Nya Cityhold köper i London för 2,5 miljarder

Drygt 100.000 kr/kvm – Källor till FV: Inte högsta budet. Fastighetsvärlden kan berätta att Cityhold, Första och Andra AP-fondens genensamma fastighetsbolag för investeringar utomlands, har gjort sitt första förvärv. Bolaget har förvärvat en stor och nybyggd kontorsfastighet vid Paddington Station. Prislappen är 230 miljoner pund, cirka 2.450 miljoner kronor. Fastigheten har en uthyrningsbar area om 24.200 kvm, vilket ger 101.500 kr/kvm.

– Det är precis den typ av fastighet som vi sökt efter. Vi har hittills inspekterat totalt 30–40 fastigheter i London och vi är glada att första köpet är klart, säger Per Sjöberg, VD vid Cityhold, till Fastighetsvärlden och berättar att yielden är 6 procent.

Fastigheten, som ligger på 1 Kingdom Street, är fullt uthyrd (se karta här!). Bland hyresgästerna kan nämnas Vodafone, Statoil och Misys Plc. Det genomsnittliga hyreskontraktet är på 11,5 år.

– Paddington erbjuder ett fantastiskt läge och det är fastigheter i närheten av tre knutpunkter som vi främst granskat. Utöver Paddington handlar det även om Kings Cross station och Victoria station. Paddington Station är slutstation för Heatrow Express och i Paddington blir det även en station för nya Crossrail som nu byggs under London och här finns även tunnelbanan, konstaterar Sjöberg för Fastighetsvärlden.

Det är Aviva Investors and Union Investment Real Estate GmbH som säljer. Duon har utvecklat en handfull fastigheter i området och säljer för att kunna gå igång med ytterligare två projekt i närheten. Enligt Fastighetsvärldens källor i London var det dock inte Cityhold som bjöd högst. Det fanns högre bud men säljarna tvekande inför betalningsförmågan. De övriga i budfinalen var två bolag från Asien och ett från Ryssland.

JLL var rådgivare till Cityhold och CBRE och Savills till säljarna.

Cityhold har ett investeringsmandat om cirka 11 miljarder kronor. Per Sjöberg berättar att fokus ligger på London och att mycket kunskap inhämtats, men att även fastighetsmarknaden i Paris granskas av Cityhold. Bolaget berättade tidigare för Fastighetsvärlden att även några städer i Tyskland var av intresse, men det är lägre för tillfället till följd av prisbilden.

Fastighetsvärlden Idag 2012-01-13

 

Fler Nyheter från förstasidan

Tre institutioner har sålt för 13 miljarder på två år

Stora avyttringar. FV går igenom försäljningarna och vad som ligger bakom.

Höghus på Östermalm nobbas

Planerna på 450 bostäder och ett 18 våningar högt torn skickas åter till ritbordet.

JLL värvar fem

Läs om vilka som ansluter till rådgivningsfirman.

Fyra topptjänster tillsatta – några långsittare kvar

Fyra tjänstemanna-vd:ar suttit längre än 13 år. FV går igenom läget vid de största bolagen.

Fem kvar i kamp om stor myndighet

Beslut väntas inom några månader. Nästan 14.000 kvm på spel.

Spotify i våldsam ytexpansion av lokaler i Stockholm

Spotify gör ytterligare en lokalförhyrning. Nu på östra Södermalm. FV summerar förhyrningarna i Stockholm och berättar om den historiska expansionen.

Ny vd till Backahill

Familjen Erik Paulssons fastighetsbolag får en ny koncernchef.

Tidigare topp-vd startar nytt JV med Balder

Fokuserar på Stockholmsområdet. Berättar för FV om vilka segment som är intressanta.

Britta Blaxhult blir vd för ny norsk satsning i Sverige

Nytt jobb efter att ha lämnat Einar Mattsson.

Sandvik till Norra Djurgårdsstaden

Hyr 2.500 kvm av CA Fastigheter.

Gekås köper tre 16-våningshus för 735 miljoner

Boris Lennerhov, vd Gekås: ”Vi får en effektiv förvaltningsenhet med 330 hyresrätter i en fin miljö”.

Tillbaka till förstasidan