Caroline Arehult ny vd för Akademiska Hus

Styrelsen för 100-miljardersbolaget Akademiska Hus har utsett Caroline Arehult till ny vd. Hon efterträder Kerstin Lindberg Göransson, som lämnar sitt uppdrag under hösten. Därmed går ytterligare ett toppjobb till en person ur KTH:s ”superklass”.
– Det blir riktigt roligt och intressant, säger Arehult till Fastighetsvärlden om det nya toppjobbet,

Caroline Arehult.
Visa faktaruta

Caroline Arehult är civilingenjör och har en gedigen erfarenhet från fastighetsbranschen. Hon kommer senast från rollen som vd på Hemfosa, ett bolag inriktat på samhällsfastigheter som i början av 2020 blev uppköpt av SBB. Dessförinnan har hon haft ett flertal ledande positioner inom Skanska-koncernen, den sista som vd för Skanska Fastigheter Stockholm.

Arehult har också goda insikter i Akademiska Hus verksamhet då hon satt i bolagets styrelse under ett år, men lämnade på grund av konkurrensskäl när hon tillträdde som vd på Hemfosa – som senare blev uppköpt av SBB och Arehult tappade på jobbet.

– Jag är superglad över detta jobbet. Jag känner till bolaget sedan tidigare genom styrelseuppdraget och hart ett gott öga till bolaget. Det är mycket jag ser fram emot, bland annat hur lärosätena kan anpassa sina lokaler under digitaliseringen, säger Arehult till Fastighetsvärlden.

Hon berättar att hon efter att ha lämnat Hemfosa fick ett stort antal erbjudanden om styrelseuppdrag och även ett antal jobberbjudanden – men att hon direkt efter att ha lämnat Hemfosa ville ha ledigt en tid för att vila efter ett intensivt jobb. Nu är hon väldigt nöjd med att det nya jobbet blev Akademiska Hus.

– Det är även väldigt kull att få fortsätta med samhällsfastigheter.

Anitra Steen, styrelseordförande för Akademiska Hus:

– Med rekryteringen av Caroline Arehult får Akademiska Hus en vd med bred fastighetskompetens, ett genuint intresse för hållbarhet och ett tydligt fokus på att leverera goda verksamhetsmiljöer till kunder och hyresgäster. Vi är glada över att få hälsa Caroline välkommen tillbaka. Akademiska Hus får nu en vd som kommer att fortsätta den utvecklingsresa som bolaget är inne på – att vara en utvecklingsinriktad samarbetspartner och leverantör av lokaler och tjänster som stärker kundernas verksamhet och attraktionskraft.

Akademiska Hus är ett av landets största fastighetsbolag som tillsammans med akademi, näringsliv och samhälle utvecklar hållbara och attraktiva kunskapsmiljöer. Bolaget ägs av staten och investerar årligen cirka 2,5-3 miljarder i ny- om- och tillbyggnationer för att stärka Sverige som kunskapsnation. Runt 300.000 personer studerar, forskar och arbetar varje dag i byggnader som byggts och förvaltas av Akademiska Hus.

– Det känns fantastiskt inspirerande att få fortsätta Kerstins fina arbete och tillsammans med mina blivande kollegor på Akademiska Hus på bästa sätt få bygga, utveckla och förvalta våra kunskapsmiljöer. Jag brinner för utbildning och är övertygad om att kunskap är en förutsättning för att skapa ett inkluderande och hållbart samhälle. Akademiska Hus har ett viktigt uppdrag och jag ser fram emot att tillsammans med medarbetare och hyresgäster få fortsätta stärka Sverige som kunskapsnation, säger Caroline Arehult.

Caroline Arehult tillträder som vd under hösten. Nuvarande vd Kerstin Lindberg Göransson kommer därefter att stå till bolagets förfogande fram till årsskiftet.

Caroline Arehult är från KTH klasskamrat med Johanna Skogestig, Anneli Jansson och Stina Lindh Hök. Läs mer om den klassen här.

Fler Nyheter från förstasidan

Eva Hamilton lämnar Fastator

Slutar efter drygt ett år. Styrelseordförande Björn Rosengren motiverar för Fastighetsvärlden.

Dubblar på Kungsgatan – hyr ytterligare 2.000 kvm

Segmentet ökar explosionsartat efter sommaren.

Börskandidat gör nytt större förvärv

Köper för 600 miljoner kronor kort efter förvärvet för 500 miljoner.

50 Mäktigaste 2021
50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2021

För 16:e året har fastighets- och byggbranschen röstat fram vem som anses Mäktigast. Nya namn publiceras via nedräkning, varje vardag, klockan 11.11.

Lista: 25 nya butiker till Westfield MoS under pandemin

Omsättning av butiker har ökat. Läs om vilka varumärken som tillkommit.

Stor uthyrning på plats i Skärholmen

Bygger om handel till kontor.

Han drar till fjällen

Efter mer än 25 år med bolagsbyggen inom finans och fastighet och 15 år efter starten av det framgångsrika fastighetsbolaget har han nu funnit en ny, friare utmaning.

Bostadsaffär om 300 miljoner i Kalmar

”Hoppas på fler liknande förvärv”.

Porträtt

Caroline Arehults akademiska utmaning

För knappt två år sedan kom kallduschen, budet som innebar att hennes jobb försvann. Nu har Caroline Arehult funnit en ny utmaning som Akademiska Hus nya vd.

Bostadsbolag bäst i CFI:s kontorstävling

Läs topplistorna och även Ivo Stopners kommentar. När det gäller köpcentrum petas den eviga ettan ner från tronen.

AL går vidare i heta området

10.000 kvm mitt i nya stadsdelen.

SBB säljer 36 fastigheter till nykomling

Avyttrar för 10 procent över anskaffningskostnad.

Börskandidat köper i syd för halv miljard

31.000 kvm ingår.

Oscar köper åter landmärke – och säljer vidare

Miljardaffär inom tullarna i Stockholm.

Tillbaka till förstasidan