Nya Cityhold köper i London för 2,5 miljarder

Drygt 100.000 kr/kvm – Källor till FV: Inte högsta budet. Fastighetsvärlden kan berätta att Cityhold, Första och Andra AP-fondens genensamma fastighetsbolag för investeringar utomlands, har gjort sitt första förvärv. Bolaget har förvärvat en stor och nybyggd kontorsfastighet vid Paddington Station. Prislappen är 230 miljoner pund, cirka 2.450 miljoner kronor. Fastigheten har en uthyrningsbar area om 24.200 kvm, vilket ger 101.500 kr/kvm.

– Det är precis den typ av fastighet som vi sökt efter. Vi har hittills inspekterat totalt 30–40 fastigheter i London och vi är glada att första köpet är klart, säger Per Sjöberg, VD vid Cityhold, till Fastighetsvärlden och berättar att yielden är 6 procent.

Fastigheten, som ligger på 1 Kingdom Street, är fullt uthyrd (se karta här!). Bland hyresgästerna kan nämnas Vodafone, Statoil och Misys Plc. Det genomsnittliga hyreskontraktet är på 11,5 år.

– Paddington erbjuder ett fantastiskt läge och det är fastigheter i närheten av tre knutpunkter som vi främst granskat. Utöver Paddington handlar det även om Kings Cross station och Victoria station. Paddington Station är slutstation för Heatrow Express och i Paddington blir det även en station för nya Crossrail som nu byggs under London och här finns även tunnelbanan, konstaterar Sjöberg för Fastighetsvärlden.

Det är Aviva Investors and Union Investment Real Estate GmbH som säljer. Duon har utvecklat en handfull fastigheter i området och säljer för att kunna gå igång med ytterligare två projekt i närheten. Enligt Fastighetsvärldens källor i London var det dock inte Cityhold som bjöd högst. Det fanns högre bud men säljarna tvekande inför betalningsförmågan. De övriga i budfinalen var två bolag från Asien och ett från Ryssland.

JLL var rådgivare till Cityhold och CBRE och Savills till säljarna.

Cityhold har ett investeringsmandat om cirka 11 miljarder kronor. Per Sjöberg berättar att fokus ligger på London och att mycket kunskap inhämtats, men att även fastighetsmarknaden i Paris granskas av Cityhold. Bolaget berättade tidigare för Fastighetsvärlden att även några städer i Tyskland var av intresse, men det är lägre för tillfället till följd av prisbilden.

Fastighetsvärlden Idag 2012-01-13

 

Fler Nyheter från förstasidan

Bra drag i gröna distriktet

Många aktörer ger insikter om olika perspektiv på hållbarhet.

Köper i skuggan av jätte

Betalar 300 miljoner för nyutvecklad gränshandel.

Villkoren för Titania klara

Inför teckningsperioden har man nu satt teckningskursen. Totalt tar bolaget in högst 430 miljoner före emissionsomkostnader.

Misslyckande blir stor markanvisning

Ska bygga i södra Stockholm. 160 bostäder ingår.

Förvärvar i Florida

Svenskt bolag köper kontorsfastighet norr om Miami.

Projekt

”Extra allt” ska ge en ny dimension till kontoren

Är kombinationen kontor och hotell i samma byggnad en framgångsfaktor i framtiden? Det hoppas Platzer som tillsammans med NCC drar i gång slutspurten för höga Kineum i Göteborg.

Wallenstam 08-säljer till SBB för över miljarden

Överraskande försäljning. Fastigheter i Gröndal och Sundbyberg.

Bildextra: JM bygger spektakulärt

26 våningar högt. Totalt 157 bostäder. Priset högst upp: Över 15 miljoner kronor.

SBB får sin första markanvisning i Stockholm

Ser stora utvecklingsmöjligheter intill sitt bestånd i huvudstaden.

Han pekas ut som ny bostadsminister

Flera personer med insyn i både socialdemokraterna och bostadsmarknaden uttalar sig för Fastighetsvärlden.

Klart: Domen mot näringslivstopparna

Det blir påföljden för Nilsson och Olofsson.

FV-film: Mäktiga satsningen Space

Nytt innehåll mitt i Stockholm. Se Fastighetsvärldens producerade film från Space. 

Bilder: Så är nya Space

FV har besökt de häftiga lokalerna om 7.500 kvm inför öppning. Följ med in!

”Ursprungliga målet uppnås på riktigt nu”

Avgående vd:n Mats Hederos om storsatsningen.

Tillbaka till förstasidan