Nya Cityhold köper i London för 2,5 miljarder

Drygt 100.000 kr/kvm – Källor till FV: Inte högsta budet. Fastighetsvärlden kan berätta att Cityhold, Första och Andra AP-fondens genensamma fastighetsbolag för investeringar utomlands, har gjort sitt första förvärv. Bolaget har förvärvat en stor och nybyggd kontorsfastighet vid Paddington Station. Prislappen är 230 miljoner pund, cirka 2.450 miljoner kronor. Fastigheten har en uthyrningsbar area om 24.200 kvm, vilket ger 101.500 kr/kvm.

– Det är precis den typ av fastighet som vi sökt efter. Vi har hittills inspekterat totalt 30–40 fastigheter i London och vi är glada att första köpet är klart, säger Per Sjöberg, VD vid Cityhold, till Fastighetsvärlden och berättar att yielden är 6 procent.

Fastigheten, som ligger på 1 Kingdom Street, är fullt uthyrd (se karta här!). Bland hyresgästerna kan nämnas Vodafone, Statoil och Misys Plc. Det genomsnittliga hyreskontraktet är på 11,5 år.

– Paddington erbjuder ett fantastiskt läge och det är fastigheter i närheten av tre knutpunkter som vi främst granskat. Utöver Paddington handlar det även om Kings Cross station och Victoria station. Paddington Station är slutstation för Heatrow Express och i Paddington blir det även en station för nya Crossrail som nu byggs under London och här finns även tunnelbanan, konstaterar Sjöberg för Fastighetsvärlden.

Det är Aviva Investors and Union Investment Real Estate GmbH som säljer. Duon har utvecklat en handfull fastigheter i området och säljer för att kunna gå igång med ytterligare två projekt i närheten. Enligt Fastighetsvärldens källor i London var det dock inte Cityhold som bjöd högst. Det fanns högre bud men säljarna tvekande inför betalningsförmågan. De övriga i budfinalen var två bolag från Asien och ett från Ryssland.

JLL var rådgivare till Cityhold och CBRE och Savills till säljarna.

Cityhold har ett investeringsmandat om cirka 11 miljarder kronor. Per Sjöberg berättar att fokus ligger på London och att mycket kunskap inhämtats, men att även fastighetsmarknaden i Paris granskas av Cityhold. Bolaget berättade tidigare för Fastighetsvärlden att även några städer i Tyskland var av intresse, men det är lägre för tillfället till följd av prisbilden.

Fastighetsvärlden Idag 2012-01-13

 

Fler Nyheter från förstasidan

Affärsanalys

Rekordnivå för äldreboende

Eric Håkansson vid Savills har satt analyspennan i en affär med en samhällsfastighet.

De köper mer i centralt läge

”Vi känner stor lycka av att vi funnit fyra så välbelägna hus”.

Hyressmäll för enfastighetsbolag

Stor klädkedja klarar inte att betala hyran.

Klart: Köper Postens HK

Affären klar. Läs mer om köparen.

Topplista

Största affärerna 2020

FV har här sammanställt de hittills största fastighetstransaktionerna under 2020. Vi berättar även vilka rådgivare som varit inblandade.

Stordalen: ”Inget jäkla virus ska knäcka oss”

Kommer att tacka nej till flera erbjudanden framöver.

FV dokument om 24 sidor – 30 år sedan Kraschen

Delar av fastighetssverige har tvärnitat. Coronakrisens effekter på marknaden har både likheter och olikheter med den stora Kraschen för 30 år sedan. Vi återpublicerar här en uppmärksammad artikelserie i tre delar ur magasinet som nu finns att ladda ner som pdf.

”Tusentals handlare kan tvingas stänga igen”

”Substantiella hyreslättnader är en förutsättning för att många handelsföretag ska överleva krisen.”

Brutala investeringen får en ny vinge

870 kvadratmeter lokaler. Se bilder.

Säljer för 1,7 miljarder

Selin-ägda bolaget är köpare. Det här ingår i storaffären.

Areim erbjuder fri hyra

Agerar för drabbade hyresgäster under coronakrisen.

Nya Tango växer med två

Senior analyst och grafisk designer rekryteras när rådgivarna växer.

Affär om 105.000 kvm pausas

”Den klokaste vägen framåt för oss är att pausa affären”.

Porträtt

Allt från flyg till badhus

Det ryms allt från badhus till flygplan inom Tagehus investeringar. Men det är fastigheterna som är i fokus när Johan Ljungberg styr tredje generationens företagsbygge in i framtiden.

Tillbaka till förstasidan