Dan Sandstedt tar över capital markets på Newsec

Dan Sandstedt är ny chef för Newsecs capital markets-team där han tar över efter Max Barclay som, utöver sin roll som övergripande chef för den svenska rådgivningsverksamheten, nu lägger mer fokus på nordisk nivå.

Sandstedt har jobbat på Newsec i elva år och har senast varit ansvarig för fastighetstransaktioner. Nu får han ansvar även för de övriga delar som ingår i capital markets, alltså infrastruktur och skuldsidan samt även personalansvaret.

– Vi har ett bra år bakom oss. Vi har jobbat mycket med flera av institutionerna och det kommer vi att fortsätta med även under 2018. Under första halvåret 2017, innan det blev ett mer osäkert marknadsläge, arbetade vi en hel del med bostadsbyggrätter och jag tror att det segmentet snart kommer ta fart igen, säger Dan Sandstedt.

Max Barclay fortsätter som övergripande chef för den svenska rådgivningsverksamheten och tar även steget upp på nordisk nivå för att förstärka bolagets erbjudande i hela regionen. Newsec har närvaro i Norge, Danmark, Finland samt Baltikum.

– Vi ser en ökad efterfrågan från nordiska aktörer och allt fler affärer görs över gränserna. Vi finns i sju länder och många internationella aktörer ser hela vårt område som en och samma marknad, säger Max Barclay.

Fastighetsvärlden har till exempel i senaste magasinet summerat svenska aktörers investeringar i de övriga nordiska länderna, men det har även varit ett stort flöde från andra nordiska länder till den svenska fastighetsmarknaden. Dessutom har stora amerikanska och kinesiska investerare gjort betydande köp i Norden under 2017, inte minst i Finland.

– Vi ser även ett stort tryck från tyska investerare och från flera Londonbaserade aktörer, och då kommer kapitalet bland annat från Asien och Nordamerika, säger Barclay.

Sandstedt konstaterar att det är viktigt att politikerna inser att de har påverkan på det utländska intresset för den svenska fastighetsmarknaden.

– Tydlighet kring vad som gäller är viktigt. Det är det för alla aktörer, men speciellt för de utländska.

Newsec gör även en rekrytering till sitt transaktionsteam genom att värva Camilla Harvenberg som i mars går över från CBRE. Hon har jobbat med fastighetstransaktioner där i tre år och jobbade tidigare med värdering vid Cushman & Wakefield. Rekryteringen gör att Newsecs transaktionsteam får 17 medarbetare.

– Vi är riktigt glada över att Camilla börjar här, säger Dan Sandstedt till Fastighetsvärlden.

Han konstaterar även att teamet annars, så när som på en person, varit helt intakt de senaste tre åren.

– Det är väldigt viktigt att behålla teamet. Det är ett entreprenörsdrivet team och det är via våra medarbetare vi bygger förtroendet mot kund.

Dan Sandstedt tycker att marknaden erbjuder flera goda köplägen för intresserade investerare.

– Bra bostadsbyggrätter kommer att vara fortsatt attraktiva, speciellt med en prisjustering. Det gäller främst sådana där köparen har en tidsmässig valfrihet när byggstart ska ske, säger Sandstedt om segmentet där Newsec hade en stor marknadsandel under första halvåret, innan marknaden svalnade av.

Max Barclays investeringstips:

– Kontorsfastigheter i Stockholm. Det finns en hyrestillväxt som kommer att fortsätta, inte minst när det gäller kommande omförhandlingar.

När Barclay och Sandstedt av FV ombeds att höja en varningssignal för något segment så nämner båda retailfastigheter där det saknas dagligvaruhandel. Det tycker att investerarna ska passa sig för fastigheter som ligger utanför tätorterna. Fastigheter som erbjuder mat/kafé och möjlighet att umgås och träffas är vinnarna inom det segmentet, spår duon.

Fler Nyheter från förstasidan

Nytt hopp efter politikernas kovändning

Alla var för projektet, men plötsligt blev det i stället stopp. Nu först bostadsprojektet i Stockholms innerstad åter fram, men i bantat skick.

Förberedelser för nyemission i Prime Living

Det krävs kapitaltillskott för att bolaget ska kunna ro i land sina projekt.

Skanska redo att sälja Juvelen

Har hyrt ut två tredjedelar. Hyror på historisk toppnivå.

Sju markanvisningar har lämnats tillbaka

För några år sedan sågs det som otänkbart att återlämna en markanvisning, det skulle innebära dålig relation till kommunen i fråga. Nu har det blivit en överlevnadsfråga.

Amasten köper av sin storägare

Med hjälp av nyemitterade aktier förvärvar Amasten bostäder för över 200 miljoner i Mälardalen.

SBB säljer för 5 miljarder – gör snabbt klipp

Gör vinst på över en halv miljard kronor.

Bildextra: Humlegården redo storsatsa med 70.000 kvm

Planerar för stor satsning mellan Swedbanks huvudkontor och nya Grow.

Continental Apartments färdigsålt – efter tre år

Sista köparen nöjde sig inte med en lägenhet – och lyckades pruta.

Livsmedelskedja hyr 2.800 kvm av Citycon

Fastighetsbolaget fortsätter omdaningen av gallerian.

Sagax utvecklar 50.000 kvm i Veddesta

Kontor, handel och kanske hotell. Nu har ett viktigt steg tagits för satsningen intill den blivande tunnelbanestationen.

Wihlborgs miljardköper igen

Bolaget gör ytterligare en stor affär och stärker sin ställning som etta. En stor hyresgäst kan dock flytta.

Platzer delsäljer höghus

Priset motsvarar 46.800 kr/kvm. Tecknar även ett hyresavtal om drygt 5.000 kvm.

Humlegården hyr ut 1.700 kvm till Navigio på Blasieholmen

Hyr tre våningsplan i kontorshuset i centrala Stockholm.

Tillbaka till förstasidan