Caroline Arehult ny vd för Akademiska Hus

Styrelsen för 100-miljardersbolaget Akademiska Hus har utsett Caroline Arehult till ny vd. Hon efterträder Kerstin Lindberg Göransson, som lämnar sitt uppdrag under hösten. Därmed går ytterligare ett toppjobb till en person ur KTH:s ”superklass”.
– Det blir riktigt roligt och intressant, säger Arehult till Fastighetsvärlden om det nya toppjobbet,

Caroline Arehult.
Visa faktaruta

Caroline Arehult är civilingenjör och har en gedigen erfarenhet från fastighetsbranschen. Hon kommer senast från rollen som vd på Hemfosa, ett bolag inriktat på samhällsfastigheter som i början av 2020 blev uppköpt av SBB. Dessförinnan har hon haft ett flertal ledande positioner inom Skanska-koncernen, den sista som vd för Skanska Fastigheter Stockholm.

Arehult har också goda insikter i Akademiska Hus verksamhet då hon satt i bolagets styrelse under ett år, men lämnade på grund av konkurrensskäl när hon tillträdde som vd på Hemfosa – som senare blev uppköpt av SBB och Arehult tappade på jobbet.

– Jag är superglad över detta jobbet. Jag känner till bolaget sedan tidigare genom styrelseuppdraget och hart ett gott öga till bolaget. Det är mycket jag ser fram emot, bland annat hur lärosätena kan anpassa sina lokaler under digitaliseringen, säger Arehult till Fastighetsvärlden.

Hon berättar att hon efter att ha lämnat Hemfosa fick ett stort antal erbjudanden om styrelseuppdrag och även ett antal jobberbjudanden – men att hon direkt efter att ha lämnat Hemfosa ville ha ledigt en tid för att vila efter ett intensivt jobb. Nu är hon väldigt nöjd med att det nya jobbet blev Akademiska Hus.

– Det är även väldigt kull att få fortsätta med samhällsfastigheter.

Anitra Steen, styrelseordförande för Akademiska Hus:

– Med rekryteringen av Caroline Arehult får Akademiska Hus en vd med bred fastighetskompetens, ett genuint intresse för hållbarhet och ett tydligt fokus på att leverera goda verksamhetsmiljöer till kunder och hyresgäster. Vi är glada över att få hälsa Caroline välkommen tillbaka. Akademiska Hus får nu en vd som kommer att fortsätta den utvecklingsresa som bolaget är inne på – att vara en utvecklingsinriktad samarbetspartner och leverantör av lokaler och tjänster som stärker kundernas verksamhet och attraktionskraft.

Akademiska Hus är ett av landets största fastighetsbolag som tillsammans med akademi, näringsliv och samhälle utvecklar hållbara och attraktiva kunskapsmiljöer. Bolaget ägs av staten och investerar årligen cirka 2,5-3 miljarder i ny- om- och tillbyggnationer för att stärka Sverige som kunskapsnation. Runt 300.000 personer studerar, forskar och arbetar varje dag i byggnader som byggts och förvaltas av Akademiska Hus.

– Det känns fantastiskt inspirerande att få fortsätta Kerstins fina arbete och tillsammans med mina blivande kollegor på Akademiska Hus på bästa sätt få bygga, utveckla och förvalta våra kunskapsmiljöer. Jag brinner för utbildning och är övertygad om att kunskap är en förutsättning för att skapa ett inkluderande och hållbart samhälle. Akademiska Hus har ett viktigt uppdrag och jag ser fram emot att tillsammans med medarbetare och hyresgäster få fortsätta stärka Sverige som kunskapsnation, säger Caroline Arehult.

Caroline Arehult tillträder som vd under hösten. Nuvarande vd Kerstin Lindberg Göransson kommer därefter att stå till bolagets förfogande fram till årsskiftet.

Caroline Arehult är från KTH klasskamrat med Johanna Skogestig, Anneli Jansson och Stina Lindh Hök. Läs mer om den klassen här.

Missa inte! Samhällsfastigheter

Den 26 oktober är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Samhällsfastigheter. Det äger rum på Hotel Birger Jarl i Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Intea in i spelet om 27.000 kvm centralt

Förvärvar 57 procent av aktierna.

Max vill öppna ytterligare 50 i Sverige

Vill även ha ytterligare tre i centrala Stockholm. Vd:n berättar var kedjan söker nya etableringar.

Rekyl på börsen

En handfull fastighetsbolag upp med mer än 4 procent.

Klarabo i mål med rekordköpet i norr

Morfiadakis: ”Finansieras delvis med banklån till väldigt förmånliga villkor”. Nära målet för 2025.

AMF utvecklar Ringen

Arbetet med upprustningen inleds i början av 2023.

Bilder: Från förslummat till hetast i Sverige

Nordstan firar 50 år – och två av de ursprungliga ägarna är kvar. Nu väntar expansion.

Flera storbolag kraftigt nedåt – SBB nästan under 10 kronor

En nästan blodröd torsdag för herrarna Batljan, Selin och Arnhult.

Så kan rekordaffären inom tullarna tas i mål

FV berättar om den nya strategin för vad som kan bli en av de största affärerna i området någonsin. Läs om fastigheterna som ingår.

Rejlers hyr av Bonnier

Fyller upp efter den stora utflytten.

Kjell A. Nordström: ”Ett omfattande paradigmskifte”

”Vi har sannolikt den största industriella revolutionen i mänsklighetens historia framför oss”.

Utspel: Sänk elmomsen och frys energiskatten

Fastighetsägarna och Sveriges Allmännytta lanserar sex förslag.

Bildextra: Spahotell och pirbyggnad

Projektet Roslagens Hamn omfattar 21.500 kvm ljus BTA

Intar ny mötesplats på Kungsholmen

Ägaren: ”Fastigheten ska vara mer än bara ett vanligt kontor”. Se bilder på den nya satsningen.

Debatt

”Omsättningsbaserad hyra för coworking vore bättre”

Tim Andersson spanar på upplägget för hotell och butikslokaler. Skriver debattartikel.

Tillbaka till förstasidan