden. Vi kommer till Sverige ödmjuka men med förtroende. Då vi klarar oss i Sverige, klarar vi oss var som helst, säger Silverang.

Utöver hemmamarknaden i Finland har Technopolis campus i Oslo, Vilnius, Tallinn och St. Petersburg.

Företagets verksamhetsområden är Norden och Baltikum. Technopolis vill växa i Sverige och övriga målmarknader även i fortsättningen när lämpliga campus som fyller företagets kriterier hittas.

– Den aktiva fastighetsmarknaden i Sverige är en möjlighet. Vi följer väldigt noggranna kriterier i våra företagsköp. Det finns utrymme och efterfrågan för nya koncept på marknaden”, säger Otso Halsti, ansvarig för företagets investeringar.

– Göteborg växer starkt. Technopolis ankomst förbättrar områdets dragningskraft ytterligare och ökar företagens tillgänglighet till olika tjänster. Rätt läge och möjligheten att expandera erbjuder flera alternativ att utveckla campuset, säger Karita Huotari, ansvarig för Technopolis internationella tillväxt.

Fastighetsvärlden Idag 2016-05-24

Fler Nyheter från förstasidan

”Är som ett hajstim”

Ilija Batljan: ”När allt är bra är alla ens kompisar. Tills man börjar blöda. Då blir man uppäten.”

Besvikelsen över satsningen i New York

Vakanser på 93 respektive 60 procent i kontorsprojekt på Manhattan. FV går igenom läget.

Överväger försäljningar

Äger över 500.000 bostäder. Öppnar för att sälja för över 100 miljarder kronor till delägare. Per Ekelund berättar för FV.

CLS säljer för en halv miljard

Läs om ägarbilden i det ”svenska” bolaget.

Nej till fyra nya IES-skolor – bolag drabbas

Fv berättar vilka fyra fastighetsbolag som drabbas av beslutet.

SBB sålt allt i Stenhus

SBB har avyttrat sitt aktieinnehav i noterade Stenhus Fastigheter.

Storbolag faller tungt

Tufft för flera av de allra största fastighetsbolagen på börsen under tisdagen.

Domstol fäller Skanskas nya hotell

Tvingas börja om på ruta ett.

Akelius har miljardköpt – för 4,04 procent

Bolagets belåningsgrad är 9 procent.

Topplista

Lista: Största uthyrningarna av kontor 2022

Fastighetsvärlden listar här de största uthyrningarna av kontorslokaler i Sverige som rapporterats under 2022, inklusive rådgivare till partnerna.

Jacob Karlssons känga till aktieanalytiker

K-Fastigheters vd om framtiden och bolagets mål.

Titania säljer ”hemligt” lyxprojekt i Kalifornien

Vd:n ”Det har varit otroligt kul och lärorikt att göra projektet men det är inget vi kommer att göra om”.

Elias Georgiadis, vd vid Stenhus Fastigheter.

Stenhus har sikte på ytterligare uppköp

Efter att ha tuggat i sig flera noterade bolag har Stenhus nu funnit ytterligare ett bolag som man går in tungt i, kanske för ett kommande uppköp.

Aktien som drabbade SBB:s resultat stenhårt

Det har pratats en hel del om värdet på JM-posten hos SBB. Men det var ett annat innehav som påverkade halvårsresultatet negativt med över en miljard.

Tillbaka till förstasidan