Ett år till H22-invigning

23 år efter att H99 gick av stapeln i Helsingborg så är det, snart, åter dags för mässa i staden. Då stod 13 nybyggda bostadshus i Norra Hamnen i fokus. Den här gången väljer man att visa upp hela staden.

Om ett år, den 30 maj 2022, invigs stadsmässan H22 i Helsingborg.

Till skillnad från tidigare lokala bomässor som H99 i Helsingborg och Bo01 i Malmö, ligger inte fokus på att visa upp en ny stadsdel som skapats speciellt för mässan.

Arrangörerna är också noga med att poängtera att H22 inte är en traditionell bomässa utan en stadsmässa. Där syftet är visa upp hela staden med fokus på de framsteg som gjorts när det gäller teknik, innovation och hållbarhet.

Den absoluta merparten av de miljöer som ska visas upp under de 35 dagar som mässan pågår har således redan byggts – som Oceanhamnen, Drottninghög, kongresscentret SeaU, city och Gröningen, vilka är mässans geografiska huvudområden.

Det markförberedande arbetet för Ikeas satsning The Garden vid det tidigare Drottninghögsbadet och The Market vid Grönkullagatan och Vasatorpsgatan i Drottninghög har inletts. Det är Ikeas stadsutvecklingsprojekt med inriktning mot urban farming, cirkulär ekonomi och hållbarhet.

Anläggningen öppnar redan under 2021 och kommer att leva vidare även efter att mässan är avslutad.

Vidare kommer besökarna att få stifta närmare bekantskap med den nyuppförda bebyggelsen på Oceanpiren och de nyskapande tekniska lösningar som implementerats där.

Till exempel de tre separata avloppsledningarna för matavfall, gråvatten och toalettvatten som installerats i nybyggda bostäderna för kunna återfinna värme och skapa bioenergi.

Ytterligare ett exempel på projekt som visas upp under mässan är den elväg som Elonroad uppför i Helsingborgs hamn

Satsningen H2 består av två delar. Dels en stadsgemensam satsning på innovation åren 2020-22 med syfte att skapa en smartare och mer hållbar stad.

Dels H22 City Expo, som är den 35 dagar långa mässan, som ska visa upp vad man åstadkommit innovationsväg. För innovationsarbetet är budgeterat 132 miljoner kronor medan 118 miljoner kronor är avsatt till mässarrangemanget.

Den finansieras av en extra aktieutdelnings från Helsingborgs hamn. Intresset har varit stort och 69 företag och organisationer är i dag knutna som partners till H22 och, varav flertalet av de lokala fastighetsbolagen som Wihlborgs, Castellum, Midroc och Brinova.

Ambitionen från arrangörerna är att H22 City Expo ska vara allas angelägenhet. Såväl invånare och turister, som branschexperter och internationella intresseorganisationer ska kunna komma till Helsingborg under H22 City Expo för att lära, dela med sig. Merparten av aktiviteterna ska vara gratis och öppna för alla.

– Om ett år öppnar vi upp dörrarna till H22 City Expo och bjuder in hela Sverige och resten av världen att komma till Helsingborg för att uppleva och utforska innovationer som kommer att forma framtidens smarta och hållbara stad. Vi vill vara nästa sommars stora resedestination och en mötesplats där besökare får lära sig, uppleva och faktiskt också njuta av olika innovationer för en hållbar stadsutveckling, säger Soraya Axelsson, projektchef för H22.

Fler Nyheter från förstasidan

Klart: SBB i mål med affär om 22 mdr – årets största

Ny köpare steg in i affären. Läs om vad som ingår. Oklart kring rabatt eller premium.

”Vi måste göra mycket bättre än hittills”

Tidigare toppolitiker som nu har tung roll inom fastighetsbranschen.

Catena tar in 1,6 miljarder via nyemission

Möjliggör fortsatt genomförande av bolagets projekt men skapar även möjlighet att utnyttja förvärvsmöjligheter som kan dyka upp.

Affär för hela 3 miljarder i CBD pausad

Stor nybyggd fastighet med ett av världens mest kända varumärken som hyresgäst. FV berättar det senaste.

FV avslöjar: Så högt blev rekordpriset vid Stureplan

Läs även om andra affärer med rekordhöga kvadratmeterpriser.

”De redan höga riskerna har ökat ytterligare”

Finansinspektionen i ny rapport. I ett speciellt stresstest av fastighetsbolagen framgår att refinansieringsrisken är förhöjd.

Grönt ljus för SBB:s stora detaljplan

Mark- och miljööverdomstolen meddelar beslut.

Topptrio skapar nytt rådgivningsbolag

Läs om personerna som finns med bakom.

Logistea når 4,6 miljarder

Genomför ett förvärv för nästan 300 miljoner kronor.

Stureplansaffär klar – känd duo slår till igen

Det kan röra sig om en ny rekordaffär prismässigt, enligt FV:s kännedom.

Nära sälja på Vasagatan

Fastigheten inköptes för så lite som 8 miljoner kronor 1984.

Topplista

Klart: Ny Mäktigaste

Tronskifte i toppen. Hela omröstningen 50 Mäktigaste 2022 nu redovisad.

Pangea: Mörka utsikter för fastighetssektorn

”I pågående transaktioner ser vi att de flesta köpare har sänkt sina bud med 10-20 procent, men värderingarna har ännu inte justerats”.

Saftigt minus – men M2 fick utrymme att amortera

Betydande förlust på avyttringen av aktier i Castellum.

Tillbaka till förstasidan